Slechte biotoopcijfers voor Weerter molens

De nieuwste meetgegevens van de molenbiotopen van de Limburgse molens zijn openbaar geworden. In opdracht van de Provincie Limburg heeft de Monumentenwacht Limburg in 2015 de biotoopgegevens van de Limburgse windmolens geinventariseerd en bijgewerkt. In een eerdere inventarisatie uit 2011 bleken niet alle gegevens juist te zijn. Ook de biotoopgegevens voor de Weerter windmolens zijn geactualiseerd.

Biotoopkaart per molen geeft de juiste situatie weer.

Biotoopkaart per molen geeft de juiste situatie weer.

Het rapport Windmolenbiotoop Inventaristie Limburg 2015 geeft per molen een opsomming van de windhinderobjecten die binnen het biotoop-beschermingsgebied van de molen zijn geconstateerd. Dat is gebeurd aan de hand van visuele waarnemingen en een zeer groot aantal hoogtemetingen. Daarbij zijn de biotoopnormen en biotoopregels zoals die door Vereniging De Hollandsche Molen worden gehanteerd als uitgangspunt genomen.

PICT0198 (1224 x 1632)

Ook de biotoop van de Sint Jansmolen in Stramproy is slecht.

Uit deze nieuwe inventarisatie blijkt dat de biotoopsituatie ook voor de Weerter molens allerminst rooskleurig te noemen is. Slechts één molen scoort een cijfer redelijk, enkele molens hebben een matige biotoop en ook moet een molen met een slechte biotoop genoegen nemen. Bovendien zijn in de inventarisatie nog niet de negatieve gevolgen van bouwplannen bij enkele molens zoals die in voorbereiding of uitvoering zijn, meegewogen. Die bouwplannen zullen de biotopen voor enkele molens aanzienlijk verder verslechteren.

Situatie in Weert

  • Antoniusmolen Laar, totaalscore 2678 = redelijk
  • Sint Oda Weert, totaalscore 6852 = zeer slecht
  • Wilhelmus Hubertusmolen Weert, totaalscore 4793 = matig
  • Sint Anna Keent, totaalscore 4371 = matig
  • Sint Jan Stramproy, totaalscore 5821 = slecht
  • De Nijverheid Stramproy, totaalscore 6668 = slecht
  • De Hoop Swartbroek, totaalscore 3006 = redelijk
  • Sint Anna Tungelroy, totaalscore 4877 = matig

De allerminst tot tevredenheid stemmende scores zijn voor de Molenstichting Weerterland aanleiding bij de gemeente Weert aan te dringen op een actiever biotoopbeleid zoals ook als uitgangspunt is gekozen bij het sluiten van het convenant molenbiotoop tussen de gemeente Weert, de Molenstichting en de moleneigenaren. Nog veel te vaak wijkt de gemeente Weert af van de in dit convenant vastgestelde en samen afgesproken regels en uitgangspunten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.