Wij en de Bij

 

Cursus Wij en de Bij

Wat is het verschil tussen een bij en een wesp? Hoeveel koninginnen heeft een bijenvolk? Is mijn tuin wel natuurvriendelijk? Waarom steken bijen altijd? Hoe zat het ook al weer met de bloemetjes en de bijtjes? Hebben imkers en agrariërs ruzie? Wat doen darren eigenlijk de hele dag? Wat kan ik doen om de bijen en de vlinders te helpen?  Voor geïnteresseerden in het leven van de bij, voor alle natuurliefhebbers en mensen die belangstelling hebben voor bijen, ecologie, biodiversiteit of natuur en milieu biedt Imkerij Weerterland samen met Molenstichting Weerterland een laagdrempelige cursus aan: Wij en de Bij.

Kleurrijke bloemen in de molentuin en op de molenberg

Wij en de Bij is vier keer in de maand maart, telkens op dinsdagavond van 19.30 tot 21.00 uur in de Sint Annamolen aan de Keenterstraat. De cursus wordt gegeven door imker Vincent Sterring. De cursus is samengesteld door het Bijencollectief Breda en Stichting BEI en wordt uitgevoerd onder toezicht van de NBV. Deelnemers aan deze cursus ontvangen eventueel materiaal als ook handouts en folders.

Sinds 2015 hebben Imkerij Weerterland en de Molenstichting een samenwerkingsverband in “Onze Molenberg Zzzoemt”, een biodiversiteits-project met als doel de schrale molenbergen te verbloemen. Bij de molens van de Stichting staan of komen bijenkasten en van mei tot september op opendagen is hier de enige échte Weerterlandhoning te koop!

Inhoud van de cursus Wij en de Bij

Tijdens de cursus leert u o.a. dat er naast de honingbij nog 357 andere bijensoorten zijn. U leert dat bijen niet steken en dat u ze dus gerust in uw tuin kunt lokken door aanplant van de juiste bloemen en het bieden van nestgelegenheid. Ook is er veel aandacht voor de biodiversiteit. Ook de prachtige documentaire ‘More than honey’ staat op het programma. Na de cursus kijkt u met andere ogen naar de bloemen in uw tuin en in de natuur en vallen “de kleine beestjes” u ongetwijfeld meer op! 

Les 1 (07 maart 19.30 uur): De Bijen Wat is nou een bij eigenlijk en hoe zit die in elkaar? Waarin onderscheid een bijtje zich ten opzichte van andere bijen, wespen en vliegend spul. Wat eten ze nou precies nectar of pollen en hoe maken ze daar eigenlijk honing van? Bijenproducten en bestuiving… In deze les besteden we aandacht aan al deze onderwerpen en veel meer weetjes over bijen

De imker bij zijn bijen

Les 2 (14 maart 19:30 uur): De imker Wat doet een imker en nog meer.  Hebben bijen eigenlijk wel een imker nodig? En wat doet zo’n imker nou eigenlijk met die bijen? Herkennen bijen hun imker en waarom wordt iemand imker?

Les 3 (21 maart 19:30 uur): Film: More than honey. Boeiende film over de balans tussen de natuur, de mens, de bij en de invloed op elkaar. Bij deze les mag u introducés meenemen mits deze zijn aangemeld via de website. Deze les kan langer uitlopen.

Les 4 (28 maart 19:30 uur): Bijen helpen: Wat kunnen we doen?!!! Hoe groen is uw tuin, hoe groen zou die kunnen zijn? Gemeentelijke, provinciale en landelijke ontwikkelingen op het gebied van groen innovatie. Tevens afsluiting van de cursus.

Docent Vincent Sterring (43) is de huisimker van Molenstichting Weerterland en eigenaar van de kleine Imkerij Weerterland. Leraar Bijenteelt io en keurmeester bijenproducten. Hij is hoofdbestuurslid van de NBV welke 7200 leden vertegenwoordigt en secretaris van het Bijkersgilde. Vincent geeft regelmatig lezingen in Nederland en België over ecologische ontwikkeling, biodiversiteit, imkerij en als expert over bestuurlijke vernieuwing. Daarnaast is hij betrokken bij het landelijke platform van het ministerie van EZ bij het Bijenberaad en bijenimpuls van de provincie Noord Brabant en heeft aan de wieg gestaan van zowel het Limburgs provinciaalplan als mede Bijen in Groen Weert. Maar bovenal is Vincent gewoon de imker van zijn 14 bijenvolkjes en natuurliefhebber! 

