Veiligheid is een ‘hot item’ voor molenwereld

Veiligheid, In de vaderlandse molenwereld is het momenteel een hot item. Iedereen praat er over en menig moleneigenaar en molenbeheerder breekt zich het hoofd over de vraag hoe de veiligheid in en rond de molens te vergroten. Enkele recente ongelukken, waarvan ook twee met fatale afloop, hebben de molenaars en moleneigenaren in ons land met de neus op de feiten gedrukt. We zullen meer werk van veiligheid moeten maken.

Dit veiligheidshek kan in ieder geval al niet meer zomaar opzij geschoven worden.

Ook bij Molenstichting Weerterland staat veiligheid voortdurend op de agenda van het bestuur. En wanneer maar mogelijk worden ook de molenaars steeds opnieuw erop gewezen dat ze constant met één oog de veiligheid van de bezoekers in de gaten moeten houden. De tijd dat een simpel schrikhek voldoende was om mensen op afstand te houden of ervan te weerhouden ergens rond te gaan lopen waar dit gevaarlijk is, ligt helaas achter ons. We moeten anno 2012 bijna een politieman bij ieder schrikhek plaatsen om te voorkomen dat bezoekers, jong én oud, onder het schrikhek doorkruipen of er over heen klimmen. En zichzelf daardoor in gevaar brengen.

Gewoon uit onwetendheid over het gevaar dat men loopt of bv ‘omdat men voor het maken van een mooie foto’ even afstand wil nemen, worden hekken genegeerd of, erger nog, simpel terzijde geschoven. Molenaar en gastheren/vrouwen komen dan ook bijna continu ogen tekort. En aan het eind van een open dag op een molen zuchten we met z’n allen vaak even. Blij als we zijn dat alles weer zonder ongelukken is verlopen.

Bij Molenstichting Weerterland doen we al het mogelijke in technische zin om de veiligheid te garanderen. Bijvoorbeeld door een nieuwe, zelf door een van onze molenaars in opleiding uitgedachte nieuwe montage van de veiligheidshekken. Die kunnen voortaan niet meer zomaar opzij geschoven worden. In personele zin willen we de veiligheid vergroten door voortaan minstens twee molenaars en een gastheer samen op de molen te hebben.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.