Wij en de Bij

 

Cursus Wij en de Bij

Wat is het verschil tussen een bij en een wesp? Hoeveel koninginnen heeft een bijenvolk? Is mijn tuin wel natuurvriendelijk? Waarom steken bijen altijd? Hoe zat het ook al weer met de bloemetjes en de bijtjes? Hebben imkers en agrariërs ruzie? Wat doen darren eigenlijk de hele dag? Wat kan ik doen om de bijen en de vlinders te helpen?  Voor geïnteresseerden in het leven van de bij, voor alle natuurliefhebbers en mensen die belangstelling hebben voor bijen, ecologie, biodiversiteit of natuur en milieu biedt Imkerij Weerterland samen met Molenstichting Weerterland een laagdrempelige cursus aan: Wij en de Bij.

Kleurrijke bloemen in de molentuin en op de molenberg

Wij en de Bij is vier keer in de maand maart, telkens op dinsdagavond van 19.30 tot 21.00 uur in de Sint Annamolen aan de Keenterstraat. De cursus wordt gegeven door imker Vincent Sterring. De cursus is samengesteld door het Bijencollectief Breda en Stichting BEI en wordt uitgevoerd onder toezicht van de NBV. Deelnemers aan deze cursus ontvangen eventueel materiaal als ook handouts en folders.

Sinds 2015 hebben Imkerij Weerterland en de Molenstichting een samenwerkingsverband in “Onze Molenberg Zzzoemt”, een biodiversiteits-project met als doel de schrale molenbergen te verbloemen. Bij de molens van de Stichting staan of komen bijenkasten en van mei tot september op opendagen is hier de enige échte Weerterlandhoning te koop!

Inhoud van de cursus Wij en de Bij

Tijdens de cursus leert u o.a. dat er naast de honingbij nog 357 andere bijensoorten zijn. U leert dat bijen niet steken en dat u ze dus gerust in uw tuin kunt lokken door aanplant van de juiste bloemen en het bieden van nestgelegenheid. Ook is er veel aandacht voor de biodiversiteit. Ook de prachtige documentaire ‘More than honey’ staat op het programma. Na de cursus kijkt u met andere ogen naar de bloemen in uw tuin en in de natuur en vallen “de kleine beestjes” u ongetwijfeld meer op! 

Les 1 (07 maart 19.30 uur): De Bijen Wat is nou een bij eigenlijk en hoe zit die in elkaar? Waarin onderscheid een bijtje zich ten opzichte van andere bijen, wespen en vliegend spul. Wat eten ze nou precies nectar of pollen en hoe maken ze daar eigenlijk honing van? Bijenproducten en bestuiving… In deze les besteden we aandacht aan al deze onderwerpen en veel meer weetjes over bijen

De imker bij zijn bijen

Les 2 (14 maart 19:30 uur): De imker Wat doet een imker en nog meer.  Hebben bijen eigenlijk wel een imker nodig? En wat doet zo’n imker nou eigenlijk met die bijen? Herkennen bijen hun imker en waarom wordt iemand imker?

Les 3 (21 maart 19:30 uur): Film: More than honey. Boeiende film over de balans tussen de natuur, de mens, de bij en de invloed op elkaar. Bij deze les mag u introducés meenemen mits deze zijn aangemeld via de website. Deze les kan langer uitlopen.

Les 4 (28 maart 19:30 uur): Bijen helpen: Wat kunnen we doen?!!! Hoe groen is uw tuin, hoe groen zou die kunnen zijn? Gemeentelijke, provinciale en landelijke ontwikkelingen op het gebied van groen innovatie. Tevens afsluiting van de cursus.

Docent Vincent Sterring (43) is de huisimker van Molenstichting Weerterland en eigenaar van de kleine Imkerij Weerterland. Leraar Bijenteelt io en keurmeester bijenproducten. Hij is hoofdbestuurslid van de NBV welke 7200 leden vertegenwoordigt en secretaris van het Bijkersgilde. Vincent geeft regelmatig lezingen in Nederland en België over ecologische ontwikkeling, biodiversiteit, imkerij en als expert over bestuurlijke vernieuwing. Daarnaast is hij betrokken bij het landelijke platform van het ministerie van EZ bij het Bijenberaad en bijenimpuls van de provincie Noord Brabant en heeft aan de wieg gestaan van zowel het Limburgs provinciaalplan als mede Bijen in Groen Weert. Maar bovenal is Vincent gewoon de imker van zijn 14 bijenvolkjes en natuurliefhebber! 

