Landelijke Open Imkerijdag op Annamolen Keent

Een van onze huisimkers aan het werk bij de Annamolen

Een van onze huisimkers aan het werk bij de Annamolen

Molens en bijen zijn een prima en gezonde combinatie. Daarom zie je, ook binnen GrensPark Kempen~Broek, gelukkig steeds vaker dat er op de erven en belten bij de windmolens en watermolens ook een aantal bijenkasten staan. Imkers en de molenaars zorgen er samen voor dat het deze bijen goed gaat en dat ze het naar hun zin hebben. De imkers door de bijenvolkeren goed te verzorgen, de molenaars door het maaibeleid van de molenbergen en -erven aan te passen en door de bergen en erven in te zaaien met bijen-, vlinders- en insectenvriendelijke planten. En Molenstichting Weerterland heeft het convenant ondertekend dat ze steeds voor een bijvriendelijk beheer van de omgeving rond de molen zorgen en bv geen vergift spuiten of bloemen en planten maaien in het bloeiseizoen.

L.O. Imkerijdag 2016  Annamolen Keent

Wilt u ook eens wat meer weten over bijen, het houden van bijen, het winnen van honing en andere gezonde bijenproducten en waarom bijen ook voor ons mensen van levensbelang zijn? Kom dan op zaterdag 9 juli tussen 10 en 16 uur naar de Landelijke Open Imkerijdag op de Sint Annamolen aan de Keenterstraat 1 in Weert.

Onze Molenberg Zzzoemt.

 

Earth Day bij de molens

Klussers Wiel en Jac bij de bouw van het insectenhotel

Klussers Wiel en Jac bij de bouw van het insectenhotel

Internationaal is 22 april dit jaar Earth Day: een dag dat onze groene omgeving extra in de aandacht staat. In Nederland is deze Earth Day dit jaar gekoppeld aan de landelijke campagne BijenLint: het inzaaien van velden, braakliggende percelen en stroken langs wegen en velden met bijen- en vlindervriendelijke planten en bloemen. Ook Molenstichting Weerterland deed actief aan Earth Day en aan de campagne voor het BijenLint mee.

_D205707Bij het dierenweitje naast molen De Nijverheid aan de Sint Jozefstraat in Stramproy werd een mooi en groot insectenhotel geplaatst dat door de vrijwillige klussers van de molenstichting de voorbije weken is gebouwd. Bovendien is een plaats in de buurtmolentuin aan de zijde van de Veldstraat ingericht waar op korte termijn twee bijenkasten geplaatst worden.

Zaterdagmorgen zal er bij de Sint Annamolen aan de Keenterstraat in Weert bovendien een zaai-actie plaatsvinden als onderdeel van het BijenLint. Een deel van de vroegere boomgaard die de molenstichting de komende tijd gaat reconstrueren werd voor dit jaar ingezaaid met een bijenvriendelijke aanplant die deze zomer voor een kleurrijke maar vooral voor de bijen- en vlinders ook smakelijke omgeving zal zorgen.