Een foto met een verhaal

Boonesmolen Keent 1937

Molenmaker Chr van Bussel, bekend van het Van Bussel wieksysteem, heeft deze foto van de Boonesmolen in Weert vermoedelijk rond 1937 (aantekening op de achterkant van de foto) gemaakt. De foto is genomen vanaf het stationsemplacement in Weert. Het is een foto die tot nu toe niet bekend was en die bij toeval ontdekt is op de Sint Annamolen in Keent waar de foto waarschijnlijk decennia lang in de lessenaar waarop de molenaar zijn rekeningen schreef, onopgemerkt heeft gelegen. Zoals u kunt zien is de linkerbovenhoek van de foto al danig door de tand des tijds aangetast. 

Waarschijnlijk was een zware zeilvoering er ook de oorzaak van dat de as van de molen brak tijdens een storm op 9 februari 1949. Dit luidde het eind van de molen in. Herstel van de molen was economisch onverantwoord. Bijna 20 jaar stond de molen er troosteloos bij en in 1968 begon de demontage van de molen met het verwijderen van de kap.
Onderdelen van de molen werden daarna gebruikt voor de herbouw van een molen in het Brabantse Borkel en Schaft.
Het kruiwerk is hergebruikt voor de molen van De Visscher in Goirle en bij de Sint Antoniusmolen van Weert-Laar kreeg een koppel Jaspers kunststenen een nieuwe bestemming