Eerste molenzondagmiddag van het seizoen ’16

Ook in het Jaar van de Limburgse Molens, 2016, opent de Sint Annamolen iedere eerste zondag van de maand de poort van de molen. De molenaars heten iedereen op de molen van harte welkom en in en rond de molen worden op deze zondagmiddagen leuke speciale activiteiten georganiseerd. De 1e molenzondagmiddag van 2016 wordt op zondag 3 april van 13 tot 17 uur gehouden.

Vrijwillig molenaar Chris Venner.

Vrijwillig molenaar Chris Venner.

Het oude ambacht van molenaar is eind 2015 geplaatst op de Nationale Inventaris van het Immaterieel Cultureel Erfgoed. Het ambacht van de molenaar staat daarom op deze allereerste molenzondagmiddag van 2016 op de Sint Annamolen centraal in de belangstelling. Kom eens kennismaken met onze vrijwillige molenaars en met hun verrassend veelzijdige hobby. Kijk toe hoe de molenaars de molen bedienen en malen en vragen staat vrij.

De molenaars, vroeger allemaal beroepsmolenaars, anno 2016 vooral vrijwillige molenaars, zorgen ervoor dat de windmolens regelmatig draaien en malen. Zo zorgen de molenaars er, samen met de andere vrijwilligers, voor dat deze monumentale iconen in ons landschap in een goede staat blijven.

Iedere molenzondagmiddag op de Sint Annamolen aan de Keenterstraat krijgt 2016 een centraal thema. Zondag de molenaars, volgende maand de molens en de jeugd, in juni de bijentuin bij de molens en de imkers. Ook staat een Molenzondagmiddag van ons Brood gepland. In september houden we op de 1e zondag Landdagdraaien en staat GrensPark Kempen~Broek centraal tijdens de Dag van het Kempen~Broek en in oktober valt de Molenzondagmiddag samen met de Limburgse Molendag in het Jaar van de Limburgse Molens.

De molenzondagmiddag op iedere 1e zondag van de maand op de Sint Annamolen aan de Keenterstraat in Weert (Keent) duurt telkens van 13 tot 17 uur.

Op de voorpagina

1Weert d.d. 05/08/2015

1Weert d.d. 05/08/2015

De molenzondagmiddag op de Sint Annamolen van Keent, iedere eerste zondag van de maand, krijgt een extra prominent plaatsje op de voorpagina van het nieuwe Weerter weekblad 1Weert (vroeger De Trompetter/Land van Weert).

Redactrice Arjanne van Voorst kwam tijdens de molenzondag naar de Annamolen en maakte een rondleiding met de molengidsen mee en sprak ook uitgebreid met de vrijwillige molenaars en met enkele bezoekers aan de molen zoals een Nederlandse familie die al jarenlang in China woont en nu voor vakantie in het Weerterland verbleef.

Wij zijn altijd erg in onze nopjes met dit soort publiciteit. Vooral omdat juist door zulke berichten weer eens goed wordt uitgedragen hoezeer het werk van de vrijwilligers die zich voor het behoud van de molens inzetten, terecht waardering verdient. En via dit soort media-aandacht ook krijgt.

We zoeken gastvrouwen/gastheren voor de zondagen

Molenstichting zoekt gastheren/vrouwen voor zondags

Molenstichting Weerterland krijgt regelmatig verzoeken om de Sint Annamolen van Keent op zondag te openen voor bezoekers en voor rondleidingen. Ook merken we dat vooral op zondag veel fietsers en dagjesmensen bij de molen aan de Keenterstraat voorbij komen fietsen en dan even bij de molen afstappen. Helaas staan ze op zondag meestal voor een gesloten molenpoort. 

Het lukt de Molenstichting Weerterland met de huidige bezetting niet op zondag deze molen open te stellen. Simpelweg omdat we te weinig mensen daarvoor hebben. Ook vinden niet alle vrijwilligers het fijn om op zondag vrijwilligerswerk te doen. Daarom zoeken we met spoed gastheren en gastvrouwen die op zondag beschikbaar zijn.

20140914_122141

Vertellen over de geschiedenis, de bediening en de functie van de molens

 

Maar misschien verveelt u zich wel iedere zondagmiddag stierlijk? Heeft u zondags niets omhanden en zou u graag wat zinvols of leuks willen ondernemen? Dan is dit misschien voor u een heel leuke uitdaging: enkele zondagmiddagen in de maand als gastvrouw of gastheer bezoekers op de Sint Annamolen van Keent ontvangen en rondleiden.  Voorlopig voor het komende nieuwe molenseizoen, de periode van begin mei tot eind oktober 2015.