Deelname aan de cursus kost €25.-pp. Iedere cursusavond begint om 19,30 uur en duurt tot 21.00 uur.  Max aantal deelnemers 8 personen Min aantal deelnemers 4 personen  Betalen van het cursusgeld kan dmv overboeking op NL80RABO0168965631 tnv v.sterring o.v.v. Wij en de Bij Opgeven via email:  wij.bij@gmail.com  Bel voor meer informatie naar 06-20050123

Vrijwilligers zijn onmisbaar

Vrijwilligers van de molenstichting Weerterland

Vrijwilligers van de Molenstichting Weerterland

Dit is het team vrijwilligers dat er in 2016 voor heeft gezorgd dat onze vier windmolens van Keent, Tungelroy en Stramproy regelmatig draaiden en ook maalden, te bezoeken waren en in een goede staat van onderhoud bleven.

Voor 2017 hopen wij echter op versterking van deze ploeg. Alle hulp is welkom. Of u nu vrijwillig molenaar wilt worden (en dus met de opleiding tot vrijwillig molenaar wilt beginnen) of dat u molengids wilt zijn, klusser op de molen, tuinman bij de molen of bestuurslid. Alle hulp is welkom en zelfs hard nodig.

Want: Zonder vrijwilligers staan alle molens STIL

Een fleurig en kleurrijk voorjaar

Bollenplantdag

Bollenplantdag

De molenberg van de Sint Annamolen van Keent moet na de winter veranderen in een uitgestrekt bloementapijt. Om zo iedereen goed te laten zien dat de lente in aantocht is. We vieren het komend voorjaar met een fleurige en kleurrijke molenbelt; een lust voor het oog en een volgeladen tafel voor onze bijen.

Ook op de rustplaats tegenover de molen

Ook op de rustplaats tegenover de molen

Daarvoor hebben diverse vrijwilligers van de Molenstichting Weerterland een flinke zaterdagmiddag op de knieën gezeten om een behoorlijke berg biologische bloembollen te poten. Narcissen, Krokussen, Tulpen en nog heel wat andere vroege bloeiers zullen na de winter kleur op de molenberg en in de bijentuin aan de voet van de molenberg toveren. Liefst 2.000 bollen werden zaterdag al gepoot en volgende week zaterdag volgen er nog eens een dikke 1.000 bollen. Ook bij de Annamolen Tungelroy worden de komende weken enkele honderden bollen aangepoot zodat ook daar de lente na de wintermaanden fleurig verwelkomd wordt.

We hebben deze pootmiddag kunnen houden dank zij de onmisbare steun van enkele bedrijven en organisaties die de aanschaf van de biologische bollen voor ons in financiële zin mogelijk gemaakt hebben en die verder onbekend willen blijven. Zij vinden het al fijn dat vanaf februari iedere passant blij zal worden bij het passeren van de Annamolens. En ook onze bijen worden blij van deze vroege bloeiers.

Van de bijen blijf je af

Onderzoek van de politie bij de bijen

Onderzoek van de politie bij de bijen

Wanneer iemand bedenkingen heeft over het plaatsen van enkele bijenvolkeren in de tuin bij één van onze molens en dit dan ‘oplost’ door de bijenvolkeren met gift te bewerken en dus simpelweg te vermoorden dan kunnen we daar géén begrip voor opbrengen.

Wie vindt dat bijenvolkeren niet in de tuin bij de molens horen, heeft het recht om zijn of haar argumenten te delen en gehoord te worden. In goed overleg zullen we dan proberen aan uw zorgen tegemoet te komen. Of proberen u er van te overtuigen dat uw zorgen begrijpelijk maar onterecht zijn. Grijpt u naar de spuitbus met vergif om het probleem dat u blijkbaar heeft met de bijen op deze misselijkmakende manier op te lossen, dan heeft u geen recht op begrip van onze kant. Want van onze bijen blijf je af. Daar zijn we heel duidelijk over en daar kan geen misverstand over bestaan.

Van het behandelen van de bijenvolkeren bij molen De Nijverheid in Stramproy met een voor de bijen dodelijk middel, hebben wij dan ook inmiddels bij de politie aangifte gedaan. En de politie neemt deze zaak ook hoog op.  Eventuele getuigen die iets is opgevallen de afgelopen twee, drie dagen sedert donderdag, mogen zich bij ons melden.

