Bezoek van de Monumentenwacht

Inspectie van de baard

Inspectie van de baard

Eens in het jaar mogen onze molens, allemaal monumenten met een ouderdom van minstens een slordige 100 jaar, maar met meestal zelf heel wat meer jaren op de teller, zich verheugen in de speciale aandacht van de Monumentenwacht Limburg. De Monumentenwacht komt dan de staat waarin de molen verkeert kritisch in ogenschouw nemen. Heel belangrijk voor het behoud van de molens.
Bij een inspectie van de molen door de Monumentenwacht Limburg wordt de molen binnen en buiten grondig onderzocht en bekeken op mogelijke gebreken Daarbij wordt niets over het hoofd gezien. Er is aandacht voor de wieken, de roeden, het hekwerk, het metselwerk, de kap, de dakbedekking, de belt, het kruiwerk, de kruipalen, het verfwerk. Teveel om op te noemen. En na de inspectie buiten volgt de inspectie binnen. Die gaat zo mogelijk nog verder en dieper. Van beneden de invaart tot boven in de kap. De inspecteur ontgaat niets.
Meestal is de inspecteur ook met de molen vertrouwd en kent hij de sterke en zwakke punten van de molen op zijn duimpjes. Bovendien hebben we er een beleidslijn van gemaakt dat er zo mogelijk een of twee vaste molenaars van de molen tijdens de inspectie aanwezig zijn. Om op vragen van de inspecteur te kunnen antwoorden maar ook om van de inspectie wat te leren. Zodat ook onze vrijwillige molenaars door het jaar de conditie van de molen nog beter en nog gerichter in de gaten kunnen houden. En we zijn telkens weer benieuwd naar het inspectierapport. Dat rapport wordt vervolgens uitgebreid met de gemeente Weert besproken en leidt, indien nodig, tot maatregelen in de vorm van extra onderhoud, extra reparaties of extra aandacht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.