Brandweer gaat op molens oefenen

Dinsdagavond, een hevig onweer met veel bliksemschichten boven Weert. Een weertype waarbij de molenaars vaak wat onrustig worden. De molen zal toch geen gevaar lopen. Als de bliksemafleiding zijn werk maar goed doet? Staat de molen in de juiste, een veilige, stand? Ligt de molen goed aan de ketting verankend?  Allemaal vragen die bij noodweer de molenaars en de molenbeheerders door het hoofd spoken.

De brandweer gaat op onze molens oefenen

We kennen allemaal de beelden van brandende molens. Vaak is er voor de brandweer weinig eer meer te behalen als een molen eenmaal brandt. Gecontroleerd laten uitbranden, er voor waken dat er geen mensen of dieren gevaar lopen en zorgen dat de omgeving geen verder gevaar loopt is dan meestal de enig zinvolle oplossing.

Toch willen we als Molenstichting Weerterland op alle eventualiteiten voorbereid zijn. Dat doen we door in de molens alle aandacht aan (brand)veiligheid te schenken. Dus niet roken binnen, opletten met elektriciteit, geen gevaarlijke vreemde kacheltjes of warmhoudplaatjes gebruiken, een deugdelijk warmwatertoestel en veilige koffiezettoestel gebruiken, zorgen voor deugdelijke, jaarlijks gecontroleerde, brandblussers op iedere zolder. En…. regelmatig oefenen.

Juist! Aan dat laatste ontbrak het de afgelopen decennia. Ook bij onze molens. “Te druk, andere prioriteiten, de werkzaamheden van de restauraties.” Incidenteel is er wel eens een oefening op één van de molens gehouden. Maar zelfs de molenaars kunnen nauwelijks meer zeggen wanneer dat was. Fout dus!

Nu de molens mooi gerestaureerd en weer regelmatig in gebruik zijn, willen wij als bestuur van de molenstichting graag dat er nu aandacht komt voor regelmatige veiligheidsoefeningen. Samen met de brandweer en zo mogelijk ook samen met andere hulpdiensten als bv de ambulancedienst. Want je zult maar iemand die boven in de kap zijn been gebroken heeft, vier of vijf trappen naar beneden moeten evacueren. Dat moet geoefend worden. En daarom overleggen we momenteel met de brandweer hoe we dit gaan aanpakken. Toeval of niet maar woensdagmiddag hebben we daarover een gesprek met de brandweer van het district Weert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.