Belangstelling voor bijenproject

Aandacht voor de bijen bij de molen

Al drie jaar kent Molenstichting Weerterland het project Onze Molenberg Zzzoemt. Samen met de imkers van Imkerij Weerterland geven wij op de molenberg van de Sint Annamolen van Keent ruimte aan vier bijenvolkeren. En bij drie molens (Keent, Tungelroy en Stramproy) die onze stichting beheert zijn de afgelopen jaren ook insectenhotels gebouwd door onze vrijwilligers.

De belangstelling voor ons bijenproject is ook drie jaar na de start van het project nog steeds groot. Bezoekers aan de molen willen graag geinformeerd worden over het hoe en waarom van ons bijenproject. En dit voorjaar heeft een groep geinteresseerden met veel plezier deelgenomen aan een introductiecursus Wij en de Bij. Want ook dat is een van de doelstellingen van het project Onze Molenberg Zzzoemt : het besef voor het belang van de bijen laten groeien en uitdragen. Ook via cursussen. Wilt u meer weten over het project Onze Molenberg Zzzoemt of wilt u informatie? Loop dan binnen in de molen aan de Keenterstraat. Daar is een tafel helemaal gereserveerd voor informatie over de bijen en het houden van bijen. 

De komende weken staan de bijen bij de Annamolen weer stevig in de belangstelling. Allereerst door mediabelangstelling in de vorm van TV opnames die binnenkort door een landelijke TV zender over onze beide imkers en het bijenproject gemaakt worden.

En op zondag 9 juli doen we van 10 tot 17 uur met Imkerij Weerterland mee aan de Landelijke Imkerijdag 2017 bij de Sint Annamolen met veel informatie, films, uitleg, markt, rondleidingen en demonstraties. 

Wij en de Bij

 

Cursus Wij en de Bij

Wat is het verschil tussen een bij en een wesp? Hoeveel koninginnen heeft een bijenvolk? Is mijn tuin wel natuurvriendelijk? Waarom steken bijen altijd? Hoe zat het ook al weer met de bloemetjes en de bijtjes? Hebben imkers en agrariërs ruzie? Wat doen darren eigenlijk de hele dag? Wat kan ik doen om de bijen en de vlinders te helpen?  Voor geïnteresseerden in het leven van de bij, voor alle natuurliefhebbers en mensen die belangstelling hebben voor bijen, ecologie, biodiversiteit of natuur en milieu biedt Imkerij Weerterland samen met Molenstichting Weerterland een laagdrempelige cursus aan: Wij en de Bij.

Kleurrijke bloemen in de molentuin en op de molenberg

Wij en de Bij is vier keer in de maand maart, telkens op dinsdagavond van 19.30 tot 21.00 uur in de Sint Annamolen aan de Keenterstraat. De cursus wordt gegeven door imker Vincent Sterring. De cursus is samengesteld door het Bijencollectief Breda en Stichting BEI en wordt uitgevoerd onder toezicht van de NBV. Deelnemers aan deze cursus ontvangen eventueel materiaal als ook handouts en folders.

Sinds 2015 hebben Imkerij Weerterland en de Molenstichting een samenwerkingsverband in “Onze Molenberg Zzzoemt”, een biodiversiteits-project met als doel de schrale molenbergen te verbloemen. Bij de molens van de Stichting staan of komen bijenkasten en van mei tot september op opendagen is hier de enige échte Weerterlandhoning te koop!

Inhoud van de cursus Wij en de Bij

Tijdens de cursus leert u o.a. dat er naast de honingbij nog 357 andere bijensoorten zijn. U leert dat bijen niet steken en dat u ze dus gerust in uw tuin kunt lokken door aanplant van de juiste bloemen en het bieden van nestgelegenheid. Ook is er veel aandacht voor de biodiversiteit. Ook de prachtige documentaire ‘More than honey’ staat op het programma. Na de cursus kijkt u met andere ogen naar de bloemen in uw tuin en in de natuur en vallen “de kleine beestjes” u ongetwijfeld meer op! 

Les 1 (07 maart 19.30 uur): De Bijen Wat is nou een bij eigenlijk en hoe zit die in elkaar? Waarin onderscheid een bijtje zich ten opzichte van andere bijen, wespen en vliegend spul. Wat eten ze nou precies nectar of pollen en hoe maken ze daar eigenlijk honing van? Bijenproducten en bestuiving… In deze les besteden we aandacht aan al deze onderwerpen en veel meer weetjes over bijen

De imker bij zijn bijen

Les 2 (14 maart 19:30 uur): De imker Wat doet een imker en nog meer.  Hebben bijen eigenlijk wel een imker nodig? En wat doet zo’n imker nou eigenlijk met die bijen? Herkennen bijen hun imker en waarom wordt iemand imker?

