Andere inrichting ruimte rond molen De Nijverheid

Kan de openbare ruimte rond molen De Nijverheid langs de Veldstraat en de Sint Jozefstraat in Stramproy een andere inrichting krijgen? En hoe moet die inrichting er dan bij voorkeur uit komen te zien?  Die vragen wil molenstichting Weerterland aan de omwonenden van de molen voorleggen. De buurtbewoners zullen uitgenodigd worden intensief mee te denken over een meer open inrichting van de omgeving van de monumentale molen van Nijs.

De monumentale molen is nu nauwelijks zichtbaar

Molenstichting Weerterland, beheerder van de Molen van Nijs, denkt al geruime tijd na over een meer open inrichting van de omgeving van de molen. Een steeds hoger wordende struik/boom op de hoek van het molenperceel vormt steeds vaker een biotoopprobleem. De verwilderde struik belemmert de windvang van de molen. Ook zorgt de verwilderde groenaanplant langs de molen af en toe voor overlast en baldadigheid. Bovendien is de molen langs de Veldstraat nauwelijks zichtbaar doordat een heg rond de molen inmiddels bijna 2 meter hoog en zo’n meter breed is geworden.

Daarnaast hebben de directe buren van de molen de molenstichting gevraagd mee te willen werken aan een plan om het voorterrein voor de molen opnieuw in te richten. In overleg met de gemeente Weert, als eigenaar van de molen, is nu het idee geopperd om de hele omgeving van de molen langs de Sint Jozefstraat en de Veldstraat opnieuw in te richten en te verbeteren. Uitgangspunt daarbij is vooral het uitzicht op de molen te herstellen. Bovendien zou het terrein rond de molen ook een educatief gebruik kunnen krijgen passend bij de molen. Molenstichting Weerterland wil op korte termijn het gesprek met de buurt over dit project opstarten. Doelstelling is om het hele plan komende winter te realiseren. Organisaties als Beele Erfke, Nijsweike en de Dorpsraad Stramproy worden ook nauw bij de plannen betrokken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.