Deelname aan de cursus kost €25.-pp. Iedere cursusavond begint om 19,30 uur en duurt tot 21.00 uur.  Max aantal deelnemers 8 personen Min aantal deelnemers 4 personen  Betalen van het cursusgeld kan dmv overboeking op NL80RABO0168965631 tnv v.sterring o.v.v. Wij en de Bij Opgeven via email:  wij.bij@gmail.com  Bel voor meer informatie naar 06-20050123

Limburgse Molendag in Jaar van de Molens

In de Sint Annamolen Keent in Weert zijn unieke molenfoto's te bewonderen.

In de Sint Annamolen Keent in Weert zijn unieke molenfoto’s te bewonderen.

Heeft u ook alweer de eerste herfstgeuren en –kleuren waargenomen? De Limburgse molenaars zijn er blij mee, want dat betekent dat er herfstwind in aantocht is om ‘hun’ molens volop te laten draaien. U kunt het met eigen ogen aanschouwen tijdens de Limburgse Molendag op zondag 2 oktober van 11.00 tot 16.00 uur. Die dag zijn maar liefst zestig molens door heel Limburg gratis te bezoeken. Trotse molenaars vertellen u graag alles over het bijzondere stukje Limburgs erfgoed dat zij in stand houden. Volg een rondleiding, ontdek hoe een molen van binnen werkt, bekijk hoe allerlei soorten graan worden gemalen, proef van diverse lekkernijen, bezoek een molenexpositie of geniet van muzikale klanken tijdens een van de molenconcerten. Er is in iedere regio en voor iedere leeftijd wat wils. Ook zijn er diverse speciale activiteiten in het kader van het Provinciaal Jaar van de Limburgse Molens. Op www.hklimburg.nl/limburgsemolendag en www.limburgsemolens.nl vindt u het uitgebreide programma en de deelnemende molens. De Molenstichting Limburg, het Gilde van Vrijwillige Molenaars afdeling Limburg en alle molenaars heten u van harte welkom!

Niet alleen windmolens, ook watermolens en de waterkrachtcentrale van Nederweert zijn tijdens de Limburgse Molendag opengesteld. Overal geven mulders en gidsen uitleg. Nieuw is de deelname van de eerste ‘moderne’ windmolen aan de Limburgse Molendag: Coöperwiek op het Windmolenpark in Neer. Bezoekers krijgen hier tekst en uitleg over het opwekken van elektrische energie met behulp van windenergie en over de bouw van de windmolen door Coöperatie Zuidenwind.

Musikkapelle Geisenried uit de Ostallgäu treedt zondag om 11 uur op bij de Wilhelmus Hubertusmolen aan de stadsbrug in Weert

Musikkapelle Geisenried uit de Ostallgäu treedt zondag om 11 uur op bij de Wilhelmus Hubertusmolen aan de stadsbrug in Weert

Op diverse molens klinkt muziek tijdens de Limburgse Molendag. Zo kunt u op Molen Nooit Gedacht in Merselo genieten van de bijzondere akoestiek bij optredens van diverse ‘koren op de molen’. Op de Weerter Wilhelmus Hubertus Molen is een molenbeltconcert met Musikkapelle Geisenried en ook op de Leonardusmolen in Maasbracht en de Houthuizermolen in Lottum klinkt muziek. Ook op culinair gebied hoeft u niets tekort te komen tijdens de Limburgse Molendag. Zo is bij de Volmolen in Epen een biologische markt, bij de Torenmolen in Gronsveld worden vlaaien gebakken in de speciale takkenbossenoven en ook op diverse andere plekken wordt gemalen, gebakken en – als u wilt – geproefd.

Provinciaal Jaar van de Limburgse Molens
De Provincie Limburg heeft 2016 uitgeroepen tot Jaar van de Limburgse Molens om de bedreigingen, knelpunten en behoeften rondom de Limburgse molens te inventariseren. In dit kader vindt tijdens de Limburgse Molendag ook de feestelijke ondertekening van de beheerovereenkomst tussen de gemeente Leudal en de Molenstichting Leudal over de vijf gemeentelijke windmolens (Auroramolen in Baexem, Petrusmolen in Roggel, Antoniusmolen in Heythuysen, Molen De Hoop en Molen De Welvaart (beiden in Horn) plaats. Dit gebeurt om 10.30 uur in het molenhuisje bij de Auroramolen in Baexem. ’s Middags komen op de Frankenhofmolen van het Limburgs Landschap afgevaardigden van het Waterschap, Molenstichting Limburg, IKL en de Provincie Limburg bij elkaar om het molenconvenant te tekenen over het Limburgs molenbiotoopbeheer. Hierbij worden de gronden van de grote Weijer van de Frankenhofmolen door het Waterschap overgedragen aan Het Limburgs Landschap zodat monumenten en bijbehorend landschap herenigd worden. Een goede basis voor landschapsrestauratie. Ook Stichting Robur Bedrijven voor Het Limburgs Landschap draagt haar eigendommen over aan Het Limburgs Landschap. Het Limburgs Landschap kan hierdoor de komende tijd aan historisch landschapsherstel beginnen van de totale Molenbiotoop.

