Herstel molenbergen laat nog op zich wachten

Nog minstens tot eind maart zijn de Sint Annamolen in Tungelroy en molen De Nijverheid in Stramproy slechts beperkt inzetbaar. Alleen bij windrichtingen uit het Westen, Zuiden of Oosten kunnen beide molens momenteel draaien. De beperkte inzetbaarheid van de twee molens is een rechtstreeks gevolg van de problemen met de beide molenbelten die ernstig van de extreem zware regenval te lijden hebben gehad.

Na het herstel van beide molenbergen heeft de regen grote schade toegebracht

In het najaar van 2011 werden in beide molens toiletblokken gebouwd. Dat maakte het noodzakelijk ongeveer 1/3 van de molenbergen tijdelijk af te graven. De molenbergen werden begin december weer gereconstrueerd. Toen zijn echter geen grasmatten of dekzeilen op de bergen gelegd om in geval van regen het wegspoelen van de molenbelten te voorkomen. En dat is exact wat er vervolgens is gebeurd. Door de extreem zware regenval in de laatste weken van december zijn grote delen van de nieuw opgeworpen molenbergen weggespoeld. Bovendien is in Tungelroy de berg ook van binnenuit gedeeltelijk weggespoeld. Daardoor zijn de molenbelten nu instabiel en gevaarlijk geworden. De belt bij de Annamolen in Tungelroy dreigt zelfs grotendeels in te zakken.

De gemeente Weert en de aannemer hebben de situatie recent grondig bekeken. Daarbij zijn ideeën uitgewerkt om tot een volledig herstel van de molenbergen te komen. De beide bergen moeten daarvoor grotendeels weer worden afgegraven en vervolgens opnieuw gereconstrueerd worden. Om te voorkomen dat zich daarbij de problemen kunnen herhalen worden de bergen daarna direct ingezaaid. Omdat gras nu nog niet uitspringt, kan deze klus echter pas op z’n vroegst einde maart worden aangepakt. Met als vervelende consequentie dat beide molens al die tijd een molenbelt hebben die voor een deel niet te belopen is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.