Begin- en eindrijmen

,,Gedichten zijn stom.” Dat riep een van de kinderen van basisschool Het Dal vóór het begin van de workshop gedichten schrijven van auteur Paul Sterk. Een uurtje laten bleek dat gedichten best ‘vet’en ‘gaaf’ kunnen zijn. Zeker als de kinderen ontdekken dat de liedjes van hun populaire zanggroepen en rappers vaak ook gewoon (goede) gedichten zijn. 

Workshop gedichten schrijven op Het Dal (Markeent)

De workshop moest de schoolkinderen wat op weg helpen bij het zelf schrijven van een gedicht over een molen. De kinderen van groep 7 en 8 van de Dalschool maakten kennis met begrippen als begin- en eindrijm en met het ritme. Teksten van een grootheid als Drs P en liedjes van zangers als Harold K maar ook van populaire rappers werden beluisterd. Ook kwamen er al enkele molenbegrippen om de hoek kijken om de kinderen wat extra handvaten te geven bij het schrijven van hun eigen ‘molengedicht.’

Meer over de molens ontdekken de schoolkinderen op 23 april wanneer ze op bezoek gaan naar de Sint Annamolen van Keent. Daar wordt het dan verteld over wieken, roeden, belt, molenstenen, kruiwerk of molenzolders.  Paul Sterk en Molenstichting Weerterland willen zo de jeugd actief betrekken bij het Poëzie voor de Molens project. Paul Strek schrijft voor alle molens in Weert een sonnet. Bovendien past het project uitstekend als voorbereiding op de Nationale Molendagen die voor 2012 het thema: “Ontdek Verhalen rond de Molen” hebben.

De meest geslaagde molengedichten van de kinderen van de Dalschool worden op vrijdag 11 mei vanaf 19.30 uur in de Sint Annamolen van Keent door de kinderen voorgedragen.

Daar zal Paul Sterk ook zijn eerste sonnet “Anna in de Wind” voordragen en zanger/tekstdichter/componist Harold K zingt het sonnet.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.