Buurtmolentuin De Nijverheid in finale Onze Buurt

Afbeelding

Het samen opknappen van een dierenpark, bewerken van de grond rondom een oude molen, bezingen van de lelijkste plekken in de buurt, generatie overstijgende tuinierkoppels maken, een SRV-wagen voor speelgoed-uitleen en een centrale dorpskeuken openen. Dat zijn volgens de jury van Onze Buurt de zes beste Limburgse burgerinitiatieven en deze zijn dan ook door naar de tweede ronde. De projecten in Hoensbroek, Stramproy, Weert, Maastricht, Kerkrade en Venray maken kans op maximaal € 50.000,- voor verfraaiing van de buurt.

Onze Buurt 2013 leverde 51 inzendingen op. Onderstaande zes zijn volgens de jury de beste:

  • “De groene ontmoetingsplek” in Hoensbroek
  • “Buurtbeheer omgeving Molen De Nijverheid” in Stramproy
  • “Cultuur met je Buur” in Weert
  • “Mien dien us plekske Caberg-Malpertuis” in Maastricht
  • “SRV – speelgoed rijdende vrouwen” in Kerkrade
  • “Kookpunt De Hei” in Venray

Deze plannen krijgen meteen na de zomervakantie royaal aandacht via L1, Zondagnieuws, facebook.com/onzebuurt, twitter.com/onzebuurt en de site onzebuurt.eu. Daarmee zijn de projecten hopelijk het inspirerend voorbeeld voor anderen in Limburg, want volgend jaar ligt er weer een mooi startkapitaal klaar.

Nadat alle genomineerden gepresenteerd zijn, kiest de jury in oktober een winnaar. Dat project kan voor de uitvoering een ruime financiële steun tegemoet zien -afhankelijk van het benodigde bedrag, met een maximum van € 50.000. De uitvoering krijgt ook aandacht bij L1 en Zondagnieuws en moet ook weer eenboost geven aan andere groepen die in Limburgse wijken bezig zijn.

Achtergrond

Onze Buurt wordt dit jaar voor de tweede maal georganiseerd door de woningcorporaties die verenigd zijn in Ons Limburg, samen met het Oranje Fonds, L1 en Zondagnieuws (A&C media. Groepen mensen, clubs, wijken en dorpen bedenken met enige regelmaat activiteiten of dingen waarmee de omgeving leefbaarder wordt. Dat wil Onze Buurt stimuleren door elk jaar de beste plannen van Limburg in het zonnetje te zetten en het allerbeste idee te belonen met een startkapitaal. Zo blijft het niet bij plannen maken, maar komt er echt iets van de grond. Omdat L1 en Zondagnieuws de actie intensief volgen krijgen ook andere wijken en buurten inspiratie om de omgeving aan te pakken. Door samen iets uit te voeren raken mensen en groepen verbonden en komt er meer samenhang in de maatschappij.

 

Het gaat Ons Limburg en Oranje Fonds om het verbeteren van de sociale cohesie in de buurt. In een tijd waarin vooral aandacht is voor bezuinigen, snoeien en beknibbelen wil Ons Limburg geld steken in opbouw, samenhang, delen en verstevigen. Het geld komt niet van de huurders; het is oud geld –ooit bedoeld voor sociale opbouw- dat juist in deze schrale tijd positieve impuls kan geven in een buurt. Sinds 2010 is Ons Limburg opgenomen in het Oranje Fonds, geoormerkt in een Fonds op Naam.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.