Weerterland pleit voor verplaatsen kollergang

Binnenkort is de bouw van het project Poort van Limburg voltooid. De herinrichting van de openbare ruimte moet dan, ook aan de zijde van de Beekpoort en Penitentenstraat,gestalte krijgen. Een locatie waar in de toekomst zoveel mensen komen,vraagt om een,ook historisch gezien, verantwoorde en passende inrichting. Dat vindt tenminste de Molenstichting Weerterland.

De historische kollergang van de ros-oliemolen aan de Beekpoort

Daarom heeft het bestuur van de molenstichting zich met een suggestie tot de Weerter gemeenteraad en het Weerter college van burgemeester en wethouders gericht.Tot in de jaren vijftig van de vorige eeuw stond ongeveer op de plek waar inmiddels het nieuwbouwcomplex Poort van Limburg staat, een ros-oliemolen. Deze door paardenkracht aangedreven molen is waarschijnlijk op die locatie in 1768 gebouwd en deed minimaal dienst tot 1927. De molen is vermoedelijk omstreeks 1954 gesloopt.

Alle feiten over de ros-oliemolen van P.A. Kampers zijn te vinden in de database van verdwenen molens in Nederland onder databasenummer 4959. In de beeldbank van het gemeentearchief zijn ook nog foto’s van deze oliemolen aanwezig.

Een belangrijk onderdeel van deze oliemolen, de kollergang ofwel de kantstenen, bestaat nog. Deze kantstenen rolden over de ligger waardoor het maalgoed fijn werd geperst en de olie gewonnen. De kollergang staat/ligt momenteel in de tuin van museum De Tiendschuur.

De kollergang anno 2012 in de tuin van De Tiendschuur

In de wetenschap dat de gemeente Weert overweegt het gebouw De Tiendschuur op termijn af te stoten en te verkopen, pleit Molenstichting Weerterland er voor om de kollergang nu te verplaatsen naar de nieuw in te richten openbare ruimte voor de Poort van Limburg aan de Beekpoort/Penitentenstraat. Daarmee worden de beide stenen ook teruggeplaatst in hun historische omgeving en herinnert de kollergang straks aan de oliemolen aan de vroegere Beekpoort.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.