PICT0050 (590 x 1476)Als gastheer of gastvrouw geeft u uitleg over de molen, vertelt u wat over de geschiedenis van deze molen en leidt u de bezoekers door deze monumentale molen rond.

Dat doet u samen met een collega gastvrouw of gastheer en met de aanwezige vrijwillige molenaar.  U staat er dus nimmer alleen voor. Verder geeft u tekst en uitleg over de molenstichting en over de molens van Weert, let u met de molenaar op de veiligheid in de molen, beheert u het molen-winkeltje, wijst bezoekers de weg en geeft antwoord op eventuele vragen.

Als gastvrouw of gastheer bent u het gezicht van de molenstichting op de molen.

Spreekt dit u aan maar heeft u nog weinig (of zelfs geen) kennis van molens? Dat is geen onoverkoombaar probleem. De Molenstichting Weerterland zorgt dat u een gedegen interne opleiding krijgt zodat u ook correct over de molens in het algemeen en de Annamolen van Keent in het bijzonder kunt vertellen en mensen kunt rondleiden.

Verder is er op de molen een uitgebreid informatiepakket beschikbaar waarvan u als gastheer/vrouw gebruik kunt maken. En de stichting zorgt ook voor een begeleiding en ondersteuning van de vrijwilligers. Hebben we u nieuwsgierig gemaakt en wilt u wat meer hierover weten? Pleeg dan snel een belletje naar de molenstichting (het nummer vindt u op www.molensinweert.nl) of stuur een mailtje naar molensinweert@home.nl met uw naam, adres en telefoonnummer of klik op de button hieronder en vol het formulier in. Wij nemen dan snel met u contact op.

Button meld je aan als molenvrijwilliger

Vrijwilligersactiedag op Weerter molens

Vind je draai op de molens

“Zonder vrijwilligers staan alle molens stil.” Deze boodschap staat op een spandoek dat tegen een hek  van de Sint Annamolen op de hoek van de Keenterstraat met de Bocholterweg in Weert hangt. Een boodschap van Molenstichting Weerterland die aan duidelijkheid niets te wensen overlaat. Want de Weerter molenstichting is dringend op zoek naar extra mensen die zich voor het openstellen, laten draaien, het beheer en het onderhoud van de molens willen inzetten.

Image De Weerter molenstichting wil het spandoek beslist geen noodkreet noemen. “Maar feit is wel dat we dringend op zoek zijn naar extra vrijwilligers. Met méér mensen kunnen we bv onze molens ook wat vaker of ook eens op een andere dag dan een zaterdag openstellen. Maar we moeten óók rekening houden met landelijke ontwikkelingen zoal de steeds strikter wordende veiligheidseisen. Daardoor zijn vaker meer mensen gelijktijdig op een molen nodig om de molen voor publiek te kunnen openstellen. Met meer vrijwilligers kunnen we dus onze molens nog meer laten leven”, aldus  voorzitter Van den Berg van de Molenstichting Weerterland. “En als je met meer mensen bent, kun je het beroep dat je op iedere vrijwilliger afzonderlijk steeds weer doet, ook wat beter binnen de perken houden.”

Om belangstellenden te informeren over de vele mogelijkheden om vrijwilligerswerk bij de molens te doen, houdt Molenstichting Weerterland op zaterdag 5 oktober bij de molen van Keent vanaf 14 uur een vrijwilligersactiedag. Ook op Limburgse Molendag, zondag 6 oktober, staat de werving van nieuwe vrijwilligers voor de molens centraal. Die zondag zijn de meeste molens in Limburg geopend.  Ook heeft de Weerter molenstichting op de websites www.molensinweert.nl en www.molensinweert.com enkele pagina’s speciaal ingericht waarin de verschillende mogelijkheden van vrijwilligerswerk worden gepresenteerd. Via deze sites kan men zich ook online aanmelden als vrijwilliger.  

Veel verschillende mogelijkheden

“Het vrijwilligerswerk voor en met de molens is erg gevarieerd”, benadrukt de voorzitter van de Weerter molenstichting. “We zoeken mensen met belangstelling voor oude monumenten, met interesse voor het weer en voor techniek die misschien opgeleid willen worden tot vrijwillig molenaar. Zij zijn het die, na een gedegen opleiding, over enkele jaren onze molens zelfstandig kunnen bedienen.”

