Belangstelling voor bijenproject

Aandacht voor de bijen bij de molen

Al drie jaar kent Molenstichting Weerterland het project Onze Molenberg Zzzoemt. Samen met de imkers van Imkerij Weerterland geven wij op de molenberg van de Sint Annamolen van Keent ruimte aan vier bijenvolkeren. En bij drie molens (Keent, Tungelroy en Stramproy) die onze stichting beheert zijn de afgelopen jaren ook insectenhotels gebouwd door onze vrijwilligers.

De belangstelling voor ons bijenproject is ook drie jaar na de start van het project nog steeds groot. Bezoekers aan de molen willen graag geinformeerd worden over het hoe en waarom van ons bijenproject. En dit voorjaar heeft een groep geinteresseerden met veel plezier deelgenomen aan een introductiecursus Wij en de Bij. Want ook dat is een van de doelstellingen van het project Onze Molenberg Zzzoemt : het besef voor het belang van de bijen laten groeien en uitdragen. Ook via cursussen. Wilt u meer weten over het project Onze Molenberg Zzzoemt of wilt u informatie? Loop dan binnen in de molen aan de Keenterstraat. Daar is een tafel helemaal gereserveerd voor informatie over de bijen en het houden van bijen. 

De komende weken staan de bijen bij de Annamolen weer stevig in de belangstelling. Allereerst door mediabelangstelling in de vorm van TV opnames die binnenkort door een landelijke TV zender over onze beide imkers en het bijenproject gemaakt worden.

En op zondag 9 juli doen we van 10 tot 17 uur met Imkerij Weerterland mee aan de Landelijke Imkerijdag 2017 bij de Sint Annamolen met veel informatie, films, uitleg, markt, rondleidingen en demonstraties. 

Veel waardering voor molenbezoek Weerter molens

Mensen waarderen een bezoek aan de molens.

Mensen die de molens in Weert bezoeken en die een rondleiding door de molen meemaken, hebben veel waardering voor het werk dat de vrijwilligers doen voor het behoud van de molens. Het bezoek aan de molens krijgt van de bezoekers gemiddeld een rapportcijfers 8.7.  Bezoekers geven aan ‘zich op de molens welkom te voelen’ en zeggen het bezoek aan de molen ‘een ontdekking te vinden.’  In 2016 bezochten bijna 4.750 mensen de molens van Keent, Tungelroy en Stramproy. Veel van die bezoekers werd gevraagd een korte enquête in te vullen.

Opvallend is dat twee derde van de bezoekers aan de molen het voldoende vindt wanneer ze door de molenaar of molengids door de molen rondgeleid worden en tekst en uitleg over de molen krijgen. Een derde van de bezoekers wil tijdens het molenbezoek zelf ook actief wat doen en waardeert het extra als ze eens mogen proberen molenzeilen voor te leggen of kunnen meekijken hoe er met de molen gekruid of op de molen gemalen wordt. Ook activiteiten speciaal georganiseerd voor gezinnen met kinderen worden extra gewaardeerd door de bezoekers.

Molenstichting Weerterland heeft in 2016 molenbezoekers gevraagd na afloop van een molenbezoek een korte vragenlijst in te vullen. De enquête was bedoeld voor de molenstichting om te achterhalen wat de wensen en verwachtingen van de bezoekers bij een molenbezoek zijn.  Ook wilde de molenstichting met de vragenlijst inzage krijgen in hoe tevreden bezoekers over hun bezoekje aan de molens zijn en of er zaken zijn die mensen bij het bezoek aan de molen missen of die verbetering behoeven.  Verder werden er vragen gesteld over de achtergrond van de molenbezoekers en welke band bezoekers met de molens hebben.

Ruim de helft van de bezoekers, 52 procent, kwam voor het eerst op een molen. Slechts 7 % van de molenbezoekers schaart zichzelf onder de categorie van de regelmatige molenbezoekers. Ruim de helft van de bezoekers geeft ook aan dat het molenbezoek min of meer toeval was. “We kwamen langs de molen en zagen dat die open was en draaide.” Bijna 30 procent had het molenbezoek juist wel van tevoren gepland. 

