Molens als Iconen en Symbolen in beeld gebracht

Sint Antonius Laar. Foto: Marvin Wulms

Sint Antonius Laar. Foto: Marvin Wulms

Iconen en symbolen, dat is dit jaar het thema van de Open Monumentendagen die op 10 en 11 september gehouden worden. Molenstichting Weerterland doet traditioneel actief mee aan deze open monumentendagen die bedoeld zijn om een breed publiek in contact te brengen met onze monumenten. Dit jaar organiseert de Weerter molenstichting rond de monumentendagen een tentoonstelling in de Sint Annamolen aan de Keenterstraat. Twee bekende Weerter fotografen, Jos Hebben en Marvin Wulms, zijn gevraagd het thema van de Open Monumentendagen vast te leggen in hun persoonlijke fotografische kijk op onze Weerter molens. Het resultaat ‘Molens; Iconen & Symbolen in ons landschap’ is tijdens de Open Monumentendagen en daarna nog tot en met 2 oktober (Limburgse Molendag) in de Sint Annamolen te bekijken.

 De foto’s van de bekende Weerter fotograaf Jos Hebben zijn in heel Nederland en ver daarbuiten bekend. Vooral de weerfoto’s van Jos Hebben halen regelmatig onze huiskamers via de uitzendingen van het weerbericht op de verschillende regionale en landelijke tv-zenders. Daarnaast weet Jos Hebben zijn omgeving altijd weer verrassend in beeld te brengen. De weerfoto’s en natuurfoto’s van de in Altweerterheide wonende fotograaf zijn al vaker uitgeroepen tot Kodak Picture of the day en waren dus zelfs, meer dan levensgroot, te zien op het bekende Kodak beeldscherm midden op Times square in New York.

Sint Jan Stramproy. Foto: Jos Hebben

Sint Jan Stramproy. Foto: Jos Hebben

Marvin Wulms uit Weert trekt steeds meer aandacht via het fotoportaal Instagram op internet met zijn foto’s vol sfeer en stemming bij valavond in het landschap rondom Weert.  De Weerter molens nemen daarbij regelmatig een belangrijke plaats in. Zijn foto’s vallen ook op door het krachtige verrassende lijnenspel. Marvin Wulms weet bovendien, naast de weidsheid van het Weerter landschap, ook de kleinste details in dat landschap op grootse wijze in beeld te vangen. Zijn foto’s van de insecten- en bloemenwereld rondom ons wekt telkens weer bewondering en waardering.

Beide fotografen zijn op stap gegaan om het thema Iconen & Symbolen en de molens in fotografische beelden te vangen. Het resultaat, 16 bijzondere foto’s op formaat 40×60 van de Weerter windmolens, is tijdens Open Monumentendagen 10 en 11 september te bekijken. De tentoonstelling in de Sint Annamolen aan de Keenterstraat wordt 8 september om 19.30 uur officieel in de molen aan de Keenterstraat 1 geopend.

School Moesel bezoekt Annamolen Keent

Schoolbezoek aan molen

Schoolbezoek aan molen

Leerlingen van de Brede Basisschool Moesel hebben maandagmiddag een bezoek aan de Sint Annamolen van Keent gebracht. De groep scholieren in de leeftijd van 9, 10 jaar kreeg tekst en uitleg over de molen en hoe een molen werkt. Vervolgens werd de molen door de schoolkinderen bekeken waarbij de diverse molenzolders werden bezocht. Molenaars Gerie Fijen en Frank Oosterhuis en molengidsen Ankie Post Braam, Jan Croonen en Louis Morre verzorgden de rondleiding.

Tijdens de rondleiding moesten de schoolkinderen ook achter de antwoorden op een aantal ‘molenvragen’ zien te komen. Als afsluiting van de uiterst leerzame middag kregen de schoolkinderen van huisimker Vincent Sterring Schouten uitleg over de bijen bij de molen, het houden van bijen door de imker en het belang van de bijen.

