Aandacht voor onze molenwoensdagmiddag

De regionale TV zender Weert TV heeft woensdagmiddag een reportage gemaakt over onze molenwoensdagmiddagen. Iedere derde woensdag van de maand is molen De Nijverheid in Stramproy ‘s middags speciaal voor de schooljeugd uit de regio geopend. De reportage was ‘s avonds via kanaal 960 van Ziggo in heel Midden-Limburg te zien en wordt komende zaterdag en zondag herhaald.

Molenwoensdagmiddag op onze molens

De molenwoensdagmiddagen op iedere 3e woensdagmiddag van de maand bestaan nu enkele maanden. Het idee ontstond spontaan bij molenaar Jac Nijs van molen De Nijverheid in Stramproy. Hij besloot voortaan op een vaste woensdag in de maand ‘s middags de molen voor scholieren open te stellen. Daar stond ook het bestuur van de Molenstichting Weerterland erg positief tegenover. Zo ontstond de molenwoensdagmiddag. Jac Nijs en de molenaars in opleiding Jan Moonen en Bert Rietjens ontvangen nu iedere molenwoensdagmiddag met veel plezier de schooljeigd op de molens.

Na enkele publicaties in lokale en regionale dag- en weekbladen en nadat deze woensdagactiviteit ook vast opgenomen werd in de agenda van de VVV Midden-Limburg mag het initiatief zich op een van maand tot maand stijgende belangstelling verheugen. Tijdens de middag worden de kinderen op de molen rondgeleid, krijgen ze uitleg over hoe een molen werkt, wordt wat verteld over het weer, over granen en over het malen op de molen. Ook mogen de kinderen de molenaar bij enkele van de klusjes helpen.

Molenstichting Weerterland overweegt om het idee van de molenwoensdagmiddag de komende tijd uit te bouwen. Zodat niet alleen molen De Nijverheid maar ook andere door de MSW beheerde molens hieraan meedoen waardoor we nog meer jongeren kunnen bereiken. Daarbij zijn we natuurlijk wel afhankelijk van de beschikbaarheid van vrijwillige molenaars. Wij hebben er echter alle vertrouwen in dat dit geregeld kan worden.

Mogelijk zitten er tussen de jongens en meisjes die op woensdagmiddag naar de molens komen, enkele toekomstige molenaars.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.