Het zijn vooral echtparen, 40 %, en families met kinderen, 16 % die de molens komen bekijken. Meestal komt men per auto, 60 %.  Maar ook de fiets, 30 %, is populair. Iets meer mannen 52 % dan vrouwen bezoeken de molens. Van de bezoekers hoor 44 % in de leeftijdsgroep 36 tot 50 jaar, 17 % in de groep 51-67 jaar en 20 % is ouder dan 67 jaar. Slechts 11 procent van de bezoekers hoort tot de groep jongeren: 12-23 jaar en 7 % in de categorie 24-35 jaar.

Van de mensen die de Sint Annamolen aan de Keenterstraat in Weert in 2016 bezochten, komt 60% uit het Weerterland of uit andere delen van Nederlands Limburg en Brabant. Tien procent komt uit Belgisch Limburg en 30% uit de rest van Nederland en uit het buitenland. Onder de buitenlandse bezoekers noteerde de Molenstichting Weerterland gasten uit vrijwel alle Europese landen maar ook uit China, Argentinië, Japan, Canada, de VS, Australië, Nieuw Zeeland, Colombia, Venezuela en Brazilië. De grootste groep Europese bezoekers komt uit België gevolgd door Duitsland, Engeland, Frankrijk, Polen, Spanje en Italië.

 

Earth Day bij De Nijverheid

honingraat-met-bijen-10549563-003

Vrijdag 22 april wordt internationaal Earth Day georganiseerd. Ook Molenstichting Weerterland doet hieraan mee. Als onderdeel van het project Bijenlint wordt bij molen Sint Anna aan de Keenterstraat een groenstrook met speciaal bijen-, vlinders- en insectenvriendelijk zaad ingezaaid zodat er deze zomer volop kleurrijk bloeiende planten in de berm en de molentuin bloeien. Hierin vinden onze bijen maar ook solitaire bijen, hommels, vlinders en andere insecten voedsel. En deze kleurrijke akkerlanden zijn ook een lust voor het oog.

Het belangrijkste project wordt dit jaar gerealiseerd in Stramproy in de molentuin van molen De Nijverheid aan de Veldstraat. Daar worden als onderdeel van Onze molenberg Zzzoemt… twee bijenkasten met bijenvolken geplaatst in de bloementuin van de molen langs de Veldstraat. De bijen worden vanaf dat moment verzorgd door onze twee huisimkers Vincent en Anthony Sterring Schouten. Zij staan ook voor de buurt klaar om uitleg over de imkerij en de bijen te geven.

Bovendien wordt er langs de Sint Jozefstraat ter hoogte van het Nijsweike een groot insectenhotel dat door de klussers van de Molenstichting Weerterland is gebouwd, geplaatst. Deze klus begint om 10 uur.

Bouwen insectenhotel bij molen De Nijverheid

Bouwen insectenhotel bij molen De Nijverheid

Vastleggen in volledig scherm 8-4-2016 125920.bmp

Eerste molenzondagmiddag van het seizoen ’16

Ook in het Jaar van de Limburgse Molens, 2016, opent de Sint Annamolen iedere eerste zondag van de maand de poort van de molen. De molenaars heten iedereen op de molen van harte welkom en in en rond de molen worden op deze zondagmiddagen leuke speciale activiteiten georganiseerd. De 1e molenzondagmiddag van 2016 wordt op zondag 3 april van 13 tot 17 uur gehouden.

Vrijwillig molenaar Chris Venner.

Vrijwillig molenaar Chris Venner.

Het oude ambacht van molenaar is eind 2015 geplaatst op de Nationale Inventaris van het Immaterieel Cultureel Erfgoed. Het ambacht van de molenaar staat daarom op deze allereerste molenzondagmiddag van 2016 op de Sint Annamolen centraal in de belangstelling. Kom eens kennismaken met onze vrijwillige molenaars en met hun verrassend veelzijdige hobby. Kijk toe hoe de molenaars de molen bedienen en malen en vragen staat vrij.