Andere scholen die belangstelling hebben in een leerrijke en interessante molenbezichtiging kunnen zich aanmelden door een mail te sturen naar molensinweert@home.nl

 

Molens toeristisch en recreatief op de kaart zetten

Geniet van het Weerterland en Kempen~Broek

Geniet van het Weerterland en Kempen~Broek

Met de komst van de lente maken de vrijwilligers van de door Molenstichting Weerterland beheerde windmolens zich op voor een nieuw molenseizoen. De komende maanden zullen de verschillende molens weer regelmatig draaien en te bezoeken zijn. Meestal op woensdag en/of zaterdag. Maar soms ook op zondagen of doordeweekse dagen. De officiële aftrap van het molenseizoen is zondag 3 april op de Sint Annamolen in Keent met de 1e molenzondagmiddag van dit nieuwe molenseizoen.

Molenstichting Weerterland gaat dit jaar de wind- en watermolens als levende monumenten in ons natuurrijke groene landschap presenteren. Door de wind- en watermolens als leuke, verrassende en leerzame bestemmingen onder de aandacht te brengen, verwacht de Weerter molenstichting dat (nog) meer mensen een bezoekje aan de molen(s) brengen.

Molenstichting Weerterland constateert dat Midden-Limburg en het Weerterland steeds meer in trek zijn bij dagjesmensen en oudere echtparen die hier in een bungalowpark, vakantieboerderij, camping of B&B een midweek hebben geboekt. Maar ook families met kleinere kinderen komen steeds vaker hier voor een korte of wat langere vakantie waarin ze vooral op een actieve manier van de natuur willen genieten.  Uitgestrekte natuurgebieden als Kempen~Broek en De Groote Peel zijn populair. En daarnaast natuurlijk De IJzeren Man met zijn vele recreatieve mogelijkheden voor een dagje uit.

Een molentocht met de Tuk Tuk is heel erg leuk voor jong én oud

Een molentocht met de Tuk Tuk is heel erg leuk voor jong én oud

Maar het Weerterland biedt zoveel meer. Zoals bv de talrijke grote en kleine monumenten in ons landschap. Mooie oude langgevelboerderijen, hofstedes, wegkruisen, kapellen en natuurlijk de vele wind- en watermolens. Een bezoekje, liefst met rondleiding, aan een draaiende molen is, toenemend, een populaire onderbreking van een wandeling, fietstochtje of ritje met de motor, de Tuk Tuk of de auto.

Samenwerking met toeristische organisaties en met het toeristisch bedrijfsleven moet zorgen voor extra aandacht voor de molens en het molenambacht. Om meer bezoekers naar de molens te trekken, heeft de molenstichting de afgelopen maanden contact gezocht met accommodaties zoals vakantieparken, campings, camperplaatsen, hotels, kampeerboerderijen en B&B’s. Die krijgen voortaan de nieuwsbrief MolenNieuws en de MolenAgenda met veel tips van de Weerter molenstichting toegestuurd. En de molenfolder Weerterland=Molenland krijgt een Duitse Engelse en Franse vertaling. Deze folders worden via de verblijfsaccommodaties verspreid.

Het molenseizoen 2016 start in Weert officieel op zondag 3 april om 13.00 uur met een molenzondagmiddag op de Sint Annamolen van Keent. Op de website van de Weerter Molenstichting kunt u altijd actueel zien welke molen(s) binnen het Weerterland en Kempen~Broek geopend zijn: www.molensinweert.com/molenagenda

Zeven molens in Weert draaien op Limburgse Molendag

De eerste zondag van oktober, Limburgse Molendag, is traditioneel de zondag dat de wind- en watermolens in onze provincie extra in de belangstelling staan. Limburgse Molendag wordt al een reeks van jaren door de Molenstichting Limburg samen met de lokale moleneigenaren en molenbeheerders en met de vrijwillige molenaars en andere molenvrijwilligers georganiseerd.

Vrijwillige molenaar Math Beeren op de Sint Jan in Stramproy

Vrijwillige molenaar Math Beeren op de Sint Jan in Stramproy

 

Ook in Weert draaien en malen, bij voldoende wind, op zondag 4 oktober zeven windmolens. De molenvrijwilligers verheugen zich op uw bezoek aan de molen en nodigen iedereen uit: “Kom in de molen!”

