Bijzondere Nationale Molendagen in het Weerterland

Het jaarlijkse molenweekeinde bij uitstek, het weekeinde van Nationale Molendagen, krijgt op 11 en 12 mei 2013 op de molens in Weert een iets anders invulling dan gebruikelijk. Voor één keer richt zich alle aandacht op de zaterdag, de eerste van beide molendagen, op één molen, molen De Nijverheid in Stramproy en op het gouden molenaarsechtpaar Jac en Els Nijs.  De andere molens in Weert blijven zaterdag 11 mei gesloten. Maar zondag 12 mei halen de molenaars en de molengastvrouwen en –gastheren dit samen in.  Dan zijn zes windmolens in Weert geopend en te bezoeken.

Afbeelding

Versieren van molens kenmerkt zich door grote regionale verschillen.

 In de mooi

Op zaterdag 11 mei staat molen De Nijverheid in Stramproy in de schijnwerpers. Het gouden huwelijksfeest van molenaar Jac Nijs is voor de molenaars uit Stramproy, Tungelroy en Weert aanleiding om de Nijsmolen “in de mooi” te gaan zetten.  Diverse molenaars komen op zaterdag ‘s morgens de Molen van Nijs op een speciale, traditionele, manier versieren ter ere van het gouden bruidspaar.

Het vanwege een gouden huwelijksfeest van de molenaar versieren van een molen is een uitzonderlijke gebeurtenis. Daarom nodigt de molenstichting belangstellenden uit deze arbeidsintensieve klus van dichtbij te komen volgen.  Het publiek krijgt daarbij tijdens het werk vakkundige uitleg over het versieren van deze molen die op de hoek van de Veldstraat en de Sint Jozefstraat in Stramproy staat. Het karwei begint al ’s morgens om een uur of negen. In de molen is bovendien een leuke fototentoonstelling te bekijken van andere versierde molens zoals die door de jaren heen in Nederland ‘in de mooi’ werden gezet. Duidelijk valt daarbij op dat ook bij het versieren van molens grote regionale verschillen bestaan. De andere Weerter windmolens blijven  11 mei gesloten.

Bezoek de Molenaar

Zondag 12 mei, de tweede dag van de Nationale Molendagen, zijn de molens van Keent, Laar, Swartbroek, Tungelroy en Stramproy (2x) wel allemaal open. Bij voldoende wind zullen de molens draaien en mogelijk zelfs malen. Vanaf 11 uur kan iedereen op de molens terecht. 

“Bezoek de Molenaar” is dit jaar het motto van Nationale Molendag.  De molenaars en molengastheren/gastvrouwen laten u de molens zien en vertellen over de molens, het molenbeheer en -behoud en hoe belangrijk het is dat vooral vrijwilligers zich blijvend inzetten voor het behoud van onze molens als levende monumenten die zo markant zijn voor ons landschap. Vrijwilligers laten molens immers leven! 

Bij de Antoniusmolen in Laar vertellen Bas en Anke Verheul u over de plannen voor restauratie van hun markante molen. In Swartbroek draait molenaar Peter Stultiëns en hij laat u de voortgang van de omvangrijke opknapbeurt en aanpassing van deze bijzondere stellingmolen zien. De omgeving rond de molen in Keent werd de voorbije maanden flink aangepakt en in Tungelroy is er binnen in de molen ook veel gebeurt. 

In Stramproy kunt u een bezoekje brengen aan de Sint Jansmolen. Met 1783 als vermoedelijke bouwjaar is dit de oudste windmolen van het Weerterland. Bij De Nijverheid, die ook zondag nog mooi versierd is ter ere van molenaar en molenaarsvrouw, worden ook de plannen voor het aanleggen van een grote openbare molentuin getoond.

Op 12 mei zijn de molens minstens tot 16 uur geopend dus: Bezoek de Molenaars. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.