Sint Victordag opent op molen De Nijverheid in Stramproy

Voor graanmolenaars is zaterdag 21 juli internationaal een feestelijke dag. Het     is de naamdag van de heilige Sint Victor van Marseille. Sint Victor is de     patroonheilige van de graanmolenaars.  In België, Frankrijk en Duitsland     wordt 21 juli door molenaars op brede schaal gevierd. Nederland kent deze     traditie (nog) niet. Maar Molenstichting Weerterland heeft besloten van 21 juli een vaste molenfeestdag maken. De Sint Victordag werd vorig jaar voor het eerst door de molenaars en molenvrijwilligers van de Weerter molenstichting gevierd.

Zilveren Molenwiek

Vast onderdeel van de Sint Victordag is de uitreiking van de Zilveren Molenwiek.

Dit is een zilveren speld, vervaardigd door goudsmidatelier Diana van der Linden. Deze speld wordt jaarlijks toegekend aan iemand met grote verdiensten voor de Weerter molens.

 

In 2011 werd de Zilveren Molenwiek uitgereikt aan Frits Weerts 

De Sint Victordag wordt dit jaar feestelijk geopend bij molen De Nijverheid aan de Veldstraat in Stramproy. Hier wordt om 17.00 uur een beeld van Sint Victor in een     speciaal daarvoor in de molen aangebrachte nis geplaatst. Daarmee is de Molen van Nijs de eerste molen binnen MsWeerterland met een eigen Sint Victorbeeld. Het is de bedoeling dat óók in de andere door MsW beheerde molens een beeld van de patroonheilige van de graanmolenaars komt te staan.

Nadat Sint Victor zijn plekje in molen De Nijverheid heeft ingenomen, wordt het sonnet dat de  Weerter dichter, columnist en auteur Paul Sterk voor de Molen van Nijs     schreef, voor het eerst voorgedragen. Ook  komt het sonnet “Icoon van IJver”      naast de molenpoort te hangen zodat iedereen het gedicht altijd, ook als de molen gesloten is, kan lezen. Het gedicht  “Icoon van IJver” is bovendien op muziek gezet en wordt tijdens de feestelijke bijeenkomst bij De Nijverheid door Wendy van Dooren vertolkt. Eerder al kreeg de Sint Annamolen van Keent een eigen sonnet: “Anna in de Wind.”  Auteur Paul Sterk schrijft de komende tijd voor alle tien molens binnen de gemeente Weert een sonnet.

De feestelijke start van de Sint Victordag bij molen De Nijverheid begint zaterdag 21 juli om17.00 uur en duurt tot 18.00 uur. Iedereen is welkom om deze feestelijke     samenkomst bij te wonen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.