Poëzie en Weerter molens

Molenstichting Weerterland werd deze week door de uit Venlo afkomstige en in Weert wonende auteur Paul Sterk benaderd. Paul is bekend van zijn debuutroman “Via Sterren en zeemeerminnen” en van zijn nieuwste boek “De Apostel van Tricht.”

Maar Paul Sterk schrijft ook poëzie zoals het onderstaande sonnet waarmee hij in de grensoverschrijdende Prijs Kunst en Poëzie van de gemeente Kinrooi een tweede prijs won.

Molentekens

Hoog op de belt, de borst vooruit,
Wachten reuzen in de vreugdestand.
Monumenten dankzij meesterhand,
Terecht beschermd bij Koninklijk Besluit.

Terwijl de wind langs de wieken fluit,
Vormt hun silhouet voor de passant
Een baken in het Limburgse land.
Kinroois karakter, ten voeten uit.

Wie goed kijkt ziet hun symbolen,
Ongehinderd door elke modegril
En wars van frivole capriolen.

Want in het hart van de bovenspil
Zit een ware levensles verscholen:
Zonder beweging staat alles stil.

Het winnen van deze prijs deed bij Paul Sterk het plan groeien om een poëzieproject in Weert te starten waarin de molens een centrale rol spelen. De auteur wil voor ieder van de acht Weerter windmolens en de watermolen een gedicht schrijven dat dan bij de molen wordt gepubliceerd.

Zelf zegt Paul Sterk op zijn facebook pagina hierover: “Ga voor Weert een nieuw poëzietraject starten. Met de Molenstichting Weert is afgesproken dat ik voor elke molen een gedicht zal schrijven waarin typische kenmerken van die molen aan bod zullen komen. Het gedicht wordt op een plaquette bij de molen geplaatst. De eerste in de reeks wordt de Annamolen van Keent, omdat die vanaf 18 november zijn eeuwfeest viert.”

Molenstichting Weerterland is erg in zijn nopjes met dit traject en project dat wij voor de volle honderd procent steunen. Het benadrukt immers de aloude functie van onze molens die vroeger niet alleen een plek waren waar landbouwers hun graan lieten malen. Molens waren vroeger ook plaatsen wij uitstek waar mensen elkaar ontmoetten. Molens zijn van oudsher plaatsen van communicatie. Met de gedichten van Paul Sterk hopen we die historische rol van onze molens extra te onderstrepen. Mogelijk ook door het jaarlijks organiseren van een avond of nacht van de Poëzie telkens op een van onze molens,

Kijk voor informatie over Paul Sterk op www.paulsterk.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.