De molenaars, vroeger allemaal beroepsmolenaars, anno 2016 vooral vrijwillige molenaars, zorgen ervoor dat de windmolens regelmatig draaien en malen. Zo zorgen de molenaars er, samen met de andere vrijwilligers, voor dat deze monumentale iconen in ons landschap in een goede staat blijven.

Iedere molenzondagmiddag op de Sint Annamolen aan de Keenterstraat krijgt 2016 een centraal thema. Zondag de molenaars, volgende maand de molens en de jeugd, in juni de bijentuin bij de molens en de imkers. Ook staat een Molenzondagmiddag van ons Brood gepland. In september houden we op de 1e zondag Landdagdraaien en staat GrensPark Kempen~Broek centraal tijdens de Dag van het Kempen~Broek en in oktober valt de Molenzondagmiddag samen met de Limburgse Molendag in het Jaar van de Limburgse Molens.

De molenzondagmiddag op iedere 1e zondag van de maand op de Sint Annamolen aan de Keenterstraat in Weert (Keent) duurt telkens van 13 tot 17 uur.

Aandacht voor onze bijen

De bijenvolken werden vanmiddag vertroeteld

De bijenvolken werden vanmiddag vertroeteld

We hebben vanmiddag een groep van zo’n twintig leden van de LKV met hun partners uit Nederweert op visite gehad op de Sint Annamolen.  Naast een korte introductie over de Molenstichting Weerterland was er vooral belangstelling voor ons bijenproject Onze Molenberg Zzzoemt.
Imkers Vincent Sterring Schouten van Almkerk en Anthony Sterring Schouten Van Almkerk Traugott vertelden over het houden van bijen en het belang van de bijen voor ons mensen en lieten zien hoe de bijenvolken die in de tuin bij de molen staan, vertroeteld worden.

Kortom: weer een groep mensen overtuigd van het belang van biodiversiteit en het houden van de bijen.

Jan Croonen exposeert in Annamolen

Tijdens het Landdagdraaien op zondag 6 september, molenwoensdag op woensdag 9 september en Open Monumenten Dag op zondag 13 september exposeert molengids en bestuurslid van de molenstichting Weerterland Jan Croonen in de Sint Annamolen aan de Keenterstraat. Op 6 en 13 september is de expositie te bekijken van 11 tot 17 uur, op woensdag 9 september van 14 tot 16 uur.

Jan Croonen: schets van de Sint Annamolen Keent

Jan Croonen: schets van de Sint Annamolen Keent

Jaarlijks organiseert Molenstichting Weerterland rond open monumentendagen passende activiteiten. Dit jaar is op 13 september het thema Kunst & Ambacht. Het bestuur van de MSW heeft een actief lid en tevens kunstschilder in haar gelederen in de persoon van Jan Croonen. De conclusie was snel getrokken en er werd een kleine maar interessante tentoonstelling samengesteld die getoond wordt op de meel- en steenzolder van de Sint Anna molen in Keent.

Vanaf 1992 heeft Jan Croonen ( 1946) bij het Rick (Regionaal Instituut Cultuur en Kunsteducatie) te Weert in hoofdzaak de cursus beeldend tekenen en schilderen gevolgd onder leiding van de docenten Emy Breedveld en Yvonne Schroeten. Vanaf 1994 heeft Jan verder vele jaren met veel plezier onder leiding van Renier Vaessen en Yvonne Schroeten aan de werkweken tekenen en schilderen in het Zuid Franse plaatsje Boisson deelgenomen; resultaten hiervan zijn tijdens de expositie te zien.

Hij heeft momenteel een overvloed aan tijd en gebruikt deze graag om tijdens zijn wandel- en fietstochten in het land pakkende onderwerpen in vlugge schetsen te vangen om deze later zo mogelijk ook in andere technieken uit te werken. Hij maakt hierbij gebruik van potlood, pastel- en contékrijt, ecoline-inkt, aquarel- of acrylverf.

