De Nijverheid Stramproy krijgt uitnodigende molentuin

Molen De Nijverheid in Stramproy. Binnen de Limburgse molenwereld zeker een bekende molen. Talrijke Limburgse vrijwillige molenaars maakten op deze molen voor het eerst kennis met het ambacht van molenaar en leerden er in de praktijk hoe een molen te bedienen. Onder leiding van molenaar/instructeur Jac Nijs werd hen er de kneepjes van het molenaarsvak bijgebracht.  Zo bekend als de Molen van Nijs in de molenwereld is, zo onbekend is de molen bij het brede publiek. Maar dat gaat veranderen.

Afbeelding

Molen De Nijverheid ligt, ver van alle doorgaande verkeersroutes, wat afzijdig aan de rand van Stramproy. Midden in een typische jaren tachtig nieuwbouwwijk leidt de molen daardoor een wat teruggetrokken, onopvallend bestaan. Verscholen achter steeds hoger opgaande bomen,  verwilderd openbaar groen en een meer dan twee meter hoge beukenhaag en rij coniferen die bijna het totale molenerf omzomen. Vanaf de straat valt de monumentale, inmiddels 110 jaar oude, beltkorenmolen nauwelijks nog op.  Fietsers, wandelaars en andere passanten krijgen niet het gevoel ‘daar er achter die hoge haag wat interessants te bekijken is.’  Je ziet ook nauwelijks iets van de molen. Alleen het topje van de wiek steekt boven het beukengroen uit.

Afbeelding

Zo nodigt de molen niet uit om spontaan eens binnen te wandelen.  “Dat moet anders”, vindt Molenstichting Weerterland. De groomgeving rondom molen De Nijverheid wordt daarom de komende maanden danig onderhanden genomen.  Het gemeentelijk openbaar groen rond de molen wordt bij de molen getrokken en ingericht als een uitnodigende molentuin met een open karakter. Een karwei dat Weerter molenstichting als beheerder van de molen samen met de bewoners rond de molen en met buurtvereniging Bèèle Erfke  –  ’t Nijsweike oppakt. Inmiddels is het project aangewezen als één van de vijftien provinciale Ken met Pit projecten in Limburg voor 2013.

Steeds grotere biotoopprobleem voor de Nijsmolen hebben de eerste aanzet tot deze plannen gegeven.  Enkele stevig doorgroeiende bomen op korte afstand van de molen namen steeds vaker de wind uit de zeilen van De Nijverheid.  Molenstichting Weerterland klopte daarop bij de gemeente Weert aan met het verzoek deze bomen te verplaatsen of te rooien. Niet voor niets is Weert de eerste Limburgse gemeente met een convenant molenbiotoop. Dat is een pakket afspraken die met de Limburgse Molenstichting en Molenstichting Weerterland zijn gemaakt over de bescherming en waar mogelijk óók de verbetering van de molenbiotopen rondom de molens van Weert.

 Overleg met de directe buren van de molen maakte duidelijk dat bij de buurman de wens leefde de oprit naar de molen op te knappen. En de buurt vroeg  maatregelen voor van het sterk verwilderde openbaar groen.  Zo ontstond een totaal plan voor tuin en toerit. Naast de aanleg van de molentuin wordt de toerit naar de molen breder en met maaskeien bestraat. De tuin worden, zoals de vier wieken van een molen,in  vier segmenten opgedeeld.  Hierin worden graangewassen, verdwenen groenten, laagstam fluitbomen en een bloembed van kleurrijke fleurige (berm)planten aangeplant.  Door de tuin loopt een (rolstoel)wandelpad met rustplekken, zithoekje en picknickbank.

De molentuin wordt, vanwege de veiligheid, afgeschermd met  een vandaalbestendig spijlenhekwerk van dubbelstaafmatten met een vriendelijk karakter dat een vrij zicht op de molen garandeert. 

 De aanleg start dit voorjaar en het karwei wordt volledig met vrijwilligers uit de buurt uitgevoerd. De klus moet komend najaar zijn afgerond. Gepland is dat het werk zo’n 24 weekeinde vergt. Daarna zullen buurtbewoners de molentuin samen met kinderen van de nabijgelegen brede basisschool en met leden van een seniorenvereniging op orde houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.