Biotoop molen De Nijverheid behoeft aandacht

De windvang voor De Nijverheid wordt toenemend belemmerd

Molen De Nijverheid (1903) aan de Veldstraat in Stramproy is een molen die vaak draait en maalt. Een molen bovendien die een zeer belangrijke rol vervult binnen het Weerterland. Want veel vrijwillige molenaars (in opleiding) hebben hun eerste stappen richting het molenaar zijn juist op deze molen gezet.

Instructeur molenaar Jac Nijs leidt al jaren vrijwillige molenaars op molen De Nijverheid op en laat ze er met de eerste kneepjes van het molenaarsvak kennismaken. Juist vanwege deze speciale positie binnen het Weerterland moet er extra gewaakt worden over de kwaliteit van de molenbiotoop (de zo onbelemmerd mogelijke windvang) voor deze molen. En juist wat die molenbiotoop betreft hebben we de laatste tijd toenemend zorgen over De Nijverheid. Enkele flink gegroeide bomen in de directe nabijheid van deze molen vormen een steeds groter probleem voor een onbelemmerde windvang.  Want bomen groeien nu eenmaal. En een molen groeit niet. Dus verslechtert de biotoop van molen De Nijverheid toenemend.

Molenstichting Weerterland gaat daarom de gemeente vragen om enkele bomen aan de Sint Jozefstraat en op de hoek met de Veldstraat te verwijderen.  Deze bomen zijn de laatste jaren fors gegroeid en blijken de windvang toenemend zo te hinderen dat er problemen voor het kunnen draaien van molen De Nijverheid ontstaan. Molenstichting Weerterland wil zich daarbij inzetten voor een verplaatsing van deze bomen en voor een, in samenspraak met de direct omwonenden, herinrichting van de groenstrook langs de Sint Jozefstraat ter hoogte van het weitje direct naast de molen. We zullen daarbij de medewerking van de gemeente Weert vragen op basis van het convenant molenbiotoop dat Molenstichting Weerterland met de gemeente Weert heeft afgesloten. 

In dit convenant is geregeld dat, waar mogelijk, de gemeente ook maatregelen neemt om de bestaande biotopen rond de molens te verbeteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.