Verrassing bij Sint Jansmolen

Vergeten molensteen

Soms beleef je leuke verrassingen, óók in relatie tot de molens.

Zo ontdekten we vlak voor de open monumentendagen een oude molensteen op het terrein bij de Sint Jansmolen in Stramproy. Het bestaan van de steen was bij al onze vrijwillige molenaars onbekend.

Het droge weer van de laatste weken is er de oorzaak van dat op veel molenbelten het gras steeds verder verdord. Bij de Sint Jansmolen is dat al niet anders. Maar opvallend om te zien was hoe in het verdorde gras zich een duidelijke cirkelvorm aftekende. Een cirkel met een diameter die ongeveer overeen kwam met de afmeting van een molenstenen.

Enig spitwerk bracht daarna snel zekerheid. Zo’n 20 cm diep ligt bij de Sint Jansmolen een oude 17den molensteen, een loper. Hoe oud de steen is en wanneer de steen op deze plek is begraven, is (nog) niet bekend. We gaan proberen dit wel te achterhalen. Mogelijk kan Jacques van de Winkel, zoon van de molenaar Lei van de Winkel, ons wat meer duidelijkheid hierbij verschaffen.

Ook gaan we bekijken of de steen veilig zonder een al te groot risico dat de steen breekt, gekanteld kan worden en daarna is het de bedoeling de steen zichtbaar te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.