Nieuw bomenbeleid in Weert

De gemeente Weert praat momenteel over het opstellen van een nieuw gemeentelijk Bomenbeleidplein. De eerste blauwdrukken voor dit door landschapsarchitectuur heukelom Verbeek opgesteld plan, liggen inmiddels op tafel. Organisaties die betrokken zijn bij het Weerter groen- en bomenbeheer zijn gevraagd hun mening over het plan te geven. Ook Molenstichting Weerterland kan haar visie op het Bomenbeleidsplan geven.

Een voorbeeld van een boom die de molenbiotoop stoort

Bomen en windmolens, ze horen helemaal bij het Hollandse en ook het Limburgse landschap. Toch vormen bomen en windmolens, wanneer ze te dicht bij elkaar staan, een ongelukkige combinatie. Bomen die binnen de molenbiotoop (een denkbeeldige cirkel van 500 meter rond iedere windmolen) staan, storen in ernstige mate de windvang. En daarmee de mogelijkheid voor de molen om bij bepaalde windrichtingen voldoende wind in de wieken te krijgen. Of de bomen zorgen voor turbulentie en zorgen dat de wind achter de molen niet onbelemmerd weg kan. Allemaal factoren die de werking van de molen ernstig kunnen beinvloeden.

Daarom maakt Molenstichting Weerterland veel werk van de bescherming of verbetering van de molenbiotopen. Dat betekent dat we enerzijds moeten voorkomen dat de biotopen van de molens verder verslechteren. Dat kan door aan de bouw van gebouwen of het planten van nieuwe, hoog opgaande, bomen binnen de biotopen paal en perk te stellen. Daarover hebben de gemeente Weert, de Molenstichting Weerterland, de Limburgse Molenstichting en enkele particuliere moleneigenaren in Weert afspraken gemaakt die in een convenant molenbiotoop zijn vastgelegd.
Anderzijds moeten we zorgen dat de fouten die in het verleden gemaakt zijn toen er vooral ook veel hoge bomen (die zoals bekend veel wind vangen) in de biotoop van de molens werd aangeplant, hersteld worden.
Het Bomenbeleidsplan Weert biedt daartoe mogelijkheden en aanzetten. Dat betekent dat er maatregelen met betrekking tot de verbetering van de molenbiotopen genomen moeten worden wanneer het bestaande groen binnen een biotoop om actie vraagt. Molenstichting Weerterland zegt dus niet: kap alle bomen die binnen de molenbiotopen staan. We snappen drommels goed dat dat een weg is die niet te bewandelen valt. We zeggen wel: ,,Kijk goed uit wanneer je toch maatregelen aan bomen binnen de biotopen moet nemen, dat je de fouten uit het verleden niet herhaalt. Dus als een boom gerooid wordt vanwegeslechte groeiomstandigheden of overlast bv als gevolg van een dicht bladerdek vlak naast woninggevels waardoor de lichtinval verminderd of door drup en luisaantasting, plant dan geen jnieuwe hoge bomen aan.”
Dus simpelweg geen nieuwe, hoog opgaande, bomen meer binnen de biotoop aanplanten en de bestaande molenbiotoopaantastende hoge bomen, wanneer de gelegenheid zich voordoet, rooien en vervangen. Zodat uiteindelijk na verloop van een aantal jaren de molenbiotopen rond de Weerter molens een stuk beter zullen zijn. En bomen en molens samen ons landschap verfraaien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.