Landelijke Open Imkerijdag op Annamolen Keent

Een van onze huisimkers aan het werk bij de Annamolen

Een van onze huisimkers aan het werk bij de Annamolen

Molens en bijen zijn een prima en gezonde combinatie. Daarom zie je, ook binnen GrensPark Kempen~Broek, gelukkig steeds vaker dat er op de erven en belten bij de windmolens en watermolens ook een aantal bijenkasten staan. Imkers en de molenaars zorgen er samen voor dat het deze bijen goed gaat en dat ze het naar hun zin hebben. De imkers door de bijenvolkeren goed te verzorgen, de molenaars door het maaibeleid van de molenbergen en -erven aan te passen en door de bergen en erven in te zaaien met bijen-, vlinders- en insectenvriendelijke planten. En Molenstichting Weerterland heeft het convenant ondertekend dat ze steeds voor een bijvriendelijk beheer van de omgeving rond de molen zorgen en bv geen vergift spuiten of bloemen en planten maaien in het bloeiseizoen.

L.O. Imkerijdag 2016  Annamolen Keent

Wilt u ook eens wat meer weten over bijen, het houden van bijen, het winnen van honing en andere gezonde bijenproducten en waarom bijen ook voor ons mensen van levensbelang zijn? Kom dan op zaterdag 9 juli tussen 10 en 16 uur naar de Landelijke Open Imkerijdag op de Sint Annamolen aan de Keenterstraat 1 in Weert.

Onze Molenberg Zzzoemt.

 

Bijen in de molentuin van De Nijverheid

13140732_10204972583554784_126027992_n

Met een geringe vertraging als gevolg van het mindere weer de afgelopen weken, is zaterdagmiddag het eerste bijenvolk gearriveerd in de grote buurtmolentuin bij molen De Nijverheid in Stramproy. Over niet al te lange tijd wordt er nog een tweede kast bijgeplaatst zodat ook de molenberg en molentuin van de Molen van Nijs gaat Zzzoemen. Bovendien is in de molentuin een groot insectenhotel gebouwd voor de solitair levende bijen, hommels, vlinders en tal van andere insecten. Binnenkort zullen de beide imkers een voorlichtingsmiddag bij de Nijsmolen houden voor buurtgenoten die vragen over het houden van bijen hebben.

Ook bij molen De Nijverheid worden de bijen door de beide huisimkers van Molenstichting Weerterland, Vincent & Anthony Sterring Schouten van Almkerk, verzorgd. Het project is mede mogelijk geworden door de steun van Formlogic en de gemeente Weert. In 2015 werden de eerste drie bijenvolkeren geplaatst in de tuin bij molen Sint Anna aan de Keenterstraat. Ook werd hier een insectenhotel gebouwd. Bij beide molens is een bloemrijke molentuin ingezaaid waarin de bijen volop voedsel kunnen vinden.

Molenstichting Weerterland wil ieder jaar het aantal molens waarbij bijenkasten staan uitbreiden met een nieuwe molen. Ook onderschrijft de Molenstichting Weerterland het convenant Bijvriendelijke handelen en heeft de stichting zich aangesloten bij het Bijenlint.