Organisatie
De Limburgse Molendag is een initiatief van de Molenstichting Limburg en het Gilde van Vrijwillige Molenaars afdeling Limburg en wordt mede mogelijk gemaakt door het Huis voor de Kunsten Limburg en de Provincie Limburg.

Midden-Limburg

Baexem | Auroramolen | Rijksweg 26a
Bij voldoende wind wordt er graan gemalen. Er is een prachtige molenfietstochtbrochure beschikbaar langs alle molens in Leudal. In het molenhuisje is een foto expositie van de verplaatsing van de molen en de huidige locatie. Een houtbewerker draait tollen, er is een likeurproeverij. Om 10.30 uur vindt in het molenhuisje de feestelijke ondertekening plaats van de beheerovereenkomst tussen de gemeente Leudal en de Molenstichting Leudal betreft de vijf gemeentelijke windmolens (Auroramolen in Baexem, Petrusmolen in Roggel, Antoniusmolen in Heythuysen, Molen De Hoop en Molen De Welvaart (beiden in Horn). In deze overeenkomst worden de verantwoordelijkheden vastgelegd t.a.v. het beheer en onderhoud van deze molens e.e.a. conform de doelstellingen van de stichting.

Beegden | Sint Lindert Molen | Molenstraat 69
Koffie en ranja staan klaar. U kunt ook een prachtige fietstocht maken naar de omliggende molens van Maasgouw en Leudal plus een wandelroute langs/over de Beegderheide. De routes liggen voor u klaar.

Grathem | Grathemermolen | Brugstraat 13
De watermolen draait en maalt. Er zijn verschillende soorten meelzakken te bewonderen.

Haler | De Uffelse molen | Uffelsestraat 5
Er zijn rondleidingen en de museumruimte is opengesteld. Tevens zijn er demonstraties met de huidige maalinstallatie. De gelagkamer is geopend van 11.00 tot 18.00 uur.

Heythuysen | Sint Antoniusmolen | St. Antoniusstraat 32
De molen is geopend en draait en maalt bij voldoende wind. Het is weer speculaas tijd en de plaatselijke bakker laat het iedere voorbijganger op de molen proeven.

Horn | De Welvaart | Molenweg 3
De molen is geopend en draait en maalt bij voldoende wind. In de molen is meel te koop. Nieuwe molenroutes door Leudal zijn op alle Leudalmolens gratis verkrijgbaar. Evenals de gedichtenbundel ‘Leven van Water en Wind’ is te koop voor de speciale prijs van €10.

Haelen | Sint Elisabethsmolen | Roggelseweg 56
Voor de tweede keer doet de St. Elisabethsmolen mee aan de Limburgse molendag. Het waterrad draait t.b.v. groene stroom.

Ittervoort | Schouwsmolen | Margarethastraat 73
Iedereen is van harte uitgenodigd om de geheel maalvaardige gemaakte watermolen te komen bezichtigen. Er wordt gemalen door de eigenaren.

Maasbracht | Leonardusmolen | Zuidsingel 1a
De molen is geopend en maalt bij voldoende wind. De molenaars en molengidsen leiden u graag rond. Leonardusbrood en Leonarduswijn is te koop in de ontvangstruimte De Wiek. Er wordt bier gebrouwen door het Wijn en Biergilde Midden-Limburg. In de hout gestookte oven worden vlaaien gebakken. De bezoekers mogen proeven en ondertussen genieten van de Maasbrachter zanggroep Crescendo.

Melick | Prins Bernhardmolen | Waterschei 71
Bij voldoende wind draait de molen en wordt er graan gemalen. De molenaars geven u graag een rondleiding.

Neer | Coöperwiek | Windpark Neer
Bezoekers krijgen tekst en uitleg over opwekken van elektrische energie m.b.v. windenergie en de bouw van de windmolen Coöperwiek door Coöperatie Zuidenwind. Ook wordt info verstrekt over de coöperatie.

Neer | Friedessemolen | Eiland 1
Er wordt gemalen door de watermolenaar. In de bijruimte is een expositie te zien van de Heemkundevereniging ‘Oos Naer’.

Nederweert Kreijel-Budschop | Molen Sint Joseph | Kreijel 15A
De molen is geopend, bij voldoende wind wordt er mais gemalen. De molenaars geven uitleg over de molen en het ambacht

Nederweert Roeven | Molen De Windlust | Roeven 14
Bij voldoende wind wordt er graan gemalen en rondleidingen gegeven. Er wordt notenolie geslagen en de molen draait. De mulders ontvangen wederom graag walnoten van bezoekers en de gulle gevers ontvangen een flesje walnotenolie. Er is koffie en walnotencake.