Limburgse Molendag is bedoeld om het brede publiek eens wat beter kennis te laten maken met de wind- en watermolens. Deze oude, industriële, monumenten bepalen vaak al generaties lang in veel dorpen en wijken het straatbeeld. Meestal staan de molens op de mooiste, meest markante, plekjes in onze dorpen, buurten en steden. Vaak speelden de molens ook een prominente rol in de historie van de dorpen en steden en zijn het van oudsher plaatsen waar mensen elkaar ontmoeten.

Tegenwoordig worden de meeste molens beheerd door een team van enthousiaste en kundige vrijwilligers: molenaars, molengidsen en molenklussers. Samen zorgen ze er voor dat de oude molens in een goede staat blijven verkeren. Daarvoor is het vooral nodig dat de molens zeer regelmatig draaien en malen. Limburgse Molendag is dan ook bij uitstek een dag bedoeld om dit vrijwilligerswerk voor het behoud van de molens nadrukkelijk in de schijnwerpers te plaatsen en onder ieders aandacht te brengen. Want zonder voldoende vrijwilligers die zich inzetten voor deze prachtige monumenten, komen alle molens stil te staan.

In Weert doen op zondag 4 oktober de windmolen van Keent, Hushoven, Laar, Swartbroek en Tungelroy en de twee windmolens van Stramproy mee. De molens zijn van 11 tot 17 uur geopend en te bezichtigen. De molenaars zullen u met plezier door hun molen rondleiden en alles over het draaien en malen maar ook over het onderhoud van de de molens vertellen. Bij molen De Hoop in Swartbroek bakt bovendien zondag bakker Jo Roelofsen overheerlijke wafels en andere lekkernijen van het meel dat op De Hoop door vakmolenaar Peter Stultiëns is gemalen.

Bakker Jo Roelofsen geeft ook demonstraties

Bakker Jo Roelofsen geeft ook demonstraties

Geopend zijn van 11 tot 17 uur:

  • St. Anna, Keenterstraat, Weert-Keent (verkoop meel, honing, lijnzaadolie, jam)
  • Wilhelmus Hubertus, Oude Hushoverweg, Weert (niet te bezichtigen)
  • Sint Antoniusmolen, Neelenweg, Weert-Laar
  • De Hoop, Coolenstraat, Weert-Swartbroek (demonstraties bakker Jo Roelofsen)
  • Sint Anna, Tungeler Dorpsstraat, Tungelroy
  • Sint Jan, Molenweg, Stramproy
  • De Nijverheid, Veldstraat, Stramproy

Fietsroute langs de deelnemende molens:

Fietsroute langs de molens in Weert (Nederweert) tijdens Limburgse molendag 2015

Fietsroute langs de molens in Weert (Nederweert) tijdens Limburgse molendag 2015

Even draaien andere molens

_D200413

 

De herfst is volgens de kalender nu echt begonnen. En ook buiten is dat al sommige dagen aan het weer te merken. Dat betekent dat Weert en het Weerterland zich opmaken voor de grote stadskermis van Weert. Na Tilburg de grootste kermis van Nederland. Dat betekent dat zes dagen lang, van vrijdagmiddag tot en moet woensdagavond laat, op zeven pleinen in de Weerter binnenstad bijna 140 grote en kleine kermisattracties uit Nederland, België en Duitsland voor vermaak en vertier zullen zorgen. Een weekje lang zijn het dus niet onze zeven windmolens die draaien maar de nostalgische en hypermoderne draaimolens in allerlei verschillende uitvoeringen van de kermis.

Tijdens de kermisweek blijven de windmolens in Weert gesloten. Pas zaterdag 3 oktober is de eerste molen, de Nijverheid in Stramproy, weer te bezichtigen. En een dag later. op zondag 4 oktober, doen we met alle zeven windmolens van Weert natuurlijk mee aan Limburgse Molendag. Onze molens zijn dan open van 11 tot 17 uur.

cats

Open Monumentendagen op de molens

_D205006-002-horz

Het weekeinde van Open Monumentendag staat voor de deur. In Weert staan weer veel activiteiten bij tal van monumenten op het programma. Ook de molens zijn, traditiegetrouw weer goed vertegenwoordigd. Vier windmolens zijn zaterdag en/of zondag geopend.