Molennetwerk Kempen~Broek krijgt vorm

Deelnemers aan de projectgroep Molennetwerk Kempen~Broek

Deelnemers aan de projectgroep Molennetwerk Kempen~Broek

Vanmiddag (13 april) weer een heel goed projectoverleg gehad met de molencollega’s uit Leudal, Bocholt, Bree, Kinrooi-Molenbeersel en Maaseik binnen het grensoverschrijdend Molennetwerk Kempen~Broek i.o. Verder namen ook de projectorganisatie van GrensPark Kempen~Broek, de VVV Weert back-office en de VVV Midden-Limburg aan het overleg deel. Het Molennetwerk Kempen~Broek neemt steeds duidelijkere vormen aan.
We hebben veel plannen en ideeën voor de toekomst uitgestippeld en zijn het er unaniem over eens dat het netwerk officieel op 1 januari 2017 start. De natuur van Kempen~Broek en de vele wind- en watermolens binnen de gemeenten van het GrensPark gaan samenwerken, informatie delen en samen optrekken.
Het eerste grote project dat in de steigers staat en dat binnen het Molennetwerk i.o. in nauwe samenwerking met het GrensPark Kempen~Broek wordt gerealiseerd is een speciale handige vouwkaart waarop alle wind- en watermolens staan aangegeven en waarbij van veel te bezoeken wind- en watermolens uit het gebied van het GrensPark ook de belangrijkste informatie wordt opgenomen. Deze vouwkaart wordt als bijlage bij de nieuwe grensoverschrijdende fietsroutekaart van Kempen~Broek gestopt en is verder ook op tal van toeristische plaatsen binnen Kempen~Broek los verkrijgbaar.
Verder komt er een speciale Kempen~Broek molenwebsite en een speciale Kempen~Broek Facebookpagina. Met de VVV Midden Limburg gaan we onderzoeken hoe het molennetwerk ook kan aanhaken op de nieuwe website van de VVV Midden-Limburg.
U hoeft trouwens niet tot 2017 te wachten om van de vele prachtige wind- en watermolens binnen Kempen~Broek te genieten. U bent ook nu al van harte welkom op al onze prachtige wind- en watermolens. En we laten ook voor het nieuwe jaar nog regelmatig van ons horen. Zoals tijdens de grote Kempen~Broekdag op 4 september in Stramproy.

Nieuwe kansen voor Limburgse molens

De Provincie Limburg heeft in de beleidsnota MoNUmenten in beweging de nieuwe contouren voor een provinciaal monumentenbeleid uitgestippeld. Voor 2016 ligt de nadruk daarbij op de wind- en watermolens in Limburg. Tijdens een bijeenkomst van Molenstichting Limburg bij het Limburgs Openluchtmuseum Eynderhoof werden de plannen toegelicht door deputé Patrick van der Broeck.

Veel belangstelling van de Limburgse molenwereld voor de provinciale plannen.

Veel belangstelling van de Limburgse molenwereld voor de provinciale plannen.

In Limburg is de komende 3 jaar 30 miljoen euro beschikbaar voor het monumentenbeheer en -behoud. In de eerste fase wordt 13 miljoen euro in de monumenten geinvesteerd. Niet alleen in restauraties of het wegwerken van achterstallig onderhoud. Het nieuwe provinciale beleid richt zich nadrukkelijker dan in het verleden óók op de omgeving van de molens, op de verbetering van molenbiotopen en op de vrijwilligers die zich inzetten voor het behoud, beheer en laten draaien en malen van de wind- en watermolens. Faciliteren van de vrijwilligers die zich voor het molenbehoud inzetten is daarbij een nieuw begrip dat wordt geïntroduceerd.

Moleneigenaren en molenbeheerders kunnen binnenkort hun plannen voor hun monument bij de provincie indienen. Bij het toekennen van gelden aan de projecten, via een Tender-uitschrijving, worden extra punten toegekend voor aspecten als het creëren van een breed draagvlak van de buurt en van vrijwilligers voor de molen en winst voor de omgeving rondom de molen als resultaat van de uit te voeren werkzaamheden.

De molens worden niet langer gezien alleen als een monument dat het waard is om te behouden. Molens worden voortaan meer beoordeeld in relatie tot hun omgeving en ook om het verhaal (story-telling) van de molen. Zaken als herbestemming, nevenbestemming, toerisme worden ook belangrijker net als het aanpakken en verbeteren van de biotopen voor de wind- en watermolens.

Molens spelen rol bij opening TIC

Vastleggen in volledig scherm 15-3-2016 084927.bmp

Op vrijdag 18 maart opent het Tourist Information Center – Land van Antje aan de Stationsstraat in Weert. Initiatiefnemer Thijs Hendrix doet dat samen met burgemeesters, wethouders en schepenen van alle gemeenten die deel uitmaken van Land van Antje en vertegenwoordigers van de provincies Noord-Brabant, Belgisch en Nederlands Limburg.

Het Tourist Information Center wordt het onthaalcentrum voor bezoekers aan het grensoverschrijdende natuurgebied GrensPark Kempen~Broek. In het Tourist Information Center (TIC) vinden toeristen en recreanten informatie over de regio, activiteiten, bezienswaardigheden en evenementen.

