Verplaatsing kollergang gaat door

De verplaatsing van de kollergang vanuit de tuin van museum De Tiendschuur naar de plaats waar de molenstenen vroeger minstens 150 jaar lang olie uit veldvruchten geperst hebben, is nu ook door B en W van Weert besloten. De oude ros-oliemolen heeft vanaf 1768 tot in ieder geval 1927, vermoedelijk aangedreven door een paard, gedraaid aan de toenmalige Beekstraat, de huidige Beekpoort/Penitentenstraat. Omstreeks 1955 is de oliemolen grotendeels afgebroken. De molenstenen hebben vervolgens jarenlang op het terrein van de vroegere gemeentelijke gasfabriek langs de Industriekade gelegen. Pas eind zeventiger jaren is het koppel stenen naar de tuin van De Tiendschuur verplaatst.

MolenstiVastleggen in volledig scherm 16-7-2012 133207.bmpchting Weerterland heeft het idee geopperd om de kollergang naar zijn historische locatie terug te brengen nu de nieuwbouw van het zalencentrum Poort van Limburg voltooid is. Dit idee is nu door het Weerter stadsbestuur overgenomen.
Molenstichting Weerterland zal het project intensief begeleiden en zorgt voor alle informatie over de oude ros-oliemolen van Kampers. Bovendien werken we aan het samenstellen van een wandelroute langs alle verdwenen wind-, water-, en rosmolens in en rond de Weerter binnenstad. De kollergang wordt het vertrek- en eindpunt van deze wandelroute door het centrum van Weert.

De verwachting is dat verplaatsing van de kollergang en daarmee het terugbrengen van een stukje molenhistorie in Weert, komend voorjaar zijn beslag zal krijgen. De exacte plek waar de kollergang komt te staan, wordt binnenkort bepaald. Molenbouwers Adriaens Molenbouw Weert zal de verhuizing uitvoeren.

Vastleggen in volledig scherm 1-12-2012 95620.bmp

De ligging van de gebouwen van de vroegere ros-oliemolen van Kempers ingetekend in de hedendaagse bebouwing aan de Beekpoort

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.