Een zorgenkindje

Molenstichting Weerterland beheert de vier windmolens in Weert die eigendom van de gemeente Weert zijn. Daarnaast probeert de Molenstichting ook, zij het met beperkte middelen en mogelijkheden, om waar maar mogelijk ons ook sterk te maken voor de molens in Weert die particulier eigendom zijn. En daarvan zijn er vier windmolens: de Sint Antoniusmolen van Laar, de Wilhelmus-Hubertusmolen op Hushoven, molen De Hoop in Swartbroek en molen Sint-Oda op Boshoven. Deze laatste molen is toenemend een groot zorgenkindje voor Molenstichting Weerterland.

Zoals uit bijgaande foto’s goed te zien is verkeert de Sint Odamolen in een slechte staat van onderhoud. Je mag rustig stellen erbarmelijk slechte staat. De molen die in 1883 is gebouwd, is sedert enkele jaren eigendom van de heer Rubingh. Die lijkt, ondanks aanvankelijk uitgesproken grootse plannen, aardige ideeen en veel goede bedoelingen, niet echt in de molen geinteresseerd.

Regelmatig krijgt ook Molenstichting Weerterland opmerkingen en klachten van mensen die zich zorgen maken over de Sint Odamolen of die hun ergernis uitspreken over de manier waarop de molen blijkbaar aan het verval is overgeleverd. Het verfwerk verkeert in slechte staat, ramen hangen uit de sponningen of zijn gedeeltelijk al verdwenen, het dakleer op de kap verkeert zichtbaar is slechte staat, vochtplekken laten overduidelijk zien dat de molen een enorm vochtprobleem heeft, het hekwerk en de schroten en voorzomen zijn slecht en de molenberg is vrijwel volledig vernield. Een situatie een molenstad als Weert wil zijn, onwaardig.

Molenstichting Weerterland is de eerste organisatie om te erkennen dat het, zeker voor particuliere moleneigenaren, barre tijden zijn. Het bezit van een molen is anno 2012 een zware last, nauwelijks een lust. Maar een waardevol historisch monument, zonder er ook maar één vinger naar uit te steken, laten verkommeren, dat is anno 2012 ook onacceptabel. De Sint Oda molen in Weert, een molen die tot 2002 nog heeft gedraaid en gemalen, verdient gewoon beter. Wij zullen de kwestie weer eens onder de aandacht van partijen brengen. Echter wel in het besef dat ook wij alleen kunnen vragen om wat aan de huidige onderhoudssituatie te doen. Afdwingen kunnen wij het natuurlijk nooit. Wel kunnen we een helpende hand bieden bv bij het proberen subsidiebronnen voor het hoogst noodzakelijke onderhoud van deze molen te vinden. Dat is ons de inzet waard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.