Daarnaast ontwikkelt het TIC met haar partners concepten om het toerisme in het Land van Antje verder te ontwikkelen. Een van die concepten is het zo spoedig mogelijk herstellen van de spoorverbinding Weert-Hamont-Antwerpen voor personenvervoer.

Programma:

  • 14.00 uur ontvangst
  • 14.15 uur Welkomstwoord door Thijs Hendrix
  • 14.20 uur Aanbieden grensoverschrijdende Molenroute aan burgemeesters, wethouders en schepenen
  • 14.30 uur Gemeentepitch m.b.t. toerisme
  • 15.00 uur Onthulling website www.landvanAntje.eu
  • 15.15 uur Beeldpresentatie Land van Antje
  • 15.30 uur Muziek en een hapje (streekgerechtjes) met een drankje

Het Land van Antje is vanuit het Weerter perspectief de benaming voor de grensoverschrijdende regio die bestaat uit  de Nederlandse gemeenten Weert, Nederweert, Leudal, Peel en Maas en Cranendonck, en de Belgische gemeenten Hamont-Achel, Neerpelt, Bocholt, Bree, Kinrooi en Maaseik. Doelstelling is om gezamenlijk het Land van Antje te promoten door het ontwikkelen, uitwisselen en communiceren van unieke en onderscheidende kenmerken en activiteiten op het gebied van wonen, werken, winkelen en recreëren in de groenste regio van de wereld.

Zaterdag 19 maart, Paardenmarkt, gaat het Tourist Information Center open voor het publiek. U wordt dan ontvangen met een kopje koffie en een stukje vlaai en u kunt per paard en huifkar vervoerd worden naar de binnenstad. Om ca. 13.30 uur komt Ton Wolter in zijn rol als the voice of Europe een tribute aan Eddy Wally ten gehore brengen. Bij Brasserie-hotel Antje van de Statie staat de kinderattractie  ‘Harry de Hengst’. Voel je een echte cowboy of cowgirl op Harry de hengst. Deze vriendelijke rodeo hengst wil dolgraag een ritje met jou rijden. Hoe langer jij het volhoudt, hoe harder en wilder de hengst gaat. Hoe lang hou jij het vol?

Wie komt helpen bij NLDoet

Vastleggen in volledig scherm 7-1-2016 085812.bmp

Molenstichting Weerterland doet al enkele jaren mee aan NLDoet, de landelijke actie van het OranjeFonds waarbij vrijwilligers een of twee dagen vrijwilligersorganisaties komen helpen.

NLDoet is, door de opzet waarbij vrijwilligers vrijwilligers helpen bij uitstek ook een campagne die er uitstekend aan bijdraagt dat vrijwilligersorganisatie, wat we als Molenstichting Weerterland ook zijn, kortdurende, kleinere projecten kunnen realiseren die normaal blijven liggen.

Bovendien biedt NLDoet je als organisatie ook een mogelijkheid je activiteiten eens wat breder onder de aandacht te brengen en mensen met je organisatie kennis te laten maken. En als vrijwilliger helpen biedt altijd veel voldoening. Dan is het slechts bijzaak dat een of twee dagen klussen en karweien tijdens NLDoet ook nog eens erg gezellig en uitstekend voor de teambulding is.

Voor NLDoet van 2016 hebben we als Molenstichting twee projecten aangemeld.

Annamolen Keent

  • Na de winter opknappen en onderhouden van de bijentuin bij de Sint Annamolen aan de Keenterstraat en het opknappen en aanpoten en inzaaien van de molenberg van de molen met bijen- en insectenvriendelijke molenberg als onderdeel van project De Molenberg Zzzoemt.
  • Vastleggen in volledig scherm 28-10-2015 123258.bmp
  • Het opschonen van de verwilderde fruitboomgaard aan de Bocholterweg recht tegenover de molen. Dit is echt een klus voor een groep vrijwilligers die een dag eens flink in de natuur wil werken om zo de biotoop van de molen aan de Keenterstraat te verbeteren
  • Vastleggen in volledig scherm 28-10-2015 123402.bmp

Aanmelden voor deze klus bij de Annamolen

 

De Nijverheid Stramproy

  • Het maken van een plek voor het plaatsen van twee of drie bijenkasten en het bouwen van een insectenhotel voor de in de buurtmolentuin solitair levende insecten, hommels, vlinders.

Bouwen insectenhotel bij molen De Nijverheid

Aanmelden voor de klus bij De Nijverheid