Volop activiteiten in onze molens

De restauratie van de vier door de Molenstichting Weerterland beheerde molens is dan wel voltooid, dat wil echter allerminst zeggen dat er momenteel weinig op de molens gebeurt. Sterker nog, niet alleen draaien en malen onze molens regelmatig, ook wordt er nog steeds stevig getimmers, gebouwd en gemonteerd op onze molens.

Aanleg van de leidingen voor de Sprinkler

Zo is een installatiebedrijf sedert deze week druk bezig met het aanleggen van een automatische Sprinkler-installatie op de meer dan 250 jaar oude houden Sint Jansmolen. Deze installatie moet voor de jaarwisseling operationeel zijn. Het monteren van de waterleidingen in deze histortische en bovendien monumentale standerdmolen is een karwei dat erg veel aandacht vergt. Voorkomen moet worden dat het markante interieur van de molen geweld wordt aangedaan door de waterleidingen. Daarom worden de leidingen waar mogelijk weggewerkt. Een klus die erg omslachtig is vooral ook omdat er vaak nauwelijks ruimte voor de monteurs is om goed bij de plaats waar gewerkt moet worden, te komen.

De keuken en het toiet bij de molen van Tungelroy

Ook in molen De Nijverheid in Stramproy en in de Sint Annamolen van Tungelroy wordt nog altijd gebouwd. Hier hebben de metselaars inmiddels wel plaats gemaakt voor de monteur van het sanitair, de keuken en het elektra. De bedoeling is dat beide molens nog voor de kerstdagen een multi-functioneel toilet (invaliden-toilet) en een keukentje voor de molenaars hebben. Ook deze klus betekende volop werk omdat bij beide molens een uitbouw gerealiseerd is om het toilet en de keuken in onder te brengen. Daarvoor was het nodig ongeveer 1/4 deel van de molenbergen bij de twee beltmolens af te graven. Inmiddels zijn ook de molenbergen weer hersteld. Op termijn komt er ook nog een toiletvoorziening bij de Sint Jansmolen. Die moet in het oude magazijngebouwtje naast de Sint Jansmolen komen. Overleg daarover voert de gemeente Weert nog met de gebruikers van het gebouwtje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.