Compromis over bomenplan Stramproy

Molenstichting Weerterland, Molenstichting Limburg en de gemeente Weert hebben voor de tweede keer uitvoerig en diepgaand gesproken over het plan om in Stramproy een groot aantal bomen aan te planten. Het zou daarbij gaan om bomen van de categorie 1 (hoogte minimaal 20 meter) en de categorie 2 (hoogte ca 15 meter) binnen de biotoop van molen De Nijverheid.

Na een eerste gesprek hadden de twee molenstichting de gemeente gevraagd exact aan te geven welke bomen van welke categorie waar aangeplant zouden worden. De gemeente Weert heeft daarna een uitgewerkt aanplantplan aan beide stichtingen toegestuurd. Deze gegevens waren voor de Limburgse Molenstichting en Molenstichting Weerterland aanleiding om nadrukkelijk te stellen dat het aanplanten van zo’n groot aantal categorie 1 bomen binnen de biotoop van molen De Nijverheid in strijd is met de uitgangspunten van het convenant molenbiotoop. Dit convenant is in 2009 tussen gemeente, Limburgse Molenstichting en molenstichting Weerterland gesloten.

Tijdens het tweede overleg hebben partijen het probleem en de gevolgen van het verstoren van de windvang voor molen De Nijverheid diepgaand bekeken. Daarbij is ook nadrukkelijk gekeken naar de omgeving waarin de molen staat. Midden in de woonwijk Stramproy West. In de wetenschap dat ook deze sterk bebouwde omgeving een negatieve uitwerking op de windvang voor De Nijverheid heeft.

Uitkomst van het overleg is dat de in het plan opgenomen categorie 1 bomen in een gebied  binnen de 200 meter van de molen vervangen worden door categorie 2 bomen. Ook zal in het aanplantplan geen aaneengesloten rij bomen worden aangeplant en bomen zullen niet in open tussenruimtes tussen woningen worden aangeplant. Door extra goed naar het aanplantplan te kijken, denken partijen de windvang voor de Nijverheid zoveel als mogelijk is, te kunnen beschermen.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.