Molenkaart voor Grenspark Kempen~Broek gepresenteerd

Burgemeesters, Schepenen en Wethouders met een groot model Molenkaart

Vrijdagavond is de Molenkaart Kempen~Broek gepresenteerd. De burgemeesters, wethouders en schepenen van de Kempen~Broek gemeenten Cranendonck, Nederweert, Weert, Leudal, Bocholt (B), Bree (B), Kinrooi/Molenbeersel (B) en Maaseik (B) namen het eerste exemplaar van de Molenkaart in ontvangst.

Veel publieke belangstelling bij de presentatie van de Molenkaart Kempen~Broek

De presentatie gebeurde tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Molencafé aan de voet van de Keijersmolen in Molenbeersel. De presentatie van de molenkaart was tevens het startsein voor de driedaagse molenfeesten van vzw Molenzorg Molenmuseum in Molenbeersel.

De Molenkaart Kempen~Broek werd op zondag tijdens de Molenfeesten gratis uitgedeeld aan de deelnemers van de speciale familiefietstocht. Bovendien is de kaart vanaf nu bij de gemeentelijke toeristische diensten in de Belgische Kempen~Broek gemeenten en bij de VVV Midden-Limburg verkrijgbaar alsmede bij een aantal molens in het gebied van Kempen~Broek. De kaart kost één euro…

Ook kan de kaart besteld worden via de website van Molennetwerk Kempenbroek: www.kempenbroekmolens.org.

Een koppeltje meelwormen van de Keijersmolen verzorgde een verrassende presentatie van de Molenkaart KempenBroek

Iconen&Symbolen

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De tentoonstelling Molens Iconen & Symbolen met foto’s van Jos Hebben en Marvin Wulms wordt geopend op donderdag 8 september om 19.30 uur in de Sint Annamolen aan de Keenterstraat 1 in Weert.

U bent van harte welkom !

De tentoonstelling is t/m Limburgse Molendag te zien tijdens openingstijden van de molen.

Molens als Iconen en Symbolen in beeld gebracht

Sint Antonius Laar. Foto: Marvin Wulms

Sint Antonius Laar. Foto: Marvin Wulms

Iconen en symbolen, dat is dit jaar het thema van de Open Monumentendagen die op 10 en 11 september gehouden worden. Molenstichting Weerterland doet traditioneel actief mee aan deze open monumentendagen die bedoeld zijn om een breed publiek in contact te brengen met onze monumenten. Dit jaar organiseert de Weerter molenstichting rond de monumentendagen een tentoonstelling in de Sint Annamolen aan de Keenterstraat. Twee bekende Weerter fotografen, Jos Hebben en Marvin Wulms, zijn gevraagd het thema van de Open Monumentendagen vast te leggen in hun persoonlijke fotografische kijk op onze Weerter molens. Het resultaat ‘Molens; Iconen & Symbolen in ons landschap’ is tijdens de Open Monumentendagen en daarna nog tot en met 2 oktober (Limburgse Molendag) in de Sint Annamolen te bekijken.

 De foto’s van de bekende Weerter fotograaf Jos Hebben zijn in heel Nederland en ver daarbuiten bekend. Vooral de weerfoto’s van Jos Hebben halen regelmatig onze huiskamers via de uitzendingen van het weerbericht op de verschillende regionale en landelijke tv-zenders. Daarnaast weet Jos Hebben zijn omgeving altijd weer verrassend in beeld te brengen. De weerfoto’s en natuurfoto’s van de in Altweerterheide wonende fotograaf zijn al vaker uitgeroepen tot Kodak Picture of the day en waren dus zelfs, meer dan levensgroot, te zien op het bekende Kodak beeldscherm midden op Times square in New York.

Sint Jan Stramproy. Foto: Jos Hebben

Sint Jan Stramproy. Foto: Jos Hebben

Marvin Wulms uit Weert trekt steeds meer aandacht via het fotoportaal Instagram op internet met zijn foto’s vol sfeer en stemming bij valavond in het landschap rondom Weert.  De Weerter molens nemen daarbij regelmatig een belangrijke plaats in. Zijn foto’s vallen ook op door het krachtige verrassende lijnenspel. Marvin Wulms weet bovendien, naast de weidsheid van het Weerter landschap, ook de kleinste details in dat landschap op grootse wijze in beeld te vangen. Zijn foto’s van de insecten- en bloemenwereld rondom ons wekt telkens weer bewondering en waardering.

