Kom in de molen tijdens Nationale Molendag

Molenaars zijn anno 2017 levend immaterieel cultureel erfgoed van Nederland

 

Weert – “Kom in de molen”. Dat is dit jaar het uitnodigende motto voor de Nationale Molendag van komend weekeinde. Deze uitnodiging richten de molenvrijwilligers uit het Weerterland dan ook tot iedereen die eens de gelegenheid wil aangrijpen om een windmolen of watermolen te bezichtigen. Op zaterdag 13 mei en zondag 14 mei staan de poorten van veel windmolens en watermolens uitnodigend open voor bezoekers. Uit de molenkap of aan de vlaggenmast naast de molen wappert de blauwe wimpel als een al van ver goed zichtbaar teken dat de molen geopend is en de molenaars uw bezoek waarderen. “Welkom op onze Molen”, zult u dan ook zeker horen als u de molen binnenwandelt.

Het Weerterland is van oudsher altijd al een molenrijke streek geweest. Maar ook hier zijn de afgelopen 50 tot 75 jaar veel windmolens en watermolens stil komen te staan, vervallen en vaak ook verdwenen. De molens die wel nog ons landschap tekenen worden anno 2017  gekoesterd door talrijke vrijwilligers die zich met veel enthousiasme en overgave voor het behoud van de molens en daarmee van een kostbaar stukje erfgoed inzetten. Je inzetten voor de molens kan als vrijwillige molenaar, als molengids of als molenklussers.  Nationale Molendag is dan ook bij uitstek een prima gelegenheid om u eens over het behoud en de bescherming van de molens te laten informeren. Of om u op te geven als molenvrijwilliger.

Tijdens de Nationale Molendag(en) kunt u de molens op zaterdag of zondag uitgebreid bezichtigen. Veel molens zijn tussen 10 (zondags 11 uur) en 17 uur geopend. Op veel molens worden bovendien uitvoerige rondleidingen verzorgd. De molenaars zullen u graag vertellen over het bedienen van de molens en als er voldoende wind staat, kunt u de molenaars volgens bij het draaien en malen van de molen. Wist u trouwens dat het ambacht van molenaar tegenwoordig tot het immaterieel cultureel erfgoed van ons land hoort.

In en rondom Weert zijn ook veel molens op zaterdag of zondag of beide dagen geopend. Op de website www.molens.nl/nationalemolendag kunt u opzoeken welke molens een of beide dagen geopend zijn en welke extra activiteiten bij de verschillende molens op het programma staan.  Op de website www.molensinweert.nl kunt u een fietsroute langs een aantal molens in het Weerterland ophalen.

Deelnemende Molens in Weert:

Zaterdag 10-17 uur: Wilhelmus-Hubertus, Weert-Hushoven, Sint Anna, Weert Keent, Sint Anna Tungelroy, De Hoop Swartbroek, De Nijverheid, Stramproy, Sint Jan, Stramproy, Broekmolen, Stramproy

Zondag 10(11) – 17 uur: Sint Anna, Weert Keent, Sint Anna Tungelroy, De Hoop, Swartbroek, De Nijverheid, Stramproy, Sint Jan, Stramproy, Broekmolen, Stramproy

Op enkele molens zijn er ook speciale omlijstende activiteiten tijdens de Nationale Molendagen. Zoals op molen De Hoop in Swartbroek waar de galerie werk van de hand van Peter Hermans uit Ell exposieert en op zondag portrettekenen door Willemien Driessen. Op de Annamolen in Keent kunt u op zaterdag en zondag lentebloemstukken gemaakt door enkele leerlingen van het Citaverde College uit Nederweert bewonderen. Ook krijgt u op de Sint Annamolen uitleg over het bijenproject Onze Molenberg Zzzoemt. Bovendien worden op zaterdag op de Sint Annamolen van Keent om 11 uur twee nieuwe videoclips van Molenstichting Weerterland gepresenteerd. 

Fietsroute Nationale Molendag Weert 2017