Les 3 (21 maart 19:30 uur): Film: More than honey. Boeiende film over de balans tussen de natuur, de mens, de bij en de invloed op elkaar. Bij deze les mag u introducés meenemen mits deze zijn aangemeld via de website. Deze les kan langer uitlopen.

Les 4 (28 maart 19:30 uur): Bijen helpen: Wat kunnen we doen?!!! Hoe groen is uw tuin, hoe groen zou die kunnen zijn? Gemeentelijke, provinciale en landelijke ontwikkelingen op het gebied van groen innovatie. Tevens afsluiting van de cursus.

Docent Vincent Sterring (43) is de huisimker van Molenstichting Weerterland en eigenaar van de kleine Imkerij Weerterland. Leraar Bijenteelt io en keurmeester bijenproducten. Hij is hoofdbestuurslid van de NBV welke 7200 leden vertegenwoordigt en secretaris van het Bijkersgilde. Vincent geeft regelmatig lezingen in Nederland en België over ecologische ontwikkeling, biodiversiteit, imkerij en als expert over bestuurlijke vernieuwing. Daarnaast is hij betrokken bij het landelijke platform van het ministerie van EZ bij het Bijenberaad en bijenimpuls van de provincie Noord Brabant en heeft aan de wieg gestaan van zowel het Limburgs provinciaalplan als mede Bijen in Groen Weert. Maar bovenal is Vincent gewoon de imker van zijn 14 bijenvolkjes en natuurliefhebber! 

Deelname aan de cursus kost €25.-pp. Iedere cursusavond begint om 19,30 uur en duurt tot 21.00 uur.  Max aantal deelnemers 8 personen Min aantal deelnemers 4 personen  Betalen van het cursusgeld kan dmv overboeking op NL80RABO0168965631 tnv v.sterring o.v.v. Wij en de Bij Opgeven via email:  wij.bij@gmail.com  Bel voor meer informatie naar 06-20050123

Doorstart ‘Onze Molenberg Zzzoemt’ in Stramproy

Vele duizenden vergiftigde bijen bij de Nijsmolen Stramproy

Vele duizenden vergiftigde bijen bij de Nijsmolen Stramproy

We krijgen uit het hele land reacties op het vergiftigen van de twee bijenvolkeren bij de molen De Nijverheid in Stramproy, Reacties en vragen niet alleen van de landelijke en regionale media na het verschijnen van een politiebericht van de Dierenpolitie in Limburg. Reacties en vragen vooral natuurlijk van veel imkers en bijenliefhebbers(sters) uit heel Nederland. “Waarom” en “Wie” zijn de vragen die het meest gesteld worden. Zelfs worden ons ook nieuwe bijenvolkeren aangeboden.
Inmiddels is in goed overleg met onze beide imkers besloten voor de rest van dit jaar géén nieuwe bijenvolkeren meer in de molentuin bij de Nijsmolen te plaatsen. Maar van uitstel komt heus geen afstel. Volgend voorjaar maken we met ons project De Molenberg Zzzoemt een doorstart in Stramproy.
In de tussentijd zullen we de buurt nog meer informeren over het hoe en waarom van ons project Onze Molenberg Zzzoemt en zullen we ook enkele aanpassingen in de locatie waar de kasten staan, realiseren. Er lopen nu ook al contacten om de Landelijke Zaaidag voor Bijen en Vlinders in april 2017 in Stramproy bij de molen De Nijverheid te organiseren.

Van de bijen blijf je af

Onderzoek van de politie bij de bijen

Onderzoek van de politie bij de bijen

Wanneer iemand bedenkingen heeft over het plaatsen van enkele bijenvolkeren in de tuin bij één van onze molens en dit dan ‘oplost’ door de bijenvolkeren met gift te bewerken en dus simpelweg te vermoorden dan kunnen we daar géén begrip voor opbrengen.

