Overleg over kollergang

Het idee van Molenstichting Weerterland om de kollergang (de twee verticaal draaiende maalstenen) van de voormalige ros-oliemolen die eeuwenlang aan de Beekpoort stond, te verplaatsen, wordt mogelijk door de gemeente opgepakt. Donderdag komen een aantal mensen samen om over dit plan te praten.
De twee maalstenen van de uit de 18e eeuw daterende ros-oliemolen van Kampers liggen nu nog in de tuin van museum De Tiendschuur.

De maalstenen met een gewicht van enkele duizenden kilo’s moeten waarschijnlijk toch binnen enkele jaren uit de voortuin verdwijnen wanneer de gemeente Weert besluit tot de verkoop van het museumgebouw. Er zijn plannen in Weert om beide museumlocaties onder één dak samen te brengen met het archief in een Weerter erfgoedhuis.

Molenstichting Weerterland staat op het standpunt dat de oplevering van het bouwproject Poort van Limburg een uitstekende gelegenheid is om de kollergang nu naar zijn oorspronkelijke plek terug te brengen.  Beide stenen kunnen een plaats krijgen in de rond het zalencentrum en kantoorgebouw nieuw in te richten openbare ruimte. Daarbij herinneren de stenen dan ook aan de molen die door paardenkracht werd aangedreven en die hier tot het midden van de jaren vijftig van de afgelopen eeuw heeft gestaan. Een projectgroep overlegt op korte termijn over dit plan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.