Programma Midden Limburg voor Limburgse Molendag

Een greep uit de vele activiteiten tijdens de Limburgse Molendag 

53 Limburgse wind- en watermolens  en 2 waterkrachtcentrales zijn op 7 oktober geopend! In Weert zijn de molens bovendien zaterdag open. Dat houdt Molenstichting Weerterland de Vind je Draai op de Molens actiedag.

Bezoek eens een molen en ontdek hoe verrassend veelzijdig en spannend molens zijn.

Midden-Limburg

 • Baexem | Auroramolen

Bij voldoende wind wordt er gemalen. Na de middag een optreden van de dialect groep Met Bezèj die eigen nummers ten gehore brengen. In het molenhuisje een fototentoonstelling van de Heemkundevereniging van Baexem.

 • Beegden | St. Lindert Molen

Bij voldoende wind wordt gemalen. Daarnaast doorlopend rondleidingen. Koffie en frisdrank wordt geschonken. Een prachtige fietsroute is aanwezig.

 • Grathem | Grathemermolen

Er worden meel- en streekproducten verkocht. De watermolen draait en maalt en er is live muziek.

 • Haler | De Uffelse molen

De Uffelse watermolen is geopend tijdens  Limburgse Molendag. Er is gelegenheid om de molenruimte en de expositieruimte op de molenzolder te bezichtigen.Tevens zijn er demonstraties met de huidige maalinstallatie. De horeca is geopend.

 • Heythuysen | St. Antoniusmolen

De molen is geopend en draait bij voldoende wind. In de molen zijn allerlei producten te koop. Stadsdichter van Leudal, Frits Criens,  heeft voor alle molens in de gemeente Leudal een gedicht gemaakt. Op Limburgse Molendag zal het gedicht voor de St, Antoniusmolen door hem, samen met wethouder Minses van de gemeente Leudal, omstreeks 15.00 uur onthuld worden.

 • Horn | De Welvaart

Molen is geopend, molenaar geeft uitleg.

 • Horn | De Hoop

Er wordt gedraaid en gemalen.

 • Ittervoort | De Schouwsmolen

De watermolen is voor de tweede keer geopend tijdens Limburgse Molendag. Uitleg over de restauratieplannen, vismigratie en energie-opwekking

 • Kreijel-Budschop | Molen St. Joseph

De molen is geopend en draait bij voldoende wind.

De molenaars geven uitleg over de molen en het ambacht.

 • Maasbracht | Leonardusmolen

Molen is geopend en maalt bij voldoende wind. Er is een fietsroute langs de molens in de gemeente Maasgouw te koop in de ontmoetingsruimte bij de molen en de koffie staat klaar.

 • Melick | Pr Bernhardmolen

Bij voldoende wind draait de molen en wordt er gemalen. De molenaar geeft u graag een rondleiding.

 • Neer | Friedessemolen

Er wordt gemalen door de watermolenaar. Er zijn attributen van een wasdag uit de jaren 40 aanwezig.

 • Neeritter | Armenmolen

Voor de tweede keer tijdens Limburgse Molendag is de molen geopend voor publiek. Er is een expositie over de geschiedenis van de Armenmolen en het verleden van het dorp Neeritter. De Armenmolen werd in 1280 al genoemd. Het huidige pand stamt uit 1686, in 1951 werd er voor het laatst graan gemalen.

 • Nederweert Roeven | Molen De Windlust

Bij voldoende wind wordt er graan gemalen en rondleidingen gegeven. Het olieslagwerk is gerealiseerd en er wordt volop notenolie geslagen.  Bezoekers kunnen ervaren hoe vroeger de olieslager met zijn indrukwekkende machine aan het werk was.

 • Nederweert  Roeven | Waterkrachtcentrale Roeven bij Sluis 15

De waterkrachtcentrale, eigendom van Rijkswaterstaat, wordt beheerd door de Stichting Waterkrachtcentrale Roeven Nederweert en is een van de oudste centrales in ons land. Nu is het de enige nog werkende waterkrachtcentrale in Nederland. De centrale is in 1923 door Rijkswaterstaat gebouwd voor de verlichting van Sluis 15 en de sluis in de Noordervaart.

 • Nunhem | Leumolen

De molen is in werking en er is gelegenheid de permanente expositie over de cultuurhistorie in het Leudal en de tijdelijke tentoonstelling over de historie van de molen te bezoeken.

 • Ospel | Molen de Korenbloem

Molensteen scherpen. Rondleiding door de molen, ook in de kap als de molen stil staat.

 •  Roermond | Kepelse Meule

Voor het eerst is de molen geopend met Limburgse Molendag en wordt er gemalen. De molenaar staat u graag te woord.

 •  Roermond | ECI Centrale

Dit industrieel rijksmonument uit 1920, is door samenwerking tussen het Belgische Ecowatt en energie- en wateronderneming Nuon geheel gerestaureerd. Tevens is er een moderne waterkrachtcentrale geïnstalleerd die schone elektriciteit produceert voor ruim 700 huishoudens. VVV-gidsen zijn aanwezig om uitleg te verstrekken.

 •  Roggel | Wind en Motormaalderij St. Petrusmolen

Behalve met de wind wordt er ook gemalen met de prachtige antieke eencylinder dieselmotor uit 1930. Ook de diverse hulpmachines zoals de graanreiniger, de zakkenklopmachine, de elevator en de mengketel zullen in werking te  zien zijn.

 •  Stevensweert | Hompesche molen

Deze unieke en zeer hoge molen zal draaien en er wordt uitleg gegeven door de molenaar.De brasserie is geopend.

 •  Stramproy | De Nijverheid

Draaien en malen bij voldoende wind. Vrijwillige molenaars en molengidsen vertellen over hun hobby. Actiedag Vind je draai op de molen.

 •  Stramproy | St. Jansmolen

Onder het motto Vind je draai op de molens, zoekt molenstichting Weerterland nieuwe vrijwilligers. Mensen die in hun vrije tijd een steentje bijdragen aan het behoud van de monumentale windmolens in Weert. Het vrijwilligerswerk op de molens staat daarom tijdens de Limburgse Molendag op 6 en 7 oktober centraal bij de vier door de Weerter molenstichting beheerde molens.

 •  Tungelroy | St. Annamolen

De molenaar draait op de beltmolen. Onder het motto Vind je draai op de molens, zoekt molenstichting Weerterland nieuwe vrijwilligers. Mensen die in hun vrije tijd een steentje bijdragen aan het behoud van de monumentale windmolens in Weert. Het vrijwilligerswerk op de molens staat daarom tijdens de Limburgse Molendag op 6 en 7 oktober centraal bij de vier door de Weerter molenstichting beheerde molens.

 •  Vlodrop | Gitstappermolen

Er wordt gemalen en in de molen kunt u terecht voor ambachtelijke molenproducten.

 •  Weert Keent | St. Annamolen

Onder het motto Vind je draai op de molens, zoekt molenstichting Weerterland nieuwe vrijwilligers. Mensen die in hun vrije tijd een steentje bijdragen aan het behoud van de monumentale windmolens in Weert. Het vrijwilligerswerk op de molens staat daarom tijdens de Limburgse Molendagen op 6 en 7 oktober centraal bij de vier door de Weerter molenstichting beheerde molens.

 •  Weert Laar | St. Antoniusmolen

De molen is geopend. Iedereen mag komen om te kijken op alle etages. De eigenaren geven uitleg.

 • St. Odiliënberg | Molen van Verbeek

De molen draait, voor iedereen koffie en voor de kinderen fris. Er wordt door een bakker demonstraties gegeven van brooddeeg maken en broodbakken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.