Wie vindt dat bijenvolkeren niet in de tuin bij de molens horen, heeft het recht om zijn of haar argumenten te delen en gehoord te worden. In goed overleg zullen we dan proberen aan uw zorgen tegemoet te komen. Of proberen u er van te overtuigen dat uw zorgen begrijpelijk maar onterecht zijn. Grijpt u naar de spuitbus met vergif om het probleem dat u blijkbaar heeft met de bijen op deze misselijkmakende manier op te lossen, dan heeft u geen recht op begrip van onze kant. Want van onze bijen blijf je af. Daar zijn we heel duidelijk over en daar kan geen misverstand over bestaan.

Van het behandelen van de bijenvolkeren bij molen De Nijverheid in Stramproy met een voor de bijen dodelijk middel, hebben wij dan ook inmiddels bij de politie aangifte gedaan. En de politie neemt deze zaak ook hoog op.  Eventuele getuigen die iets is opgevallen de afgelopen twee, drie dagen sedert donderdag, mogen zich bij ons melden.

Landelijke Open Imkerijdag op Annamolen Keent

Een van onze huisimkers aan het werk bij de Annamolen

Een van onze huisimkers aan het werk bij de Annamolen

Molens en bijen zijn een prima en gezonde combinatie. Daarom zie je, ook binnen GrensPark Kempen~Broek, gelukkig steeds vaker dat er op de erven en belten bij de windmolens en watermolens ook een aantal bijenkasten staan. Imkers en de molenaars zorgen er samen voor dat het deze bijen goed gaat en dat ze het naar hun zin hebben. De imkers door de bijenvolkeren goed te verzorgen, de molenaars door het maaibeleid van de molenbergen en -erven aan te passen en door de bergen en erven in te zaaien met bijen-, vlinders- en insectenvriendelijke planten. En Molenstichting Weerterland heeft het convenant ondertekend dat ze steeds voor een bijvriendelijk beheer van de omgeving rond de molen zorgen en bv geen vergift spuiten of bloemen en planten maaien in het bloeiseizoen.

L.O. Imkerijdag 2016  Annamolen Keent

Wilt u ook eens wat meer weten over bijen, het houden van bijen, het winnen van honing en andere gezonde bijenproducten en waarom bijen ook voor ons mensen van levensbelang zijn? Kom dan op zaterdag 9 juli tussen 10 en 16 uur naar de Landelijke Open Imkerijdag op de Sint Annamolen aan de Keenterstraat 1 in Weert.

Onze Molenberg Zzzoemt.

 

Vrijwilligers zijn ons goud

Knutselende kinderen op 1 mei in de molen

Knutselende kinderen op 1 mei in de molen

Zondagmiddag 1 mei hielden we ook een knutsel, kleur en bakmiddag op de molen. Bovendien was de molen ook controlepost voor de deelnemers aan de Brabant/Limburg rit van de MG club. En de lekker draaiende molen trok de hele dag ook volop passerende fietsers en wandelaars die de gelegenheid aangrepen de molen eens te komen bekijken. Een drukke dag dus op de Sint Annamolen Keent. Een dag ook die zonder de inzet van een hechte groep vrijwilligers onmogelijk is. Vrijwilligers zijn dan ook het goud van de molenstichting.

Juweeltjes van oude mobiele technologie.

Juweeltjes van oude mobiele technologie.

Kinderen konden met hulp en assistentie van onze molengidsen Jan Croonen, Anki Post-Braam en Pierre van der Lans een kleurplaat van een molen inkleuren of een heuse molenbouwplaat in elkaar zetten. En samen met bakker Jo Roelofsen en echtgenote Marij konden ze lekkere koekjes bakken.

Marlies Deben en Marij Roelofsen zorgden ook nog voor de goede en hartelijk gastvrije ontvangst van de talrijke bezoekers en de vele MG rijders die in de molen op zoek moesten naar het antwoord op de controlevraag. De rallyrijders en toevallig passerende fietsers en wandelaars lieten zich daarbij de koffie of thee maar vooral de overheerlijke wafels van Jo Roelofsen uitstekend smaken.

Volop activiteiten dus vandaag op de molen van Keent terwijl de molenaars Gerie Fijen, Nuel van den Hurck en Frans Deben. samen met de molenaars in opleiding Marc Lamerikx en Leon Voermans alsmede Pierre Beenders als molengids de rondleidingen verzorgden.

Jacques Paulissen en Wiel Verheijen verzorgden de technische zaken en onze beide huisimkers Vincent en Anthony Sterring Schouten kwamen ook nog eens de bijenvolkeren op de molenberg verzorgen. Ook dat trok bekijks van heel wat bezoekers.