Kunst & Ambacht is het thema van Open Monumentendag in 2015. Op onze molens wordt dat vertaald in de vorm van demonstraties van een aantal ambachten: allereerst natuurlijk de molenaars die draaien en zo mogelijk zullen malen. Bij de Wilhelmus Hubertusmolen ziet u een vlaaibakker in actie en op de Sint Annamolen aan de Keenterstraat demonstreren eveneens een bakker en twee imkers hun ambacht.

Speciale aandacht voor de mogelijkheid om op zondag de werkplaatsen van Adriaens Molenbouw Weert te kunnen bezoeken. Hier kunt u de werkplaats bekijken. Bovendien toont hier de 8e generatie Adriaens het werk in de smederij.  Bij de Sint Annamolen is bovendien een expositie van werk van Jan Croonen te zien en in molen De Hoop exposeren ook twee beeldend kunstenaars hun werk.

Programma:

  • Zaterdag van 11 tot 17 uur: Molen De Hoop Swartbroek en Wilhelmus Hubertusmolen Weert
  • Zondag van 11 tot 17 uur: Molen De Hoop Swartbroek, Antoniusmolen Laar, Wilhelmus Hubertusmolen Weert en Sint Annamolen Weert-Keent.

Jeugdige bezoekers hebben een streepje voor

Een molenbezoek wordt deze zomervakantie een ontdekkingstocht

Een molenbezoek wordt deze zomervakantie een ontdekkingstocht

Schoolkinderen die in het Weerterland deze zomerweken schoolvakantie vieren, zijn de laatste drie weken dat de vakanties nog duren, eregasten op de molens. Bij een bezoek aan de windmolens hebben deze kinderen bij onze molenaars en molengidsen altijd een streepje voor.

De molenaars en molengidsen zullen de komende weken actief met de kinderen aan de slag gaan en de jeugd op een leuke, actieve en verrassende wijze met de molen laten kennismaken. Dat betekent dat je op veel plaatsen in de molen mag rondkijken en dat je de molenaars of molengidsen alles mag vragen. En de molenaar eens meehelpen bij het voorleggen van het grote molenzeil op de wieken of het knopen van de vele touwen, hoort er ook bij. En heb je al eens geprobeerd om zo’n grote zak met graan op te tillen?

Dus kom in deze laatste weken van deze mooie zomervakantie een woensdag- of zaterdagmorgen of –middag naar de molen. En neem gerust vriendjes en vriendinnetjes mee. En natuurlijk mogen ook vader of moeder, opa of oma mee of oom of tante meekomen naar de molen. Ook voor hen is een bezoek aan de molen altijd interessant. Iedere woensdagmiddag en iedere zaterdagmorgen of middag is er altijd minstens één molen geopend. Welke molen dat is kunnen zullen vinden in de molenagenda.

 

Nieuwe fiets- en autotochtjes langs de molens

Maak een mooie fiets- of autotocht langs de molens van het Weerterland

Maak een mooie fiets- of autotocht langs de molens van het Weerterland

We hebben weer enkele mooie fietstochten en autoritjes langs de molens van Weert en het Weerterland samengesteld en op onze website geplaatst. Veel plezier.

Alle tochten hebben gemeenschappelijk dat ze grotendeels door het mooie en rustige buitengebied voeren en dat u onderweg veel mooie plekjes tegenkomt. Uiteraard voeren de routes langs de wind- en watermolens in onze streek. Daarnaast zal men onderweg ook kunnen genieten van andere monumenten in het landschap zoals prachtige, vaak eeuwenoude, langgevel boerderijen die zo kenmerkend voor de streek zijn en van mooie oude kapelletjes en talrijke wegkruisen.

