Landelijke Open Imkerijdag op Annamolen Keent

_D205104

Bijen zijn heel belangrijk, zelfs van levensbelang, voor ons mensen. Maar bijen hebben het momenteel erg moeilijk.  Dat komt doordat de leefomgeving voor de bijen steeds kleiner wordt en de bijen steeds meer problemen ondervinden om voldoende voedsel te vinden. Maar ook het nog altijd toenemend gebruik van bestrijdingsmiddelen en onvoldoende kennis bij ons mensen over het grote belang van de bijen, spelen een rol. Daarom organiseert de Nederlandse Bijenhoudersvereniging jaarlijks een Landelijke Open Imkerijdag. Molenstichting Weerterland doet daaraan, samen met de twee huisimkers van de molenstichting, Vincent & Anthony Sterring Schouten, mee. Zaterdag 9 juli staan de bijen en het houden van bijen daarom centraal tijdens de Landelijke Open Imkerijdag van 10 tot 16 uur bij de Sint Annamolen van Keent.

Onze molenberg Zzzoemt

Molenstichting Weerterland is in 2015 met het project Onze molenberg Zzzoemt begonnen. Doel van dat project is de bijen extra leefruimte te bieden bij de molen. De molenberg werd met een bijen-, vlinder- en insectenvriendelijk bloemenmengsel ingezaaid en het maaibeleid voor de molentuin en molenberg werd aangepast. Maaien van de molenberg gebeurt pas na het bloeiseizoen van de bloemen. Bovendien kwamen er in de tuin bij de Sint Annamolen enkele bijenkasten te staan die door de twee imkers worden verzorgd. In 2016 is het project uitgebreid naar molen De Nijverheid in Stramproy waar eveneens een insectenhotel werd gebouwd en enkele bijenkasten geplaatst. Alle kasten werden geschonken door FormLogic uit Best

Het belang van de bijen

Tijdens de LL.O. Imkerijdag 2016  Annamolen Keentandelijke Open Imkerijdag geven de molen-imkers uitleg over het belang van de bijen en het houden van bijen.  Ook kunt u de imkers aan het werk zien bij het verzorgen van de bijen en ze geven uitleg over de bijenkasten, het winnen van bijenwas en het slingeren van bijenhoning. En heeft u vragen? Stel ze vooral aan de imkers.  In de Annamolen zijn verschillende interessante films rond het thema De Bij en Wij te zien. Verder is er informatiemateriaal beschikbaar en worden er bijenproducten als honing verkocht. En natuHet urlijk is ook de monumentale Sint Annamolen geopend en te bezichtigen.

 

Een van onze huisimkers aan het werk bij de Annamolen

Een van onze huisimkers aan het werk bij de Annamolen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.