Molens en molenvrijwilligers staan nooit stil

 

Jungend gans gross

Contact met de jeugd is heel belangrijk.

Ik ben vrijwilliger bij de Molenstichting. Vandaag heb ik vooral veel leuke mensen ontmoet en gesproken. Bezoekers op de molen uit het Weerterland, heel Limburg en Nederland maar ook uit België, Duitsland, Engeland en zelfs uit Canada, Amerika, Australië. En zelfs een enkele Chinees.”

Het zou zomaar het antwoord van u kunnen zijn op de vraag “Wat voor vrijwilligerswerk doe jij tegenwoordig en wat houdt dan allemaal zoal in?”

Het beheer over de vier windmolens die eigendom van de gemeente Weert zijn, ligt tegenwoordig in handen van Molenstichting Weerterland. Dat zijn de molens van Keent, Tungelroy en 2 molens in Stramproy.

Dat betekent dat de molenstichting zorgt dat de molens er netjes bijstaan, goed onderhouden worden, vaak draaien en veel bezoekers trekken. Veel werk voor dit kleine groepje van nauwelijks 25 vrijwilligers; molenaars, molengidsen, molengastheren en gastvrouwen, molenklussers en een klein bestuur. Bij Molenstichting Weerterland staan we dan ook, net als onze molens, bijna nooit stil. Verveling is een woord dat we niet kennen. Want zeker voor molens geldt: Rust, Roest of beter nog Rust, Rot.

In de praktijk betekent dit zorgen voor het klein, dagelijks onderhoud. Want de windmolens zijn allemaal ‘heren op leeftijd’ die regelmatig goede zorgen nodig hebben. Er valt dus altijd wat te klussen en repareren voor de molenaars en het groepje molenklussers. Ook het bijhouden van de groene omgeving rond de molen hoort daarbij. Bio-divers en bijen, vlinders en insectenvriendelijk.

Maar het meest zijn onze molens gediend bij vaak draaien en malen. Daarvoor doet de stichting een beroep op vrijwillige molenaars. Die zorgen dat de wieken van de Weerter windmolens, liefst wekelijks, hun rondjes draaien. Door te draaien en malen blijven de molens in goede conditie.

Anno 2015 zijn molens óók attracties. Zeker in Weert; Groenste regio van de wereld. Dat betekent dat we op de molens bezoekers uit allen windstreken over de vloer krijgen. Jaarlijks trekken onze molens enkele duizenden bezoekers. Schoolkinderen, families, vriendenclubjes, belangstellenden en molenfreaks. Maar steeds vaker ook toeristen en toevallig passerende dagjesmensen.  Bezoekers die iets over de techniek en geschiedenis van de molen willen weten of mensen die gewoon binnenwandelen om een draaiende molen eens vanbinnen te bekijken of die voor het verhaal van de molen binnenlopen.

Dan komen de molengidsen om de hoek kijken. Zij leiden bezoekers rond en zijn de gastvrouwen of gastheren van de molens. De Weerter molenstichting is daarom dringend op zoek naar meer molengidsen, dames en heren, jong en (iets) ouder.  Want het huidige team van 5 gidsen kan het werk nauwelijks nog aan.

Bent ook u Trots op onze Molens en wilt u die Trots samen met ons delen en uitdragen?

Mogen wij dan binnenkort ook met u als aspirant molenaar, molengids of molenklusser kennismaken?

Zet u de eerste stap? U bent meer dan van harte welkom.

wie-wat-waar-waarom-hoekopie-001

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.