Boek over de Abeek met zijn watermolens

De Abeek Levensader van beide Limburgen

Water in huis is voor de moderne mens een vanzelfsprekendheid. Even de kraan opendraaien en het water stroomt in de wastafel. Enkele decennia geleden kwam het water via leidingen niet naar de verbruiker, maar moest de mens er naar op zoek gaan. Waterputten werden uitgegraven, maar soms lukte zelfs dat niet. Stromend water van beekjes en riviertjes was dan ook vaak noodzakelijk om te drinken en te wassen, land te irrigeren, molens aan te drijven, te vissen en zich tegen indringers te verdedigen.

Een beek die van oudsher zo’n aantrekkingskracht op de Limburgers heeft uitgeoefend, was de Abeek. Zij ontspringt op het Kempens plateau en vloeit in noordoostelijke richting naar de Maas, waar zij op liefst vier verschillende plaatsen uitmondt. De gemeenten Meeuwen-Gruitrode (Wijshagen, Meeuwen en Ellikom), Peer (Grote-Brogel), Bocholt (Reppel en Bocholt), Bree (Gerdingen en Beek), Kinrooi (Molenbeersel en Ophoven), Weert (Stramproy en Weert), Leudal (Hunsel, Grathem, Baexem, Haelen, Nunhem en Neer) en Maasgouw (Thorn, Panheel en Wessem) situeren zich in haar stroomgebied.

Onderlinge afspraken over de afwatering, de opstuwing, het onderhoud en de molendwang waren vereist. Uiteraard heeft dat vooral vroeger tot vele twisten tussen molenaars, plaatselijke heren en dorpelingen geleid, maar meer nog was de Abeek een bindmiddel, een levensader.

Op de beek lagen er liefst een vijfentwintigtal watermolens, een aantal schansen en waterkastelen die instonden voor de bescherming. Dorpen en zelfs de stad Weert kwamen tot ontwikkeling mede dank zij de Abeek.

De nodige aandacht zal in het boek dan ook worden besteed aan het water als verdediging, vestigingsfactor, energiebron, scheiding en bron van conflicten. Voor het eerst krijgt de lezer een volledig geïntegreerd beeld van de relatie tussen mens en natuur, in dit geval de Abeek, in het verleden, nu en in de toekomst.

Eveneens verdiepten de auteurs zich in het natuurlijk aspect, de rijke flora en fauna die van de Abeek één van de waardevolste beken in de Lage Landen maakt. Deze grensoverschrijdende natuur- en cultuurhistorische studie is absoluut een aanrader.

U kunt het betreffende boek verkrijgen door slechts 20 euro (tot 31 januari 2012), nadien 25 euro over te maken op rekeningnummer BE 22 7450 4252 2647 (Bic: KREDBEBB) met vermelding: boek Abeek en uw adres. Het boek kan worden opgehaald bij Jaak Paredis, Opitterkiezel 57 te Bree (na telefonische afspraak: 089/472971). Voor de port- en verpakkingskosten wordt 8 euro (voor Nederland 10 euro) extra aangerekend. Vermoedelijke verschijningsdatum: half maart 2012.

Technische gegevens: ca. 250 pagina’s, full colour, hard cover, ingebonden, formaat: 245 mm X 303 mm.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met René Neyens (089/463686 of rene@abeek.be).

Auteurs: Henri Peeters (historicus, Bree), Jaak Paredis (Heemkunde Limburg, Bree), René Neyens (Erfgoed, Bree), Jo Corstjens (historicus, Meeuwen-Gruitrode) en Paul Capals (Natuurpunt, Peer) Dit boek komt tot stand met steun van de provincie Limburg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.