Een website over alle KempenBroek molens

De ongerepte natuur van Kempen~Broek

De ongerepte natuur van Kempen~Broek (foto: RLKM)

GrensPark Kempen~Broek, het grensoverschrijdend landschap en aaneenschakeling van verschillende natuurgebieden op het grondgebied van de gemeenten Hamont – Cranendonck (Budel) – Weert – Leudal – Kinrooi/Molenbeersel -Maaseik – Bree en Bocholt, is een prachtig stukje Nederland en België. Met grandioze natuur en met prachtige monumenten en cultureel erfgoed in die natuur. Zoals kerken, kapellen, boerderijen, landgoederen, hofstedes, wegkruisen, schansen, Graven en molens. GrensPark Kempen~Broek werd in 2014 door de jury van de internationale wedstrijd Communities in Bloom uitgeroepen tot Groenste Regio in de Wereld. Met een speciale extra vermelding van de jury niet alleen de indrukwekkende natuur maar voor het cultureel erfgoed binnen het gebied van het GrensPark.

Molens als onderdeel van het landschap van Kempen~Broek

Molens als onderdeel van het landschap van Kempen~Broek (foto: RLKM)

Ook windmolens maken het landschap van Kempen~Broek

Ook windmolens maken het landschap van Kempen~Broek (foto: Marvin Wulms, Weert)

Vrijwilligers, beheerders en eigenaren van de windmolens en watermolens in het gebied van Kempen~Broek hebben dit aangegrepen om hun molens binnen het GrensPark nadrukkelijker op de kaart te zetten. Daarbij zijn ook de gemeenten van Kempen~Broek betrokken evenals de Nederlandse en Belgische organisaties als het Regionaal Landschap Kempen en Maasland (RLKM) en de VVV Midden Limburg. Dat heeft geleid tot de vorming van het molennetwerk Kempen~Broek. Dit netwerk gaat het unieke molenbezit van Kempen~Broek promoten en gaat ook op allerlei andere manieren samenwerking binnen de molenwereld bevorderen. Zo wil men samen optrekken bij de werving en opleiding van vrijwilligers en het organiseren van activiteiten bij en voor de molens.

Een van de eerste tastbare voorbeelden van de samenwerking wordt de presentatie van een grote molenkaart voor heel Kempen~Broek. Wist u trouwens dat Kempen~Broek meer dan 40 watermolens en windmolens telt. Veel van deze molens draaien nog en zijn ook regelmatig te bezoeken. De molen vouwkaart komt begin 2017 uit en wordt bij de speciale knooppunten fietsroutekaart voor Kempen~Broek gevoegd. Ook komt de molenkaart in alle molens en bij de VVV kantoren en Toeristische diensten en op de Poorten van Kempen~Broek te liggen.

Vooruitlopend op het verschijnen van de vouwkaart is nu ook de Kempen~Broek molenwebsite online gekomen. Deze website brengt alle windmolens en watermolens van Kempen~Broek bijeen. Bovendien worden ook de windmolens en watermolens van de gebieden die direct grenzen aan het Kempen~Broek opgesomd. De Kempen~Broek molenwebsite is te vinden onder www.kempenbroekmolens.org. Iedere molen is met een eigen pagina opgenomen en bovendien kent de website een agenda waarin alle molenactiviteiten op de Kempen~Broek molens zijn opgenomen. 

Molennetwerk Kempenbroek voor website-002

 

Moleninfo ook in andere talen

De molens worden, vooral toeristisch, steeds belangrijker. Molens nemen toenemend een prominente plaats in ons landschap in en vooral dagjesmensen die het Weerterland verkennen en toeristen en vakantiegangers die hier wat langer verblijven, willen graag bij een molen binnenwandelen. Daarnaast worden er toenemend toeristisch en recreatieve initiatieven ontplooid door het lokale bedrijfsleven om het de mensen die in de Groenste Regio van de Wereld een korte of langere vakantie doorbrengen, naar de zin te maken.

Bezoek aan een molen hoort bij een vakantie in het Weerterland

Bezoek aan een molen hoort bij een vakantie in het Weerterland

Molenstichting Weerterland haakt ook actief op deze ontwikkeling in. We zijn in gesprek met collega-molenaars binnen Kempen~Broek om de molens breder en actiever te promoten. Daarnaast zetten we in op het bundelen van krachten. Gezamenlijk hebben we een veel breder, verrassend gevarieerder en completer aanbod te presenteren dan ieder voor zich afzonderlijk. Ook verlenen we, waar mogelijk, graag medewerking aan initiatieven van het toeristisch bedrijfsleven en we zoeken continue naar mogelijkheden om onze molens nog vaker op vaste dagen en middagen open te stellen. Ons streven is om uiteindelijk het waar te kunnen maken dat er in Weert en Kempen~Broek altijd minstens één van de molens voor bezoekers geopend is. Daarvoor hebben we wel extra vrijwilligers, molenaars, molengidsen, gastvrouwen en gastheren, nodig.

Info binnenkort ook in het Frans, Engels en Duits

Info binnenkort ook in het Frans, Engels en Duits

Nieuw is ook dat we de algemene informatie over het Weerterland Molenland binnenkort ook in andere talen gaan aanbieden via onze website. Daarnaast komen er ook folders in de belangrijkste talen. We starten met Duits, Frans en Engels.

We zoeken nog mensen die ons kunnen helpen met een vertaling van de informatie ook in Pool, Italiaans, Spaans, Chinees en Japans.

Wilt u ons helpen als vrijwilliger neem dan even met ons contact op. 

 

Wie kan onze folder vertalen?

#Durftevragen

Vastleggen in volledig scherm 12-6-2015 114614.bmpWe hebben als Molenstichting Weerterland een leuke en informatieve folder over het Weerterland als Molenland. Deze folder is dit jaar op grote schaal verspreid via campings, bungalowparken, B&B’s, kampeerboerderijen en andere toeristische locaties en attractiepunten.
Voor het nieuwe molenseizoen 2016 zouden we deze folder ook beschikbaar willen stellen aan onze buitenlandse gasten. Uit de ervaringen van dit jaar merken we dat dat  er steeds meer in Weert, het Weerterland en Kempen~Broek worden.

Daarom zoeken we een of enkele vrijwilligers die deze folders voor ons in het Engels, Duits en Frans willen vertalen. Wie zegt er: “Leuk dat willen we graag voor jullie doen.”  Het is de bedoeling dat de folders in april 2016 beschikbaar zijn. 

Wilt u ons helpen, stuur ons dat een mailtje aan: voorzitter@molensinweert.nl