Overleg over kollergang positief verlopen

Het eerste oriënterend gesprek over een mogelijke verplaatsing van de kollergang van de vroegere Kampersmolen is positief verlopen. De kollergang (beide rechtop staande pletstenen van een oliemolen) liggen momenteel in de tuin van museum De Tiendschuur aan de Recollectenstraat. Molenstichting Weerterland heeft het idee geopperd de kollergang terug te brengen naar zijn oorspronkelijke locatie. De ros-oliemolen die uit het midden van de 18e eeuw dateerde, lag aan de Beekstraat, de huidige Beekpoort.

overleg over verplaatsen kollergang

Tijdens een eerste bijeenkomst werd allereerst de staat bekeken waarin beide stenen met een diameter van 1.70 meter, verkeren. Ook werd gesproken over de mogelijk best geschikte plaats in de nabijheid van het nieuwbouwcomplex Poort van Limburg om de herinnering aan de oude oliemolen die met paardenkracht werd aangedreven levend te houden. Aan het overleg werd deelgenomen door een vertegenwoordigster van de gemeente Weert, John van Cauteren van de Weerter gemeentemusea, Wim Adriaens van   Adriaens Molenbouw Weert en Molenstichting Weerterland.

Een eerste globale schets

Afgesproken is dat molenbouwer Adriaens op papier zet hoe de kollergang op zijn nieuwe plek er uit komt te zien. Een eerste globale schets werd tijdens het gesprek al gemaakt. Ook wordt een begroting van de te verwachten kosten gemaakt. Molenstichting Weerterland zal zich buigen over de informatie die bij de kollergang gegeven moet worden. Bedoeling is de geschiedenis van de oude ros-oliemolen van Kampers op een makkelijk toegankelijke en informatieve wijze te presenteren. Daarbij is tijdens het eerste overleg ook het idee geopperd voor een website waarop belangstellenden niet alleen alle informatie over deze kollergang en de oude ros-oliemolen aan de Beekpoort kunnen lezen (ook via QR-code) maar ook alles aan de weet kunnen komen over alle verdwenen (stads)molens van Weert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.