Nederweert Roeven | Waterkrachtcentrale Roeven bij Sluis 15
De waterkrachtcentrale, eigendom van Rijkswaterstaat, wordt beheerd door de Stichting Waterkrachtcentrale Roeven Nederweert en is een van de oudste centrales in ons land. Nu is het de enige nog werkende waterkrachtcentrale in Nederland. De centrale is in 1923 door Rijkswaterstaat gebouwd voor de verlichting van Sluis 15 en de sluis in de Noordervaart.

Neeritter | Armenmolen | Molenstraat 12
Er is een expositie over de geschiedenis van de Armenmolen en het verleden van het dorp Neeritter. De Armenmolen werd in 1280 al genoemd. Het huidige pand stamt uit 1686, in 1951 werd er voor het laatst graan gemalen.

Nunhem | Leumolen | Leumolen 3
De molen draait en er wordt graan gemalen.
In de molen is een tentoonstelling over de cultuurhistorie in het Leudal en watermolens in Nederland.

Ospel | Molen de Korenbloem | Korenbloemstraat 3
De molenaar geeft rondleidingen en bij voldoende wind wordt er gemalen. De molenwinkel is geopend en er zijn diverse ambachtelijke meelsoorten te koop. Op diverse zolders in de molen hangen werken van een kunstschilder uit de regio.

Roermond | Kepelse Meule | Herkenbosscherweg 34
Voor de vijfde keer is de molen geopend met Limburgse Molendag. De molenaar staat u graag te woord.

Roggel | Wind en Motormaalderij St. Petrusmolen | Nijken 24
Behalve met de wind wordt er ook gemalen met de prachtige antieke een cylinder dieselmotor uit 1930. Ook de diverse hulpmachines zoals de graanreiniger, de zakkenklopmachine, de elevator en de mengketel zullen in werking zijn. Meelproducten zijn op de molen verkrijgbaar.

Sint Odiliënberg | Molen van Verbeek | Molenweg 14a
De molen draait, er wordt gemalen en er zijn rondleidingen.

Vlodrop | Gitstappermolen | Gitstappermolenweg 8a
Er wordt gemalen en in de molen kunt u terecht voor ambachtelijke molenproducten.

Stramproy | De Nijverheid | Veldstraat 54
De molenaars malen en leiden de bezoekers rond.

Stramproy | Sint Jansmolen | Molenweg 16
Er wordt gedraaid voor de prins.

Stramproy | Broekmolen | Grensweg 8
De molenaars malen en leiden de bezoekers rond.

Stevensweert | Hompesche molen | Bilt 1
Vier de Molendag en verwonder je over de pracht en het ambacht van deze hoogste molen van Limburg bij Stevensweert. De molenaars staan klaar om je de geheimen van deze prachtige molen te verklappen. In de molen is een eigen infopunt met Zandtovenaar-film gerealiseerd. Naast het terraserf van de Brasserie is de Speelnatuur van OERRR aangelegd. Op deze dag nemen enthousiaste Maasvallei-ambassadeurs u graag mee voor een wandeling door het gebied. Duur: ongeveer 2 uur, vertrek om 14.00u vanaf de parkeerplaats bij de Hompesche Molen.

Swartbroek | Molen de Hoop | Coolenstraat 24a
De molenaar draait en maalt.

Weert Keent | Sint Annamolen | Keenterstraat 1
Twee bekende Weerter fotografen Jos Hebben en Marvin Wulms hebben de Weerter molens op persoonlijke wijze op de foto gezet. Het resultaat is te zien tijdens de Limburgse molendag. Tevens speciale aandacht voor het werven van nieuwe vrijwilligers en verder uitleg over het biotoopproject fruitboomgaard van Coolen met rondleiding.

Weert stad | Wilhelmus Hubertusmolen | Hushoverweg 30
De molenaars draaien en leiden de bezoekers rond. Om 11 uur is er een molenbeltconcert van een uur met de Beierse blaaskapel – Musikkapelle Geisenried.