Maar de Weerter molenstichting zoekt nog meer vrijwilligers, jong en al wat ouder, vrouwen en mannen.

Voor iedereen die zijn of haar draai op de molens wil vinden, zijn er mogelijkheden:

  • Gastvrouwen en gastheren die mensen in de molens willen ontvangen en rondleiden.
  • Klussers die bij het onderhoud en in goede staat houden van deze monumentale bouwwerken willen meehelpen of bv oude machines willen opknappen.
  • Mensen met groene vingers om de molentuinen en molenbergen bij te houden.
  • Bestuursleden die vooral organisatorisch actief willen zijn.

Wie belangstelling heeft om vrijwilligerswerk voor de molens te gaan doen, hoeft trouwens niet te wachten tot 5 of 6 oktober om zich aan te melden. Altijd wanneer u ziet dat de wieken van de molen draaien of de molenpoort openstaat, bent u welkom. Spreek de molenaars, gastvrouwen, gastheren, klussers of andere mensen van de Molenstichting rustig aan. Ze zullen u graag vertellen hoe zij hun draai op de molens hebben gevonden.

Speciaal bezoek op Annamolen Keent

De molenaars en vrijwilligers van de Sint Annamolen van Keent kregen zaterdagmiddag een groep buren uit de wijk Keent op visite. Deelnemers aan het activiteitencentrum Serviliusstraat van de Stichting Gehandicaptenzorg Limburg kwamen bij de molen op bezoek. Het werden enkele gezellige uurtjes.

Een picknick bij de molen van Keent

Het bezoek aan de Annamolen begon, heerlijk in de zon, met een gezamenlijke picknick op het pleintje tegenover de molen en met uitzicht op de rustig hun rondjes draaiende wieken van de Annamolen. Voor de gelegenheid hadden onze vrijwilligers het driehoekje met een aantal tafels en banken aangekleed.

Na de gezellige en zonnige picknick begon de echte kennismaking met de molen. Eerst door het bekijken van twee films waarin de werking van de molens en van een korenmolen werd uitgelegd. En daarna was het de beurt aan Gerie en Nuël, de beide molenaars van de Annamolen, om de bezoekers op de molen rond te leiden en antwoord te geven op de vele vragen die onze gasten stelden. Ook molengids Pierre liet onze gasten veel interessante plekjes in en rond de molen uitgebreid zien. En voor die gasten die, bijvoorbeeld omdat ze in een rolstoel zitten, niet overal in de molen konden gaan kijken, waren er beneden de beelden op het tv-scherm. Zodat ze toch overal mee konden kijken en bij konden zijn. Onze visite liet bij het afscheid al weten volgens jaar weer graag een middag op de molen op bezoek te komen. Wat Molenstichting Weerterland betreft is dat een afspraak die staat!

Door met de vingers te voelen werd het logo van de molenstichting bekeken.

Draaiende en malende molens

Het inmiddels voorbije jaar 2011 was voor de Molenstichting Weerterland een druk maar zeker ook erg geslaagd jaar. De Weerter molens stonden vaak in de belangstelling van het publiek en trokken heel wat bekijks. Ook werd er, ondanks het regelmatig ontbreken van voldoende wind, over het hele jaar geteld toch nog heel wat uurtjes gedraaid.

Vanwege de afsluiting van het omvangrijke restauratietraject van de vier door onze stichting beheerde molens, was 2011 vooraf al uitgeroepen tot het Jaar van de Weerter molens. Een jaar vooral bedoeld om bij de mensen in het Weerterland weer belangstelling voor de molens te wekken. Terugkijkend mogen we vaststellen dat dit zeker is geslaagd. Totaal bezochten in de afgelopen twaalf maanden zo’n 2.635 mensen een van onze vier molens. Ook haakten we met onze molens in op andere activiteiten zoals de avondwandelvierdaagse, de fietsvierdaagse De Peel en de kermissen in de kerkdorpen.

De feestelijke heropening van de Annamolen van Keent in mei 2011

Naast het bevorderen van het bezoek aan de molens heeft de Molenstichting ook tot taak te zorgen dat de molens veelvuldig draaien en zo mogelijk ook malen. Daarvoor kunnen we een beroep doen op de inzet van zes vrijwillig molenaars. Die hebben in 2011, met de hulp van een grote groep molenaars in opleiding, heel wat uren in het laten draaien van en malen met de molens gestoken.

