Molens als culturele ontmoetingsplaatsen

Molens hebben in Weert van oudsher verschillende functies. Als werktuigen waren het feitelijk de eerste industriële machines; bedoeld om veldvruchten te malen. De boeren brachten hun maalgoed naar de molenaar en mensen kwamen er meel om brood te bakken halen of kopen. Daardoor waren de molens altijd ook plaatsen van ontmoetingen, plaatsen waar nieuws werd uitgewisseld en waar altijd wat te beleven viel. Levende plaatsen in ieder dorp en iedere buurt.

Jaarmotto MsWeerterland: MolensLeven

Molenstichting Weerterland wil de molens vooral die functie van ontmoetingsplaats in de dorp of buurt waarin de molens staan, teruggeven. De molens moeten, waar mogelijk, naast het monument dat molens natuurlijk ook zijn, vooral een plaats zijn voor gevarieerde kleinschalige activiteiten in een dorp of buurt. In 2011 hebben we daarvoor als molenstichting al eerste stappen gezet. Vooral in Tungelroy waar de Sint Annamolen dienst deed als tentoonstellingsruimte en als bijzondere locatie voor de presentatie van boek over de verdwenen watermolen van Tungelroy. Ook haken we als molenstichting steeds vaker actief in op lokale feestelijkheden in de kerkdorpen.

Deze weg wil Molenstichting Weerterland in 2012 versterkt doorzetten. Zo plannen we voor 2012 met name op de Sint Annamolen van Keent een aantal verrassende culturele activiteiten. Kleinere evenementen die vooral ook passen bij het eeuwfeest dat de Sint Annamolen van Keent in 2012 viert. Activiteiten die de Molenstichting Weerterland samen met andere parnters gaat organiseren. Dit allemaal onder het motto van Molenstichting Weertland voor 2012: Molens Leven !

Op dit moment zijn in .voorbereiding: een Avond van de Poëzie, een solisten concours en een optreden van een koor. Letterlijk dus koren op en muziek in de molen.  Tijdens de Nationale Molendag in het 2e weekeinde van mei staan verhalen centraal in de molen. Dit onder het motto: “Vertel het verhaal van de Molen.” Daarnaast loopt heel 2012 in de Sint Annamolen een kleine expositie over 100 jaar Molen van Keent en in oktober zal in de Keenter molen een boek over de honderdjarige geschiedenis van deze opvallend molen gepresenteerd worden. Kortom: molens óók als culturele ontmoetingsplaats.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.