Een website over alle KempenBroek molens

De ongerepte natuur van Kempen~Broek

De ongerepte natuur van Kempen~Broek (foto: RLKM)

GrensPark Kempen~Broek, het grensoverschrijdend landschap en aaneenschakeling van verschillende natuurgebieden op het grondgebied van de gemeenten Hamont – Cranendonck (Budel) – Weert – Leudal – Kinrooi/Molenbeersel -Maaseik – Bree en Bocholt, is een prachtig stukje Nederland en België. Met grandioze natuur en met prachtige monumenten en cultureel erfgoed in die natuur. Zoals kerken, kapellen, boerderijen, landgoederen, hofstedes, wegkruisen, schansen, Graven en molens. GrensPark Kempen~Broek werd in 2014 door de jury van de internationale wedstrijd Communities in Bloom uitgeroepen tot Groenste Regio in de Wereld. Met een speciale extra vermelding van de jury niet alleen de indrukwekkende natuur maar voor het cultureel erfgoed binnen het gebied van het GrensPark.

Molens als onderdeel van het landschap van Kempen~Broek

Molens als onderdeel van het landschap van Kempen~Broek (foto: RLKM)

Ook windmolens maken het landschap van Kempen~Broek

Ook windmolens maken het landschap van Kempen~Broek (foto: Marvin Wulms, Weert)

Vrijwilligers, beheerders en eigenaren van de windmolens en watermolens in het gebied van Kempen~Broek hebben dit aangegrepen om hun molens binnen het GrensPark nadrukkelijker op de kaart te zetten. Daarbij zijn ook de gemeenten van Kempen~Broek betrokken evenals de Nederlandse en Belgische organisaties als het Regionaal Landschap Kempen en Maasland (RLKM) en de VVV Midden Limburg. Dat heeft geleid tot de vorming van het molennetwerk Kempen~Broek. Dit netwerk gaat het unieke molenbezit van Kempen~Broek promoten en gaat ook op allerlei andere manieren samenwerking binnen de molenwereld bevorderen. Zo wil men samen optrekken bij de werving en opleiding van vrijwilligers en het organiseren van activiteiten bij en voor de molens.

Een van de eerste tastbare voorbeelden van de samenwerking wordt de presentatie van een grote molenkaart voor heel Kempen~Broek. Wist u trouwens dat Kempen~Broek meer dan 40 watermolens en windmolens telt. Veel van deze molens draaien nog en zijn ook regelmatig te bezoeken. De molen vouwkaart komt begin 2017 uit en wordt bij de speciale knooppunten fietsroutekaart voor Kempen~Broek gevoegd. Ook komt de molenkaart in alle molens en bij de VVV kantoren en Toeristische diensten en op de Poorten van Kempen~Broek te liggen.

Vooruitlopend op het verschijnen van de vouwkaart is nu ook de Kempen~Broek molenwebsite online gekomen. Deze website brengt alle windmolens en watermolens van Kempen~Broek bijeen. Bovendien worden ook de windmolens en watermolens van de gebieden die direct grenzen aan het Kempen~Broek opgesomd. De Kempen~Broek molenwebsite is te vinden onder www.kempenbroekmolens.org. Iedere molen is met een eigen pagina opgenomen en bovendien kent de website een agenda waarin alle molenactiviteiten op de Kempen~Broek molens zijn opgenomen. 

Molennetwerk Kempenbroek voor website-002

 

Eerste molenzondagmiddag van het seizoen ’16

Ook in het Jaar van de Limburgse Molens, 2016, opent de Sint Annamolen iedere eerste zondag van de maand de poort van de molen. De molenaars heten iedereen op de molen van harte welkom en in en rond de molen worden op deze zondagmiddagen leuke speciale activiteiten georganiseerd. De 1e molenzondagmiddag van 2016 wordt op zondag 3 april van 13 tot 17 uur gehouden.

Vrijwillig molenaar Chris Venner.

Vrijwillig molenaar Chris Venner.

Het oude ambacht van molenaar is eind 2015 geplaatst op de Nationale Inventaris van het Immaterieel Cultureel Erfgoed. Het ambacht van de molenaar staat daarom op deze allereerste molenzondagmiddag van 2016 op de Sint Annamolen centraal in de belangstelling. Kom eens kennismaken met onze vrijwillige molenaars en met hun verrassend veelzijdige hobby. Kijk toe hoe de molenaars de molen bedienen en malen en vragen staat vrij.

De molenaars, vroeger allemaal beroepsmolenaars, anno 2016 vooral vrijwillige molenaars, zorgen ervoor dat de windmolens regelmatig draaien en malen. Zo zorgen de molenaars er, samen met de andere vrijwilligers, voor dat deze monumentale iconen in ons landschap in een goede staat blijven.

Iedere molenzondagmiddag op de Sint Annamolen aan de Keenterstraat krijgt 2016 een centraal thema. Zondag de molenaars, volgende maand de molens en de jeugd, in juni de bijentuin bij de molens en de imkers. Ook staat een Molenzondagmiddag van ons Brood gepland. In september houden we op de 1e zondag Landdagdraaien en staat GrensPark Kempen~Broek centraal tijdens de Dag van het Kempen~Broek en in oktober valt de Molenzondagmiddag samen met de Limburgse Molendag in het Jaar van de Limburgse Molens.

