Annamolen Keent krijgt camera-rondleiding

Op de Sint Annamolen van Keent starten camera-rondleidingen. Mensen in een rolstoel, ouderen die slechter ter been zijn, moeders met erg jonge kinderen, mensen met hoogtevrees kunnen daardoor de molen toch bezichtigen.

Voor veel mensen is een bezoek aan de molen vaak oninteressant. Reden: de smalle, steile trappen in de molen maken het hen onmogelijk veel van de molen te kunnen bekijken. Molenstichting Weerterland wil deze mensen ten diensten zijn. De stichting gaat in de Sint Annamolen van Keent camera’s plaaten. Geen bewakingscamera’s maar camera’s die gebruikt worden tijdens molenrondleidingen en molenbezichtigingen. Van de Sponsorwinkel Weert heeft de Weerter molenstichting 2.000 euro subsidie voor dit project gekregen.

Met steun van de gemeente Weert werd in 2011 in de 100 jaar oude beltkorenmolen aan de Keenterstraat in Weert al een aangepaste toiletvoorziening gebouwd. Toen opperde Peter van Akkerveken van het Gehandicapten Platform Weert het idee om de molen ook geschikt te maken voor bezoekjes en rondleidingen door mensen in een rolstoel en voor bezoekers die slecht ter been zijn.

Lastige, steile trappen vormen geen belemmering meer. Ook niet voor Peter van Akkerveken.

Lastige, steile trappen vormen geen echte belemmering voor een molenbezoek meer. Ook niet voor Peter van Akkerveken.

 

 

Dat kan door de molenaar met camera’s van zolder naar zolder te volgen en de beelden onder in de molen op een beeldscherm live te tonen. Bezoekers die niet van molenzolder naar molenzolder durven of kunnen klimmen volgen de molenaar dan beneden in de molenkazemat door middel van het beeldscherm. Op de meel-, maal- en luizolder en in de molenkap worden daarvoor camera’s gemonteerd.

Peter Van Akkerveken is erg in zijn sas met het project en met de steun voor zijn plan van de Sponsorwinkel Weert. Ook de Molenstichting Weerterland omarmde het idee onmiddellijk. ,,Nu er subsidie voor de visuele molenrondleiding is gekomen, wordt mijn spontane idee daadwerkelijk een feit. Ik denk dat Weert hiermee een primeur heeft. Mensen met een beperking kunnen voortaan iedere molenbezichtiging live meemaken.

Maar we kunnen nu niet alleen de molenbezichtiging vanuit de rolstoel volgen. We kunnen ook als vrijwilliger, als gastheer of gastvrouw van de Molenstichting Weerterland uitleg bij de beelden geven.” Molenstichting Weerterland is van plan het systeem ook in de andere molens die de stichting beheert te introduceren. Daarnaast bekijkt de Weerter molenstichtingen andere toepassingen. ,,Niet ondenkbaar is dat we de camera’s ook als een soort webcam online gaan zetten zodat de molen straks misschien ook altijd via internet te volgen is.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.