Verplaatsing kollergang

Het is al geruime tijd wat stil rond het project om de kollergang van de oude ros-oliemolen die vroeger aan de Beekpoort stond en die nu in de tuin van museum De Tiendschuur ligt, naar de historische locatie terug te brengen. Toch is het hele plan nog altijd actueel.

Na het bestuurlijk akkoord voor het plan en na een akkoord van de gemeenteraad voor het project herinrichting omgeving Poort van Limburg is er aan dit project flink doorgewerkt. Echter zijn er twee problemen gerezen: in de plannen voor herinrichting van de omgeving Poort van Limburg is financieel geen rekening gehouden met de verplaatsing van de kollergang. Dus zoekt men nu naar een andere mogelijkheid de verplaatsing te bekostigen.

Ook is er een infra-structureel probleem dat verplaatsing bemoeilijkt. Op de beoogde locatie Beekpoort/Penitentenstraat/Nazarethsteeg maken veel nutskabels en -leidingen in de bodem het graven van een voldoende sterk fundament voor de kollergang onmogelijk. Dus studeert men nu op een haalbare  technische oplossing voor het probleem van de fundering.

Ondertussen heeft de Molenstichting de tijd gebruikt om informatie over de verdwenen Weerter stadsmolens bijeen te brengen en voor het uitstippelen van een wandeling door de Weerter binnenstad langs de plekken waar vroeger ooit molens hebben gestaan.

Bij de foto’s: De verdwenen ros-oliemolen die tot het midden van de jaren vijftig van de vorige eeuw aan de Beekpoort stond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.