Problemen met molenbergen door zware regenval

De zware en extreem langdurige regenval in de laatste dagen van 2011 heeft grote schade toegebracht aan de molenbelten van molen De Nijverheid in Stramproy en van de Sint Anna in Tungelroy. Beide belten moeten afgegraven worden en daarna opnieuw opgehoogd. Wanneer deze klus uitgevoerd kan worden is nog niet duidelijk. 

Grote schade aan molenbelt De NIjverheid

Bij de molenbelt van molen De Nijverheid is een grote hoeveelheid grond van de berg weggespoeld. Ook zijn verzakkingen in de molenberg geconstateerd. Een gedeelte van de molenberg is daardoor instabiel geworden. Bij de Sint Annamolen werden in de molenberg op verschillende plaatsen diepe gaten aangetroffen waar eveneens grote hoeveelheden grond zijn weggespoeld. Ook naast de kruipalen blijkt veel zand te zijn verdwenen en de hele molenberg dreigt toenemend in te zakken.

Bij de kruipalen zijn diepe gaten in de belten ontstaan

De problemen konden ontstaan doordat de beide molenbergen begin december, na het bouwen van toiletunits in de twee molens, opnieuw zijn aangelegd. Voor het bouwen van de toiletten was het noodzakelijk bij de twee molens ongeveer 1/3 van de molenberg af te graven. Na het opnieuw opwerpen van de molenberg is het zand van de molenberg echter niet aangetrild. Ook zijn er geen graszoden gelegd door de aannemer. Daarom was wel nadrukkelijk door de Molenstichting gevraagd. Daardoor kreeg het regenwater nu vrij spel op de molenbergen.

Molenstichting Weerterland kan helaas nog niet aangeven hoe lang het probleem blijft voortbestaan. Duidelijk is dat het opnieuw afgraven van een deel van de molenbelten pas op z’n vroegst in februari zal gebeuren. Ook is nog onduidelijk of voor het reconstrueren van de molenbergen nieuwe zand aangevoerd moet worden. Het streven is er wel op gericht alles voor het begin van het molenseizoen 2012 geklaard te hebben. In de tussentijd kunnen de molens slechts met beperkingen draaien en kunnen, gelet op de veiligheid, geen bezoekers op de molenbergen worden toegelaten.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.