Dus al met al een prachtige gemeenschapsprestatie van een mooie groep vrijwilligers en een meer dan geslaagde molenzondag met totaal maar liefst 256 (!!) bezoekers !

Bijen in de molentuin van De Nijverheid

13140732_10204972583554784_126027992_n

Met een geringe vertraging als gevolg van het mindere weer de afgelopen weken, is zaterdagmiddag het eerste bijenvolk gearriveerd in de grote buurtmolentuin bij molen De Nijverheid in Stramproy. Over niet al te lange tijd wordt er nog een tweede kast bijgeplaatst zodat ook de molenberg en molentuin van de Molen van Nijs gaat Zzzoemen. Bovendien is in de molentuin een groot insectenhotel gebouwd voor de solitair levende bijen, hommels, vlinders en tal van andere insecten. Binnenkort zullen de beide imkers een voorlichtingsmiddag bij de Nijsmolen houden voor buurtgenoten die vragen over het houden van bijen hebben.

Ook bij molen De Nijverheid worden de bijen door de beide huisimkers van Molenstichting Weerterland, Vincent & Anthony Sterring Schouten van Almkerk, verzorgd. Het project is mede mogelijk geworden door de steun van Formlogic en de gemeente Weert. In 2015 werden de eerste drie bijenvolkeren geplaatst in de tuin bij molen Sint Anna aan de Keenterstraat. Ook werd hier een insectenhotel gebouwd. Bij beide molens is een bloemrijke molentuin ingezaaid waarin de bijen volop voedsel kunnen vinden.

Molenstichting Weerterland wil ieder jaar het aantal molens waarbij bijenkasten staan uitbreiden met een nieuwe molen. Ook onderschrijft de Molenstichting Weerterland het convenant Bijvriendelijke handelen en heeft de stichting zich aangesloten bij het Bijenlint.

Earth Day bij De Nijverheid

honingraat-met-bijen-10549563-003

Vrijdag 22 april wordt internationaal Earth Day georganiseerd. Ook Molenstichting Weerterland doet hieraan mee. Als onderdeel van het project Bijenlint wordt bij molen Sint Anna aan de Keenterstraat een groenstrook met speciaal bijen-, vlinders- en insectenvriendelijk zaad ingezaaid zodat er deze zomer volop kleurrijk bloeiende planten in de berm en de molentuin bloeien. Hierin vinden onze bijen maar ook solitaire bijen, hommels, vlinders en andere insecten voedsel. En deze kleurrijke akkerlanden zijn ook een lust voor het oog.

Het belangrijkste project wordt dit jaar gerealiseerd in Stramproy in de molentuin van molen De Nijverheid aan de Veldstraat. Daar worden als onderdeel van Onze molenberg Zzzoemt… twee bijenkasten met bijenvolken geplaatst in de bloementuin van de molen langs de Veldstraat. De bijen worden vanaf dat moment verzorgd door onze twee huisimkers Vincent en Anthony Sterring Schouten. Zij staan ook voor de buurt klaar om uitleg over de imkerij en de bijen te geven.

Bovendien wordt er langs de Sint Jozefstraat ter hoogte van het Nijsweike een groot insectenhotel dat door de klussers van de Molenstichting Weerterland is gebouwd, geplaatst. Deze klus begint om 10 uur.

Bouwen insectenhotel bij molen De Nijverheid

Bouwen insectenhotel bij molen De Nijverheid

Vastleggen in volledig scherm 8-4-2016 125920.bmp

Eerste molenzondagmiddag van het seizoen ’16

Ook in het Jaar van de Limburgse Molens, 2016, opent de Sint Annamolen iedere eerste zondag van de maand de poort van de molen. De molenaars heten iedereen op de molen van harte welkom en in en rond de molen worden op deze zondagmiddagen leuke speciale activiteiten georganiseerd. De 1e molenzondagmiddag van 2016 wordt op zondag 3 april van 13 tot 17 uur gehouden.

Vrijwillig molenaar Chris Venner.

Vrijwillig molenaar Chris Venner.

Het oude ambacht van molenaar is eind 2015 geplaatst op de Nationale Inventaris van het Immaterieel Cultureel Erfgoed. Het ambacht van de molenaar staat daarom op deze allereerste molenzondagmiddag van 2016 op de Sint Annamolen centraal in de belangstelling. Kom eens kennismaken met onze vrijwillige molenaars en met hun verrassend veelzijdige hobby. Kijk toe hoe de molenaars de molen bedienen en malen en vragen staat vrij.

