Vertel het verhaal van de molen

Nationale Molendag 2012 in teken van verhalen

De aandacht voor molenverhalen sluit aan op het Jaar van het Immaterieel Erfgoed. Volksverhalen, lokale gebruiken, maar ook het gesproken dialect, oude sporten, tradities, klederdrachten,  rituelen, zang, theater of ambachten behoren tot het immaterieel erfgoed.

De Unesco  beschikt over een internationale lijst van immaterieel erfgoed, waarop Nederlandse tradities, zoals Sinterklaas of Koninginnedag, nog altijd ontbreken.

De conventie uit 2003, die inmiddels door meer dan 140 landen is ondertekend, mist een Nederlandse ratificatie. Om druk te zetten op de toezegging van het kabinet tot ondertekening, heeft het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed 2012 tot het Jaar van het Immaterieel Erfgoed uitgeroepen.

Molens zijn bij uitstek de plek waar het materieel en het immaterieel erfgoed elkaar ontmoeten. Vereniging De Hollandsche Molen heeft daarom besloten om met het thema molenverhalen aan te haken bij het initiatief van het Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed.

Het verhaal van de molens wordt op Nationale Molendagen uitgebreid verteld. In de vorm van herinneringen, anekdotes, gedichten over en voor molens.

Ook Molenstichting Weerterland werkt hieraan mee en startte in het najaar van 2011 samen met auteur Paul Sterk uit Weert al een poëzieproject voor de Weerter molens.

Meer hierover leest u hier: http://www.paulsterk.nl/Page/500352_gedichten-voor-molens.aspx

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.