Bomen en molens bijten elkaar

Bomen en molen is geen goede combinatie. Dat is al jarenlang een bekend gegeven. Probleem is dat de meeste bomen behoorlijk hoog kunnen worden. En molens groeien nu eenmaal minder snel. Wanneer er dus bomen in de directe omgeving van een molen worden aangeplant, levert dat op termijn onherroepellijk problemen op voor de onbelemmerde windvang voor de molen.

Een gegeven dat ook de gemeente Weert bekend is. Niet voor niets hebben de gemeente Weert, de Limburgse Molenstichting en Molenstichting Weerterland enkele jaren geleden al afspraken gemaakt over de bescherming van de molenbiotopen. Die afspraken zijn vastgelegd in het Convenant Molenbiotoop. Dit convenant is door de gemeente Weert, de Limburgse Molenstichting, Molenstichting Weerterland en een aantal particuliere moleneigenaren ondertekend. In het convenant spreken partijen uit handelingen en activiteiten die de molenbiotopen aantasten (dus het bouwen van bv woningen, fabrieken en kantoren of het aanplanten van hoogopgaand groen) zoveel mogelijk te voorkomen en waar mogelijk zelfs de biotopen van de molens te verbeteren.

De voorbije jaren ontstond in Weert soms behoorlijk wat opwinding omdat de gemeente bomen liet rooien om de windvang voor een windmolen te verbeteren. Alle commotie die bv in de zomer van 2011 bij de Annamolen van Keent ontstond toen daar een serie van negen lindes werd gerooid, zal nog velen vers in het geheugen liggen.

Het bomenplan van de gemeente Weert voor een deel van Stramproy. In de rode cirkel (links) staat molen De NIjverheid

Des te moeilijker te begrijpen is het dan dat er geen lessen uit die incidenten getrokken worden. Tot verbazing van Molenstichting Weerterland wil de gemeente Weert in Stramproy binnen 100 tot 400 meter van molen De Nijverheid nu een groot aantal categorie 1 bomen, dat zijn bomen die zo’n 20 meter hoog worden, gaan planten tussen de Sint Maartenslaan en de Sint Willibrordusstraat. Daardoor ontstaat vanuit het Zuiden tot Oosten van deze molen een bomenwand die de vrije windvang voor molen De Nijverheid minimaal in zeer ernstige mate zal verstoren.

Voor een molen die tussen 2009 en 2011 voor een groot bedrag is gerestaureerd en die bovendien bijna dagelijks draait en maalt en die bovendien opleidingsmolen voor Limburg is waar vrijwillige molenaars in opleiding het molenaarsvak kunnen aanleren.

Duidelijk zal zijn dat Molenstichting Weerterland zich tegen deze plannen zal verzetten en hier bezwaar tegen zal aantekeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.