Beide fotografen zijn op stap gegaan om het thema Iconen & Symbolen en de molens in fotografische beelden te vangen. Het resultaat, 16 bijzondere foto’s op formaat 40×60 van de Weerter windmolens, is tijdens Open Monumentendagen 10 en 11 september te bekijken. De tentoonstelling in de Sint Annamolen aan de Keenterstraat wordt 8 september om 19.30 uur officieel in de molen aan de Keenterstraat 1 geopend.

Een website over alle KempenBroek molens

De ongerepte natuur van Kempen~Broek

De ongerepte natuur van Kempen~Broek (foto: RLKM)

GrensPark Kempen~Broek, het grensoverschrijdend landschap en aaneenschakeling van verschillende natuurgebieden op het grondgebied van de gemeenten Hamont – Cranendonck (Budel) – Weert – Leudal – Kinrooi/Molenbeersel -Maaseik – Bree en Bocholt, is een prachtig stukje Nederland en België. Met grandioze natuur en met prachtige monumenten en cultureel erfgoed in die natuur. Zoals kerken, kapellen, boerderijen, landgoederen, hofstedes, wegkruisen, schansen, Graven en molens. GrensPark Kempen~Broek werd in 2014 door de jury van de internationale wedstrijd Communities in Bloom uitgeroepen tot Groenste Regio in de Wereld. Met een speciale extra vermelding van de jury niet alleen de indrukwekkende natuur maar voor het cultureel erfgoed binnen het gebied van het GrensPark.

Molens als onderdeel van het landschap van Kempen~Broek

Molens als onderdeel van het landschap van Kempen~Broek (foto: RLKM)

Ook windmolens maken het landschap van Kempen~Broek

Ook windmolens maken het landschap van Kempen~Broek (foto: Marvin Wulms, Weert)

Vrijwilligers, beheerders en eigenaren van de windmolens en watermolens in het gebied van Kempen~Broek hebben dit aangegrepen om hun molens binnen het GrensPark nadrukkelijker op de kaart te zetten. Daarbij zijn ook de gemeenten van Kempen~Broek betrokken evenals de Nederlandse en Belgische organisaties als het Regionaal Landschap Kempen en Maasland (RLKM) en de VVV Midden Limburg. Dat heeft geleid tot de vorming van het molennetwerk Kempen~Broek. Dit netwerk gaat het unieke molenbezit van Kempen~Broek promoten en gaat ook op allerlei andere manieren samenwerking binnen de molenwereld bevorderen. Zo wil men samen optrekken bij de werving en opleiding van vrijwilligers en het organiseren van activiteiten bij en voor de molens.

Een van de eerste tastbare voorbeelden van de samenwerking wordt de presentatie van een grote molenkaart voor heel Kempen~Broek. Wist u trouwens dat Kempen~Broek meer dan 40 watermolens en windmolens telt. Veel van deze molens draaien nog en zijn ook regelmatig te bezoeken. De molen vouwkaart komt begin 2017 uit en wordt bij de speciale knooppunten fietsroutekaart voor Kempen~Broek gevoegd. Ook komt de molenkaart in alle molens en bij de VVV kantoren en Toeristische diensten en op de Poorten van Kempen~Broek te liggen.

Vooruitlopend op het verschijnen van de vouwkaart is nu ook de Kempen~Broek molenwebsite online gekomen. Deze website brengt alle windmolens en watermolens van Kempen~Broek bijeen. Bovendien worden ook de windmolens en watermolens van de gebieden die direct grenzen aan het Kempen~Broek opgesomd. De Kempen~Broek molenwebsite is te vinden onder www.kempenbroekmolens.org. Iedere molen is met een eigen pagina opgenomen en bovendien kent de website een agenda waarin alle molenactiviteiten op de Kempen~Broek molens zijn opgenomen. 

