Onthulling sonnet voor Boonesmolen op NS Station Weert

Afbeelding

Auteur Paul Sterk is samen met Molenstichting Weerterland een poëtisch project gestart. In de gemeente Weert staan acht windmolens, één watermolen en één molenromp/ruïne. Over elke molen schrijft Sterk een sonnet en deze sonnetten komen bij of nabij de betreffende molens te hangen.

Op vrijdagavond 24 mei 2013 wordt het bord met het sonnet voor de ruïne van de Boonesmolen in Weert feestelijk onthuld. Dat gebeurt op perron 3b van het Weerter NS station waar de Boonesmolen ook nu nog goed zichtbaar is. De Boonesmolen is gebouwd in 1855 en ligt direct achter het station aan de zijde van de Julianalaan. Voor veel treinreizigers was deze Weerter stadsmolen, net als de toren van de Martinuskerk, een markant beeld boven op het perron van het station. In 1949 raakte de molen tijdens een storm zwaar beschadigd. Daarom wordt het bord op het symbolische tijdstip van 19.49 uur onthuld op perron 3b. De molen verkeert sedert 1949 helaas toenemend in verval. Het sonnet heet daarom ook: Klaagzang van de Boonesmolen.

Behalve het sonnet staat een historische foto van de molen en het station op het bord. Op de foto is de molen nog in goede staat te zien. Het gaat om een unieke foto van 18 maart 1945 uit de collectie van Erfgoedcluster Weert / GAW. Op deze foto uit oorlogstijd zijn ook nog tanks te zien. De foto is gemaakt door J. de Haan en is oorspronkelijk gespiegeld afgedrukt. Op het bord dat op het NS station Weert komt te hangen, is de foto wel juist te zien.

Onderdeel van het poëzieproject is dat de molensonnetten door muzikanten op muziek worden gezet en vertolkt. Het sonnet voor de Boonesmolen zal tijdens de onthulling gezongen worden door Erik Fikken uit Weert.

In 2012 werden al sonnetten van Paul Sterk gepresenteerd bij de Sint Annamolen van Keent, Weert en De Nijverheid/Nijsmolen in Stramproy. Later dit jaar volgen ook nog sonnetten voor de Sint Annamolen van Tungelroy en de molen Sint Jan in Stramproy. Het hele project wordt in 2014 afgerond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.