Vanzelfsprekend komen de tochten ook langs oude uitspanningen en gezellige terrasjes, uitstekend geschikt om even af te stappen om nieuwe krachten op te doen. De routesuggesties kunt u vinden op de pagina’s molenroutes .  En wilt u zeker weten of een molen geopend en dus te bezichtigen is? Kijk dan vooraf even op onze pagina molenagenda. Of meld u aan voor onze gratis service op Twitter @openmolensweert . Dan krijgt u een bericht op uw mobiele telefoon telkens wanneer een molen geopend is.

Molenzondag op Annamolen Keent

Komende zondag, 2 augustus, opent de Sint Annamolen aan de Keenterstraat de poort van de molen voor belangstellenden en bezoekers. Ook midden in de vakantieweken nodigen we iedereen uit om een kijkje in de molen te komen nemen. De molenaars en de molengidsen leiden u graag door de molen rond en vertellen u over de molen, het weer en de wind, over draaien en malen met de molen. De molenzondagmiddag duurt van 13 tot 17 uur.

Zondagmiddag is iedereen welkom op de Sint Annamolen

Zondagmiddag is iedereen welkom op de Sint Annamolen

Molen Sint Anna aan de Keenterstraat ligt aan het knooppunten fietsroutenetwerk ten zuiden van Weert. Tussen knooppunt 42 (Bocholterweg) en 79  (Keenterstraat) aan de zuidelijke rand van Weert. Een ideaal en interessant rustpunt tijdens een mooie fietstocht door de groene omgeving van Weert.

Naast de regelmatige openstelling van de molen op woensdagmiddagen en zaterdagmiddagen, is de Annamolen dit jaar voor het eerst dit molenseizoen ook iedere eerste zondag van de maand ‘s middags geopend. Naast een molenbezoek en bezichtiging kunt u zich zondag ook informeren over het bijenproject Onze molenberg Zzzoemt dat dit jaar is gestart. Bovendien is ook de molenwinkel van de molen zondag geopend. Er is meel en bloem en verder honing, jam en lijnzaadolie te koop.

Sint Victor de vergeten molenaarspatroon

Glas in lood kerkraam met afbeelding van Sint Victor van Marseille

Glas in lood kerkraam met afbeelding van Sint Victor van Marseille

Eigenlijk is het ronduit jammer dat Sint Victor als patroonheilige van de korenmolenaars in Nederland nauwelijks meer enige bekendheid geniet. In Zuid België en in Noord Frankrijk wordt de herinnering aan Sint Victor wel nog volop levend gehouden.

Demain, on fête la St-Victor avec deux jours d’avance. A l’occasion de la fête du saint patron des meuniers on distribuera quelque 92 pains et autant de “Baptistes” aux Capellos de plus de 75 ans avant de parcourir les rues de Comines (cortège des marmousets) avec le char, le géant et le triporteur à glaces…

 

Zoals uit het bovenstaand bericht dat ik vanmorgen las op Facebook overduidelijk blijkt, heeft het patroonsfeest van Sint Victor in Noord Frankrijk en in Zuid België nog altijd een grote betekenis. Sommige gebruiken zoals het uitdelen van broden en andere lokale of regionale lekkernijen of de optocht die wordt georganiseerd, doet soms een heel klein beetje aan gebruiken in Nederland rond november en december denken.

30ème fête des Marmousets 2013 met molenaarsreus en praalwagen met een molen

30ème fête des Marmousets 2013 met molenaarsreus en praalwagen met een molen

Ook het initiatief van Molenstichting Weerterland en de pogingen om ook bij ons het naamfeest van Sint Victor weer wat meer betekenis, inhoud en glans te geven zijn nog niet echt succesvol.

Daarbij speelt natuurlijk ook een rol dat de naamdag van Sint Victor anno 2015 midden in de vakantieperiode valt en veel van onze vrijwilligers dan elders van enkele weken welverdiende rust genieten. Vroeger, tot zo’n veertig vijftig jaar geleden, gingen mensen niet op vakantie of maakten hooguit een dagtripje naar Valkenburg of de Veluwe. Toen was er altijd wel tijd voor een feest en viel een datum nooit verkeerd ‘vanwege de vakanties’. Maar jammer en betreurenswaardig blijft het dat mede daardoor oude tradities en gebruiken zo makkelijk terzijde worden geschoven en uiteindelijk verloren gaan.