Molennetwerk Kempenbroek voor website-002

 

Ontdek de molenregio Kempen~Broek

GrensPark Kempen~Broek, het uitgestrekte grensoverschrijdende landschap tussen de gemeenten Crananbroeck, Nederweert, Weert en Leudal in Nederland en de Belgische gemeenten Hamont, Bochokt, Bree, Kinrooi-Molenbeersel en Maaeik is een van de minst bekende natuurgebieden van Nederland en België. Toch werd de natuur van het GrensPark Kempen~Broek in 2014 door de internationale jury van Communities in Bloom uitverkozen tot Groenste Regio in de Wereld. Een stukje Nederland en België dat een bezoek meer dan waard is. Niet alleen vanwege de mooie natuur maar óók vanwege de mooie, verrassende cultuurhistorische monumenten in dit gebied. Zoals talloze wegkruisen, oude langgevelboerderijen, kapellen, schansen en… vooral veel prachtige windmolens en watermolens.

Het gebied van GrensPark Kempen~Broek herbergt liefst 43 windmolens en watermolens. Molens met allemaal een geschiedenis van honderd tot enkele honderden jaren.  Molens ook die, ondanks deze lange bestaansgeschiedenis, nog vrijwel allemaal in goede staat van onderhoud verkeren. Veel van deze molens draaien en malen dan ook nog regelmatig. Molenaars en vrijwillige molenaars zorgen ervoor dat het graan gemalen wordt, dat de molens onderhouden worden en te bezoeken zijn. Maar vooral zorgen zij er ook met veel enthousiasme voor dat het Verhaal van de Molens verteld wordt. Ook dragen ze het oude ambacht van molenaar over aan jongeren die de komende generatie molenaars zullen vormen.

Ook u kunt het GrensPark Kempen~Broek en de vele Kempen~Broek molens leren kennen. Dan weten we zeker dat u ook dit unieke erfgoed zult gaan waarderen. Want er zijn weinig streken in Nederland en België aan te wijzen waar u, op zo’n vrij beperkt  gebied, zo’n aantrekkelijke variatie aan windmolens (in allerlei types) en watermolens zult aantreffen. Meer  over de molens van GrensPark Kempen~Broek kunt u vinden op onze speciale website www.kempenbroekmolens.org en op de Facebookpagina van het Molennetwerk Kempen~Broek https://www.facebook.com/MolensKempenBroek.

Wanneer mogen wij u op een of enkele van de mooie molens van het Kempen~Broek verwelkomen? 

Molennetwerk Kempen~Broek krijgt vorm

Deelnemers aan de projectgroep Molennetwerk Kempen~Broek

Deelnemers aan de projectgroep Molennetwerk Kempen~Broek

Vanmiddag (13 april) weer een heel goed projectoverleg gehad met de molencollega’s uit Leudal, Bocholt, Bree, Kinrooi-Molenbeersel en Maaseik binnen het grensoverschrijdend Molennetwerk Kempen~Broek i.o. Verder namen ook de projectorganisatie van GrensPark Kempen~Broek, de VVV Weert back-office en de VVV Midden-Limburg aan het overleg deel. Het Molennetwerk Kempen~Broek neemt steeds duidelijkere vormen aan.
We hebben veel plannen en ideeën voor de toekomst uitgestippeld en zijn het er unaniem over eens dat het netwerk officieel op 1 januari 2017 start. De natuur van Kempen~Broek en de vele wind- en watermolens binnen de gemeenten van het GrensPark gaan samenwerken, informatie delen en samen optrekken.
Het eerste grote project dat in de steigers staat en dat binnen het Molennetwerk i.o. in nauwe samenwerking met het GrensPark Kempen~Broek wordt gerealiseerd is een speciale handige vouwkaart waarop alle wind- en watermolens staan aangegeven en waarbij van veel te bezoeken wind- en watermolens uit het gebied van het GrensPark ook de belangrijkste informatie wordt opgenomen. Deze vouwkaart wordt als bijlage bij de nieuwe grensoverschrijdende fietsroutekaart van Kempen~Broek gestopt en is verder ook op tal van toeristische plaatsen binnen Kempen~Broek los verkrijgbaar.
Verder komt er een speciale Kempen~Broek molenwebsite en een speciale Kempen~Broek Facebookpagina. Met de VVV Midden Limburg gaan we onderzoeken hoe het molennetwerk ook kan aanhaken op de nieuwe website van de VVV Midden-Limburg.
U hoeft trouwens niet tot 2017 te wachten om van de vele prachtige wind- en watermolens binnen Kempen~Broek te genieten. U bent ook nu al van harte welkom op al onze prachtige wind- en watermolens. En we laten ook voor het nieuwe jaar nog regelmatig van ons horen. Zoals tijdens de grote Kempen~Broekdag op 4 september in Stramproy.