Plussen en minnen bij molens

Nu de jaarcijfers over 2016 zijn verwerkt, kunnen we als Molenstichting Weerterland de balans opmaken over het draaien van de vier door ons beheerde molens. Het beeld dat zich daarbij aftekent is een beeld van plussen en minnen. Door enkele oorzaken hebben diverse molens in het afgelopen jaar minder uren gedraaid dan misschien wenselijk zou zijn. Deze oorzaken liggen op het personele vlak doordat vrijwillige molenaars niet of minder regelmatig inzetbaar waren. Ook kenden we enkele hardnekkige technische problemen met enkele molens. Dat leidde ertoe dat in het afgelopen jaar enkele molens geruime tijd buiten gebruik gesteld moesten worden voor onderhoud of reparaties. Dat levert gezamenlijk een beeld van plussen en minnen op over het molenjaar 2016.

Wisselend beeld bij het draaien van de molens.

Naast de molenaars, waarvan er verschillende in 2016 slechts gedeeltelijk of zelfs nauwelijks beschikbaar waren in het afgelopen jaar, heeft Molenstichting Weerterland ook een groep molengidsen en molenklussers. De molengidsen hebben, door een steeds grotere vraag naar de openstelling van de molens en door meer verzoeken om groepsbezoeken te verzorgen, besloten om hun inzet vooral te concentreren op de Sint Annamolen van Keent die als de toeristische molen is aangewezen.  Daarnaast slaagden de gidsen er ook in om de speciale openstelling van de verschillende molens op woensdagmiddag voor de schooljeugd in stand te houden.

Of dat in 2017 gaat lukken, kan nu nog niet gezegd worden. Er zijn geen tekenen die er op wijzen dat de algehele personele bezetting met molenaars en molengidsen in 2017 structureel flink zal verbeteren.

Inzet van de klussers en de molengidsen

De molenklussers hebben in 2016 weer veel uren geïnvesteerd in het verhelpen van kleinere technische problemen en mankementen, het uitvoeren van kleinere en grotere onderhoudsklussen en verbeteringen en het groenbeheer. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.