Tweede brandweeroefening op Annamolen

De brandweer van Weert heeft opnieuw een oefening gehouden op de Sint-Annamolen van Keent. Wederom was een brand in de molen nabij de trap naar de meelzolder die dreigde door te slaan naar de bovenliggende zolders in scene gezet. Bovendien bleek dat een van de molenaars nog in de molen was achtergebleven. Ook moest er een vogel (het was tenslotte net Werelddierendag geweest) uit de molen worden gered.

Brandweeroefening op Annamolen aan de Keenterstraat

Door de bevelvoerder werden de beschikbare brandweermensen in enkele afzonderlijke teams opgesplitst. Een groep van drie brandweermannen, uitgerust met adembescherming, moest in de molen op zoek naar de vermiste molenaar. Die bleek zich uiteindelijk op de luizolder in, relatieve, veiligheid te hebben gebracht. Het evacueren van de molenaar was voor de brandweermensen in de met een dikke bijna ondoordringbare rook volhangende molen en via de smalle, stijle, trappen, een hele opgave en uitdaging.

Twee andere brandweerteams moesten ondertussen op de begane grond het vuur bestrijden en op de meelzolder (via de molenberg) voorkomen dat de brand de kans kreeg naar de bovenliggende zolders door te slaan. Deze klus werd door de brandweermensen snel en vakkundig geklaard.

De evaluatie over het verloop van de oefening na afloop maakte wederom duidelijk dat de brandweermensen de oefening als zeer zinvol en zeer leerzaam hadden ervaren. Zeker de orientatie van brandweermensen in een met dichte rook volhangende molen met bovendien alleen maar ronde muren is een moeilijke opgave die geoefend moet worden. Ook de evacuatie van slachtoffers over de vele, smalle en stijle trappen, waarbij de brandweermensen ook nog eens door de persluchtcylinders op de rug in hun bewegingen worden belemmerd, is een hele uitdaging.

Na afloop van de oefening maakte de hele ploeg een rondleiding (nu zonder door een dichte rook in het zicht gehinderd te worden) door de molen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.