Molens spelen rol bij opening TIC

Vastleggen in volledig scherm 15-3-2016 084927.bmp

Op vrijdag 18 maart opent het Tourist Information Center – Land van Antje aan de Stationsstraat in Weert. Initiatiefnemer Thijs Hendrix doet dat samen met burgemeesters, wethouders en schepenen van alle gemeenten die deel uitmaken van Land van Antje en vertegenwoordigers van de provincies Noord-Brabant, Belgisch en Nederlands Limburg.

Het Tourist Information Center wordt het onthaalcentrum voor bezoekers aan het grensoverschrijdende natuurgebied GrensPark Kempen~Broek. In het Tourist Information Center (TIC) vinden toeristen en recreanten informatie over de regio, activiteiten, bezienswaardigheden en evenementen.

Daarnaast ontwikkelt het TIC met haar partners concepten om het toerisme in het Land van Antje verder te ontwikkelen. Een van die concepten is het zo spoedig mogelijk herstellen van de spoorverbinding Weert-Hamont-Antwerpen voor personenvervoer.

Programma:

  • 14.00 uur ontvangst
  • 14.15 uur Welkomstwoord door Thijs Hendrix
  • 14.20 uur Aanbieden grensoverschrijdende Molenroute aan burgemeesters, wethouders en schepenen
  • 14.30 uur Gemeentepitch m.b.t. toerisme
  • 15.00 uur Onthulling website www.landvanAntje.eu
  • 15.15 uur Beeldpresentatie Land van Antje
  • 15.30 uur Muziek en een hapje (streekgerechtjes) met een drankje

Het Land van Antje is vanuit het Weerter perspectief de benaming voor de grensoverschrijdende regio die bestaat uit  de Nederlandse gemeenten Weert, Nederweert, Leudal, Peel en Maas en Cranendonck, en de Belgische gemeenten Hamont-Achel, Neerpelt, Bocholt, Bree, Kinrooi en Maaseik. Doelstelling is om gezamenlijk het Land van Antje te promoten door het ontwikkelen, uitwisselen en communiceren van unieke en onderscheidende kenmerken en activiteiten op het gebied van wonen, werken, winkelen en recreëren in de groenste regio van de wereld.

Zaterdag 19 maart, Paardenmarkt, gaat het Tourist Information Center open voor het publiek. U wordt dan ontvangen met een kopje koffie en een stukje vlaai en u kunt per paard en huifkar vervoerd worden naar de binnenstad. Om ca. 13.30 uur komt Ton Wolter in zijn rol als the voice of Europe een tribute aan Eddy Wally ten gehore brengen. Bij Brasserie-hotel Antje van de Statie staat de kinderattractie  ‘Harry de Hengst’. Voel je een echte cowboy of cowgirl op Harry de hengst. Deze vriendelijke rodeo hengst wil dolgraag een ritje met jou rijden. Hoe langer jij het volhoudt, hoe harder en wilder de hengst gaat. Hoe lang hou jij het vol?

Geslaagde Braderie voor Molenstichting

Jong geleerd is oud gedaan

Jong geleerd is oud gedaan. Dat is mogelijk wel van toepassing op de peuters en kleuters van een Weerter kinderdagverblijf die een bezoekje aan de Weerter Braderie brachten. Daarbij werd ook de opvallende windmolen bij de stand van de Molenstichting Weerterland bekeken.

Molenstichting Weerterland kijkt met tevredenheid terug op de Braderie in de Weerter binnenstad. Aan de Meikoel hadden we een informatiekraan waarbij het grote, door Sjors Adriaens gemaakte, schaalmodel van een stellingmolen de grote blikvanger was. Bezoekers aan de stand van MsW werden uitgenodigd om te raden uit hoeveel onderdelen deze molen was opgebouwd.

Danique van de Kruijs uit Weert kwam daarbij met 995 onderdelen het dichtst in de buurt. Zij wint een rondvlucht in een vliegtuig boven Weert en de Weerter molens.

Ook kon de molenstichting een nieuwe molenvriend noteren, gaf een bezoeker te kennen als vrijwilliger mogelijk meer voor de Molenstichting te willen gaan doen en werden een aantal personen molenmaatje. En we kregen heel wat vragen over de doelstellingen van de Molenstichting. Al met al een zinvolle dag voor de Molenstichting.

Molenstichting Weerterland ziet ze vliegen

Tijdens Weerter Braderie op 1 juli

Molenstichting Weerterland ziet ze vliegen

Molenstichting Weerterland ziet ze vliegen tijdens de jaarlijkse Braderie in de Weerter binnenstad. Iedere bezoeker aan deze Weerter zomermarkt mag bij de stand van Molenstichting Weerterland aan de Meikoel een poging komen wagen om datzelfde gevoel te krijgen. Want bij de molenstichting maakt u tijdens de braderie kans op het winnen van een rondvlucht boven Weert en de Weerter molens.
Deze grote braderie wordt op vrijdag 1 juli van 11.00 tot 19.00 uur gehouden.  

U kunt op twee manieren een kans op het winnen van een mooie rondvlucht van bijna een uur boven Weert en de Weerter kerkdorpen maken. Daarvoor moet u simpelweg raden uit hoeveel onderdelen de grote modelmolen die de molenstichting tijdens de braderie op de Meikoel tentoonstelt, is opgebouwd. Vindt u dat te ingewikkeld dan mag u ook proberen te raden hoe groot het zeil van de wiek van een van de molens is dat in de kraam van de molenstichting wordt getoond.

Bovendien verloot de molenstichting een derde rondvlucht boven Weert onder de mensen die tijdens de braderie zich aanmelden als Vriend van de Weerter molens. Tijdens de braderie probeert de molenstichting  die vier Weerter windmolens beheert en ervoor zorgt dat deze molens regelmatig draaien en te bezoeken zijn, ook mensen te interesseren om Vriend van de Weerter molens te worden. Molenvriend worden kan al vanaf één euro per maand. De totale opbrengst van de vriendendiensten besteedt de molenstichting aan het daadwerkelijk zo vaak mogelijk laten draaien van de molens in Keent, Tungelroy en Stramproy.
Daarnaast is de molenstichting steeds ook op zoek naar mensen die wat vrije tijd willen investeren in het behoud van de Weerter molens. Dat kan op verschillende manieren als vrijwilliger. De molenstichting zoekt bv mensen die als klusser af en toe mee willen helpen bij het regelmatige kleinere onderhoud aan de molens.  Maar ook mensen die wat meer voor de molens willen betekenen en die als gastheer of gastvrouw bezoekers op de molens willen rondleiden, zijn van harte welkom. Bij de kraam van de molenstichting tijdens de Braderie zal men u graag hierover informeren.