De molenzondagmiddag op iedere 1e zondag van de maand op de Sint Annamolen aan de Keenterstraat in Weert (Keent) duurt telkens van 13 tot 17 uur.

Molens spelen rol bij opening TIC

Vastleggen in volledig scherm 15-3-2016 084927.bmp

Op vrijdag 18 maart opent het Tourist Information Center – Land van Antje aan de Stationsstraat in Weert. Initiatiefnemer Thijs Hendrix doet dat samen met burgemeesters, wethouders en schepenen van alle gemeenten die deel uitmaken van Land van Antje en vertegenwoordigers van de provincies Noord-Brabant, Belgisch en Nederlands Limburg.

Het Tourist Information Center wordt het onthaalcentrum voor bezoekers aan het grensoverschrijdende natuurgebied GrensPark Kempen~Broek. In het Tourist Information Center (TIC) vinden toeristen en recreanten informatie over de regio, activiteiten, bezienswaardigheden en evenementen.

Daarnaast ontwikkelt het TIC met haar partners concepten om het toerisme in het Land van Antje verder te ontwikkelen. Een van die concepten is het zo spoedig mogelijk herstellen van de spoorverbinding Weert-Hamont-Antwerpen voor personenvervoer.

Programma:

  • 14.00 uur ontvangst
  • 14.15 uur Welkomstwoord door Thijs Hendrix
  • 14.20 uur Aanbieden grensoverschrijdende Molenroute aan burgemeesters, wethouders en schepenen
  • 14.30 uur Gemeentepitch m.b.t. toerisme
  • 15.00 uur Onthulling website www.landvanAntje.eu
  • 15.15 uur Beeldpresentatie Land van Antje
  • 15.30 uur Muziek en een hapje (streekgerechtjes) met een drankje

Het Land van Antje is vanuit het Weerter perspectief de benaming voor de grensoverschrijdende regio die bestaat uit  de Nederlandse gemeenten Weert, Nederweert, Leudal, Peel en Maas en Cranendonck, en de Belgische gemeenten Hamont-Achel, Neerpelt, Bocholt, Bree, Kinrooi en Maaseik. Doelstelling is om gezamenlijk het Land van Antje te promoten door het ontwikkelen, uitwisselen en communiceren van unieke en onderscheidende kenmerken en activiteiten op het gebied van wonen, werken, winkelen en recreëren in de groenste regio van de wereld.

Zaterdag 19 maart, Paardenmarkt, gaat het Tourist Information Center open voor het publiek. U wordt dan ontvangen met een kopje koffie en een stukje vlaai en u kunt per paard en huifkar vervoerd worden naar de binnenstad. Om ca. 13.30 uur komt Ton Wolter in zijn rol als the voice of Europe een tribute aan Eddy Wally ten gehore brengen. Bij Brasserie-hotel Antje van de Statie staat de kinderattractie  ‘Harry de Hengst’. Voel je een echte cowboy of cowgirl op Harry de hengst. Deze vriendelijke rodeo hengst wil dolgraag een ritje met jou rijden. Hoe langer jij het volhoudt, hoe harder en wilder de hengst gaat. Hoe lang hou jij het vol?

Molens toeristisch en recreatief op de kaart zetten

Geniet van het Weerterland en Kempen~Broek

Geniet van het Weerterland en Kempen~Broek

Met de komst van de lente maken de vrijwilligers van de door Molenstichting Weerterland beheerde windmolens zich op voor een nieuw molenseizoen. De komende maanden zullen de verschillende molens weer regelmatig draaien en te bezoeken zijn. Meestal op woensdag en/of zaterdag. Maar soms ook op zondagen of doordeweekse dagen. De officiële aftrap van het molenseizoen is zondag 3 april op de Sint Annamolen in Keent met de 1e molenzondagmiddag van dit nieuwe molenseizoen.

Molenstichting Weerterland gaat dit jaar de wind- en watermolens als levende monumenten in ons natuurrijke groene landschap presenteren. Door de wind- en watermolens als leuke, verrassende en leerzame bestemmingen onder de aandacht te brengen, verwacht de Weerter molenstichting dat (nog) meer mensen een bezoekje aan de molen(s) brengen.

Molenstichting Weerterland constateert dat Midden-Limburg en het Weerterland steeds meer in trek zijn bij dagjesmensen en oudere echtparen die hier in een bungalowpark, vakantieboerderij, camping of B&B een midweek hebben geboekt. Maar ook families met kleinere kinderen komen steeds vaker hier voor een korte of wat langere vakantie waarin ze vooral op een actieve manier van de natuur willen genieten.  Uitgestrekte natuurgebieden als Kempen~Broek en De Groote Peel zijn populair. En daarnaast natuurlijk De IJzeren Man met zijn vele recreatieve mogelijkheden voor een dagje uit.

