PIP-rondgang langs onze vier molens

Woensdag hebben we een PIP-rondgang langs onze vier molens in Weert (Keent), Tungelroy en Stramproy gemaakt. PIP is de afkorting voor Periodiek Instandhoudings Programma. Dat is kort en goed de methodiek die bedacht is met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed om het onderhoud aan monumenten zoals molens te kunnen plannen voor een reeks van jaren. Zonder PIP kun je tegenwoordig naar een bijdrage van het Rijk in deze grotere onderhoudskosten van een monument fluiten.

Inspectie van de kwaliteit van de korte spruit en schoren van de Annamolen in Tungelroy

Tijdens de rondgang werd de bouwkundige staat van de Sint Jansmolen, molen De Nijverheid en van beide Sint Annamolen kritisch beoordeeld. Daarbij moest steeds de vraag gesteld worden: ,,Welk groter onderhoud is er voor een periode van de komende zes jaar aan de molen noodzakelijk?” Die klussen kunnen dan in het PIP opgenomen worden en komen dan eventueel voor een bijdrage van het Rijk in aanmerking.

De conclusie van Paul Groen van Adviesbureau Groen, gespecialiseerd in ondermeer de molens, was dat onze 4 molens er uitstekend bijstaan. Toch zullen er de komende jaren op de molens klussen afkomen. Zo moet de dakbedekking van de Annamolen van Keent over enkele jaren vervangen worden, is schilderwerk op de molens noodzakelijk en moeten de molenbelten van de 3 beltmolens aangevuld, opgehoogd en opgeknapt worden. Ook het vervangen van de molenzeilen staat de komende jaren voor enkele van de molens zoals De Nijverheid en de Annamolen van Keent op het programma. Binnen in de molens is er ook onderhoud nodig aan bv het luiwerk van enkele molens. En nu is het wachten of de Rijkdienst onze voorstellen overneemt.

Bovendien zal er de komende jaren ook los van het PIP onderhoud aan de molens gepleegd worden. Dan gaat het om de wat kleinere, meer reguliere, klussen, aanpassingen en verbeteringen die door de gemeente Weert, als eigenaar van de molens en/of door de Molenstichting Weerterland als beheerder bekostingd en betaald moeten worden. Vaak gaat het daarbij om kleinere reparaties maar ook om maatregelen ter algehele verbetering van de molen en van de veiligheid op en rond de molens.

Projecten die aanstaanden zijn zijn bv aanbrengen van een goot aan de kap van de Annamolen Tungelroy, maatregelen tegen de overlast van nestelende duiven in de Annamolen van Tungelroy en het aanbrengen van floodlight bij de Annamolen van Keent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.