De molenaars, vroeger allemaal beroepsmolenaars, anno 2016 vooral vrijwillige molenaars, zorgen ervoor dat de windmolens regelmatig draaien en malen. Zo zorgen de molenaars er, samen met de andere vrijwilligers, voor dat deze monumentale iconen in ons landschap in een goede staat blijven.

Iedere molenzondagmiddag op de Sint Annamolen aan de Keenterstraat krijgt 2016 een centraal thema. Zondag de molenaars, volgende maand de molens en de jeugd, in juni de bijentuin bij de molens en de imkers. Ook staat een Molenzondagmiddag van ons Brood gepland. In september houden we op de 1e zondag Landdagdraaien en staat GrensPark Kempen~Broek centraal tijdens de Dag van het Kempen~Broek en in oktober valt de Molenzondagmiddag samen met de Limburgse Molendag in het Jaar van de Limburgse Molens.

De molenzondagmiddag op iedere 1e zondag van de maand op de Sint Annamolen aan de Keenterstraat in Weert (Keent) duurt telkens van 13 tot 17 uur.

Molens toeristisch en recreatief op de kaart zetten

Geniet van het Weerterland en Kempen~Broek

Geniet van het Weerterland en Kempen~Broek

Met de komst van de lente maken de vrijwilligers van de door Molenstichting Weerterland beheerde windmolens zich op voor een nieuw molenseizoen. De komende maanden zullen de verschillende molens weer regelmatig draaien en te bezoeken zijn. Meestal op woensdag en/of zaterdag. Maar soms ook op zondagen of doordeweekse dagen. De officiële aftrap van het molenseizoen is zondag 3 april op de Sint Annamolen in Keent met de 1e molenzondagmiddag van dit nieuwe molenseizoen.

Molenstichting Weerterland gaat dit jaar de wind- en watermolens als levende monumenten in ons natuurrijke groene landschap presenteren. Door de wind- en watermolens als leuke, verrassende en leerzame bestemmingen onder de aandacht te brengen, verwacht de Weerter molenstichting dat (nog) meer mensen een bezoekje aan de molen(s) brengen.

Molenstichting Weerterland constateert dat Midden-Limburg en het Weerterland steeds meer in trek zijn bij dagjesmensen en oudere echtparen die hier in een bungalowpark, vakantieboerderij, camping of B&B een midweek hebben geboekt. Maar ook families met kleinere kinderen komen steeds vaker hier voor een korte of wat langere vakantie waarin ze vooral op een actieve manier van de natuur willen genieten.  Uitgestrekte natuurgebieden als Kempen~Broek en De Groote Peel zijn populair. En daarnaast natuurlijk De IJzeren Man met zijn vele recreatieve mogelijkheden voor een dagje uit.

Een molentocht met de Tuk Tuk is heel erg leuk voor jong én oud

Een molentocht met de Tuk Tuk is heel erg leuk voor jong én oud

Maar het Weerterland biedt zoveel meer. Zoals bv de talrijke grote en kleine monumenten in ons landschap. Mooie oude langgevelboerderijen, hofstedes, wegkruisen, kapellen en natuurlijk de vele wind- en watermolens. Een bezoekje, liefst met rondleiding, aan een draaiende molen is, toenemend, een populaire onderbreking van een wandeling, fietstochtje of ritje met de motor, de Tuk Tuk of de auto.

Samenwerking met toeristische organisaties en met het toeristisch bedrijfsleven moet zorgen voor extra aandacht voor de molens en het molenambacht. Om meer bezoekers naar de molens te trekken, heeft de molenstichting de afgelopen maanden contact gezocht met accommodaties zoals vakantieparken, campings, camperplaatsen, hotels, kampeerboerderijen en B&B’s. Die krijgen voortaan de nieuwsbrief MolenNieuws en de MolenAgenda met veel tips van de Weerter molenstichting toegestuurd. En de molenfolder Weerterland=Molenland krijgt een Duitse Engelse en Franse vertaling. Deze folders worden via de verblijfsaccommodaties verspreid.

Het molenseizoen 2016 start in Weert officieel op zondag 3 april om 13.00 uur met een molenzondagmiddag op de Sint Annamolen van Keent. Op de website van de Weerter Molenstichting kunt u altijd actueel zien welke molen(s) binnen het Weerterland en Kempen~Broek geopend zijn: www.molensinweert.com/molenagenda