Een molentocht met de Tuk Tuk is heel erg leuk voor jong én oud

Een molentocht met de Tuk Tuk is heel erg leuk voor jong én oud

Maar het Weerterland biedt zoveel meer. Zoals bv de talrijke grote en kleine monumenten in ons landschap. Mooie oude langgevelboerderijen, hofstedes, wegkruisen, kapellen en natuurlijk de vele wind- en watermolens. Een bezoekje, liefst met rondleiding, aan een draaiende molen is, toenemend, een populaire onderbreking van een wandeling, fietstochtje of ritje met de motor, de Tuk Tuk of de auto.

Samenwerking met toeristische organisaties en met het toeristisch bedrijfsleven moet zorgen voor extra aandacht voor de molens en het molenambacht. Om meer bezoekers naar de molens te trekken, heeft de molenstichting de afgelopen maanden contact gezocht met accommodaties zoals vakantieparken, campings, camperplaatsen, hotels, kampeerboerderijen en B&B’s. Die krijgen voortaan de nieuwsbrief MolenNieuws en de MolenAgenda met veel tips van de Weerter molenstichting toegestuurd. En de molenfolder Weerterland=Molenland krijgt een Duitse Engelse en Franse vertaling. Deze folders worden via de verblijfsaccommodaties verspreid.

Het molenseizoen 2016 start in Weert officieel op zondag 3 april om 13.00 uur met een molenzondagmiddag op de Sint Annamolen van Keent. Op de website van de Weerter Molenstichting kunt u altijd actueel zien welke molen(s) binnen het Weerterland en Kempen~Broek geopend zijn: www.molensinweert.com/molenagenda

Al veel winst voor biotoop geboekt

Biotoopproject bij Annamolen Keent

Biotoopproject bij Annamolen Keent

Het biotoopproject bij de Sint Annamolen van Keent ligt momenteel flink op stoom. De afgelopen maanden heeft een groepje vrijwilligers al flink wat verwilderd groen op een perceel recht tegenover de molen gekapt en gerooid. De eerste positieve effecten van het karwei op de windvang van de molen zijn al goed merkbaar. Bij windrichtingen uit het Westen tot Zuiden vangt de molen nu al merkbaar sneller en vooral ook meer wind. Er is dus al veel biotoopwinst voor de molen geboekt.

Het totale karwei zal echter nog minstens twee tot drie jaar gaan vergen. want bij het rooien van de bomen, vooral sparren en berken en een enkele eik en beuk, willen we het als molenstichting niet laten We willen er ook iets voor in de plaats terugbrengen. Het oude landschap herstellen. Het is niet alleen de bedoeling om om perceel van zo’n dertig meter breed en honderd meter diep na het te rooien een fruitboomgaard terug te brengen. Nu al blijven de nog aanwezige fruitbomen staan. Maar er komt ook wat voor in de plaats. We willen de oude situatie van vroeger, zo’n zestig, zeventig jaar geleden toen het perceel een boomgaard was, herstellen.

Dat betekent het planten van hoogstamfruitbomen zoals appels, peren, kersen, noten en nog eventueel andere soorten inheemse fruitsoorten en het planten van bessen- en bramenstruiken. Zo willen we een bijdrage leveren aan meer biodiversiteit maar daarnaast ook het oude landschap rond de molen van Keent herstellen.

 

Wie kan onze folder vertalen?

#Durftevragen

Vastleggen in volledig scherm 12-6-2015 114614.bmpWe hebben als Molenstichting Weerterland een leuke en informatieve folder over het Weerterland als Molenland. Deze folder is dit jaar op grote schaal verspreid via campings, bungalowparken, B&B’s, kampeerboerderijen en andere toeristische locaties en attractiepunten.
Voor het nieuwe molenseizoen 2016 zouden we deze folder ook beschikbaar willen stellen aan onze buitenlandse gasten. Uit de ervaringen van dit jaar merken we dat dat  er steeds meer in Weert, het Weerterland en Kempen~Broek worden.

Daarom zoeken we een of enkele vrijwilligers die deze folders voor ons in het Engels, Duits en Frans willen vertalen. Wie zegt er: “Leuk dat willen we graag voor jullie doen.”  Het is de bedoeling dat de folders in april 2016 beschikbaar zijn. 

