Geen modaal molenjaar

Het nieuwe jaar, 2013, wordt voor Molenstichting Weerterland, zo op het eerste oog, een modaal molenjaar.  We hebben geen jarige molens en geen jubilerende molenaars in de agenda staan. En ook de meeste grote projecten die we de voorbije jaren met de gemeente Weert hebben aangepakt, zijn inmiddels voltooid. Dus kan de aandacht in 2013 helemaal op het draaien en malen gericht worden. Ook dat is wel eens prettig. En nu maar hopen dat de wind meespeelt.

Dit betekent evenwel allerminst dat er een heel jaar lang verder niets speciaals op de planning staat. Dus van een modaal molenjaar mogen we niet spreken.
Er valt toch nog wel iets te vieren en te organiseren.

camera's op 3 van onze molens.

Zo geven we op zaterdag 12 januari de aftrap met de officiële overdracht van de camerasystemen in de molens De Nijverheid in Stramproy en Sint Anna in Tungelroy. Deze systemen, bedoeld om ook mensen die slechter ter been zijn of van een rolstoel gebruik moeten maken, de verschillende molenzolders te laten zien, is een geschenk van Bedrijvencompetitie De Greep naar de Hoorn. De feestelijke overdracht is 12 januari om 10.30 uur bij De Nijverheid aan de Veldstraat in Stramproy.

Verder krijgen in de loop van 2013 twee molens, de Sint Jan in Stramproy en de Sint Anna in Tungelroy, hun eigen molensonnet, geschreven door Paul Sterk, aan de invaart.

Veel aandacht is in 2013 voor het project herinrichting tuin rond molen De Nijverheid dat we in de loop van 2013 samen met de buurt en stichting Bèèle Erfke – ‘t Nijsweike willen realiseren. Ook de herinrichting van de driehoek tegenover de Sint Annamolen van Keent staat in de planning net als de verplaatsing van de kollergang van de historische ros-oliemolen terug naar de Beekpoort. Bovendien doen we op 15 en 16 maart mee aan de landelijke vrijwilligersactiedagen van NLDOET.

Belangrijk is óók in 2013 de werving van vrijwilligers: aspirant molenaars, molengastvrouwen, molengastheren, klussers en bestuursleden. Gelukkig kunnen we ons in de loop van het nieuwe jaar verheugen op de komst van weer een aantal nieuwe vrijwillige molenaars die dit jaar opgaan voor hun molenaarsexamen en die daarna op onze molens mogen draaien. Een hoogtepunt wordt hoe dan ook ook de introductie van bijna 10 gastvrouwen en gastheren die voortaan op onze molens zullen zorgen voor de opvang en begeleiding van de molenbezoekers. 

 
Kortom: 2013 wordt een ‘modaal molenjaar’ maar wel met heel leuke hoogtepunten en met uitdagingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.