  • De Sint Annamolen in Tungelroy draaide in 2011 (ondanks een langdurige ziekte van molenaar Thei Nijs) dank zij de inzet van onze andere vaste vrijwilligers ruim 60 uur. Daarin werden 11.828 omwentelingen gemaakt en werd 600 kilo graan gemalen.
  • De Sint Annamolen van Keent  draaide in 2011 bijelkaar opgeteld 92 uur. In dit tijdbestek van 500 kilo graan gemalen. 975 mensen brachten een bezoek aan de molen met als topdag de Molen Maal-, Meel en bakdag in november met 350 bezoekers.
  • Standerdmolen Sint Jan in Stramproy maakte afgelopen jaar 11.300 omwentelingen in 81 uur draaien. Er werd 1.100 kilo graan gemalen en de molen trok bekijks van 480 belangstellenden.
  • Molen De Nijverheid draaide 242 uur (!) onder leiding van instructeur-molenaar Jac Nijs in 2011. Daarin maakte de molen maar liefst 57.338 omwentelingen van de as en werd zo’n slordige 7.000 kilo veldvruchten gemalen. De molen werd tijdens de openingtijden door 680 personen bezocht.

Wie belangstelling heeft in het vrijwillig molenaarschap, gastheer of gastvrouw op de molens of als molenklusser, kan altijd contact opnemen met de voorzitter van de Molenstichting Weerterland Grad Peeters. Vrijwilligers zijn steeds van harte welkom. We zoeken als molenstichting de komende tijd vooral mensen die als gastvrouw of gastheer bezoekers op de molens willen ontvangen en rondleiden.

 

 

Weerter molens zoeken molenambassadeurs

Molens zoeken Molenambassadeurs

Onder het motto Molens zoeken Molenambassadeurs start Molenstichting Weerterland direct na de zomervakantieweken een campagne om nieuwe vrijwilligers aan te trekken
Iedereen wordt uitgenodigd om eens met de Weerter molens kennis te komen maken en daarbij te ontdekken hoeveel verschillende mogelijkheden een molen biedt voor een leuke, gevarieerde en vooral ook veel voldoening schenkende (vrije)tijdsbesteding.
,,Molens zitten vol verrassingen. Ze bieden talrijke mogelijkheden voor een leuke, afwisselende hobby of een zinvolle vrijetijdsbesteding. Een molen dat is techniek, weer, voeding, recreatie en toerisme, monumentenbehoud, cultuurhistorie, geschiedenis en onderzoek en aan klussen. Eigenlijk is een molen te veel om allemaal op te noemen. Dus een molen biedt voor iedereen die een leuke hobby of vrijwilligerswerk zoekt, altijd iets. En wij als molenstichting kunnen momenteel veel nieuwe mensen gebruiken. Want zonder vrijwilligers staan de molens immers stil”, constateert waarnemend voorzitter Vincent van den Berg van Molenstichting Weerterland.
De Weerter molenstichting beheert in Weert de beide Sint Annamolens in Keent en Tungelroy en de Sint Jansmolen en molen De Nijverheid in Stramproy. Om deze molens regelmatig te laten draaien, maar ook om de molens in een goede conditie te houden en om de molens voor belangstellend publiek open te stellen, zijn veel mensen nodig. Vrijwillig molenaars, klussers, gastvrouwen en gastheren, organisatoren van activiteiten.
,,Momenteel zitten we, willen we onze doelstelling dat iedere molen minstens één ochtend of middag in de week open is, kunnen waarmaken, te krap in onze mensen”, constateert de waarnemend voorzitter van de Weerter molenstichting. ,,Daarom zoeken we mensen die opgeleid willen worden tot vrijwillig molenaar maar óók mensen die op de molens willen klussen. Mensen die als gastvrouw of gastheer bezoekers op de molens willen ontvangen en rondleiden en mensen die bv historisch onderzoek naar de molens willen doen of gewoon als manusje-van-alles willen meehelpen. Jong of al wat ouder, vrouw of man, Limburger, Fries of Medelander, iedereen is welkom. En allemaal samen vormen we de Ambassadeurs van de Weerter molens.”
Meer over het vrijwilliger worden bij Molenstichting Weerterland kunt u lezen op de website www.molensinweert.com. Op deze website kunt u ook online een aanmeldformulier invullen. En tijdens de Limburgs Molendagen op 1 en 2 oktober staan bij de vier molens van Molenstichting Weerterland alle vrijwilligers centraal in de belangstelling.

Heeft u belangstelling om vrijwilliger te worden? Klik deze link

 dan nu aan !