Wilt u ons helpen, stuur ons dat een mailtje aan: voorzitter@molensinweert.nl

 

Zeven molens in Weert draaien op Limburgse Molendag

De eerste zondag van oktober, Limburgse Molendag, is traditioneel de zondag dat de wind- en watermolens in onze provincie extra in de belangstelling staan. Limburgse Molendag wordt al een reeks van jaren door de Molenstichting Limburg samen met de lokale moleneigenaren en molenbeheerders en met de vrijwillige molenaars en andere molenvrijwilligers georganiseerd.

Vrijwillige molenaar Math Beeren op de Sint Jan in Stramproy

Vrijwillige molenaar Math Beeren op de Sint Jan in Stramproy

 

Ook in Weert draaien en malen, bij voldoende wind, op zondag 4 oktober zeven windmolens. De molenvrijwilligers verheugen zich op uw bezoek aan de molen en nodigen iedereen uit: “Kom in de molen!”

Limburgse Molendag is bedoeld om het brede publiek eens wat beter kennis te laten maken met de wind- en watermolens. Deze oude, industriële, monumenten bepalen vaak al generaties lang in veel dorpen en wijken het straatbeeld. Meestal staan de molens op de mooiste, meest markante, plekjes in onze dorpen, buurten en steden. Vaak speelden de molens ook een prominente rol in de historie van de dorpen en steden en zijn het van oudsher plaatsen waar mensen elkaar ontmoeten.

Tegenwoordig worden de meeste molens beheerd door een team van enthousiaste en kundige vrijwilligers: molenaars, molengidsen en molenklussers. Samen zorgen ze er voor dat de oude molens in een goede staat blijven verkeren. Daarvoor is het vooral nodig dat de molens zeer regelmatig draaien en malen. Limburgse Molendag is dan ook bij uitstek een dag bedoeld om dit vrijwilligerswerk voor het behoud van de molens nadrukkelijk in de schijnwerpers te plaatsen en onder ieders aandacht te brengen. Want zonder voldoende vrijwilligers die zich inzetten voor deze prachtige monumenten, komen alle molens stil te staan.

In Weert doen op zondag 4 oktober de windmolen van Keent, Hushoven, Laar, Swartbroek en Tungelroy en de twee windmolens van Stramproy mee. De molens zijn van 11 tot 17 uur geopend en te bezichtigen. De molenaars zullen u met plezier door hun molen rondleiden en alles over het draaien en malen maar ook over het onderhoud van de de molens vertellen. Bij molen De Hoop in Swartbroek bakt bovendien zondag bakker Jo Roelofsen overheerlijke wafels en andere lekkernijen van het meel dat op De Hoop door vakmolenaar Peter Stultiëns is gemalen.

Bakker Jo Roelofsen geeft ook demonstraties

Bakker Jo Roelofsen geeft ook demonstraties

Geopend zijn van 11 tot 17 uur:

  • St. Anna, Keenterstraat, Weert-Keent (verkoop meel, honing, lijnzaadolie, jam)
  • Wilhelmus Hubertus, Oude Hushoverweg, Weert (niet te bezichtigen)
  • Sint Antoniusmolen, Neelenweg, Weert-Laar
  • De Hoop, Coolenstraat, Weert-Swartbroek (demonstraties bakker Jo Roelofsen)
  • Sint Anna, Tungeler Dorpsstraat, Tungelroy
  • Sint Jan, Molenweg, Stramproy
  • De Nijverheid, Veldstraat, Stramproy

Fietsroute langs de deelnemende molens:

Fietsroute langs de molens in Weert (Nederweert) tijdens Limburgse molendag 2015

Fietsroute langs de molens in Weert (Nederweert) tijdens Limburgse molendag 2015

Even draaien andere molens

_D200413

 

De herfst is volgens de kalender nu echt begonnen. En ook buiten is dat al sommige dagen aan het weer te merken. Dat betekent dat Weert en het Weerterland zich opmaken voor de grote stadskermis van Weert. Na Tilburg de grootste kermis van Nederland. Dat betekent dat zes dagen lang, van vrijdagmiddag tot en moet woensdagavond laat, op zeven pleinen in de Weerter binnenstad bijna 140 grote en kleine kermisattracties uit Nederland, België en Duitsland voor vermaak en vertier zullen zorgen. Een weekje lang zijn het dus niet onze zeven windmolens die draaien maar de nostalgische en hypermoderne draaimolens in allerlei verschillende uitvoeringen van de kermis.

Tijdens de kermisweek blijven de windmolens in Weert gesloten. Pas zaterdag 3 oktober is de eerste molen, de Nijverheid in Stramproy, weer te bezichtigen. En een dag later. op zondag 4 oktober, doen we met alle zeven windmolens van Weert natuurlijk mee aan Limburgse Molendag. Onze molens zijn dan open van 11 tot 17 uur.

cats