Getoond worden:

  1. Graanveld                                           (acryl)
  2. Sint Anna molen                                 (aquarel met kleurpotlood)
  3. Waterkant                                          (aquarel met contékrijt)
  4. Bergpas                                             (acryl met contékrijt, niet te koop)
  5. Sint Anna molen (onderweg schets) (aquarel met inktstift)
  6. Rivieroever                                                (acryl met contékrijt)
  7. Bosrand                                                     (acryl met contékrijt)
  8. Stil water                                                    (aquarel)
  9. Graanveld                                                  (aquarel met inktstift)
  10. Bospartij                                                     (acryl met divers)
  11. Bospad (onderweg schets)                       (aquarel met aantekeningen)
  12. Bospad (uitgewerkt)                                   (aquarel)
  13. Bosrandwandelpad                                     (potlood)
  14. Bosrand                                                      (potlood)
  15. Stil land                                                       (aquarel)
  16. Akkerland                                                   (aquarel)

Indien niet anders vermeld, zijn alle werken (zonder lijst) te koop. U kunt voor het maken van afspraken altijd contact opnemen met Jan Croonen: e-mail jdamcroonen@hotmail.com

Uw eventuele reactie op deze tentoonstelling en mogelijk verdere initiatieven vernemen we graag in ons molengastenboek waar u ook deze informatie weer kunt achterlaten.

Tijdens Open Monumentendag demonstreren tevens bakker Jo Roelofsen en Imkers Vincent en Anthony Sterring Schouten bij de Sint Annamolen aan de Keenterstraat in Weert.

Op de voorpagina

1Weert d.d. 05/08/2015

1Weert d.d. 05/08/2015

De molenzondagmiddag op de Sint Annamolen van Keent, iedere eerste zondag van de maand, krijgt een extra prominent plaatsje op de voorpagina van het nieuwe Weerter weekblad 1Weert (vroeger De Trompetter/Land van Weert).

Redactrice Arjanne van Voorst kwam tijdens de molenzondag naar de Annamolen en maakte een rondleiding met de molengidsen mee en sprak ook uitgebreid met de vrijwillige molenaars en met enkele bezoekers aan de molen zoals een Nederlandse familie die al jarenlang in China woont en nu voor vakantie in het Weerterland verbleef.

Wij zijn altijd erg in onze nopjes met dit soort publiciteit. Vooral omdat juist door zulke berichten weer eens goed wordt uitgedragen hoezeer het werk van de vrijwilligers die zich voor het behoud van de molens inzetten, terecht waardering verdient. En via dit soort media-aandacht ook krijgt.

Zomervakantie ook op de molens

MolenStramproy_23_sRGBDe vakantie’s zijn volop aan de gang. Nu ook in het Zuiden van Nederland de scholen enkele weken dicht zijn, betekent dit dat ook in het Weerterland weer veel mensen er even enkele weken op uit trekken. Ook de vrijwilligers van Molenstichting Weerterland genieten in juli en augustus van enkele welverdiende weken vakantie.

Voor onze molens betekent dit dat de komende zes weken er geen grote speciale molenactiviteiten gepland zijn. Wel zullen de molens. ondanks de vakantie’s, op de bekende dagen zoals die in onze molenagenda staan (kijk op molenagenda ) geopend zijn. Het kan echter wel gebeuren dat we, doordat er veel vrijwilligers afwezig zijn, met minder mensen op de molens aanwezig kunnen zijn. Maar een molenbezoek en molenbezichtiging is altijd, zoals vertrouwd, mogelijk.

Dus viert u zelf ook vakantie en bent u hier in ons mooie groene Weerterland aan het genieten, loop dan gerust binnen wanneer u een molen ziet draaien, de molenpoort ziet openstaan of de vlag of blauwe wimpel wappert bij de molen. U bent altijd van harte welkom. En zoekt u leuke tips voor een mooie fietstocht of autoritje door ons mooie Weerterland en langs enkele van onze molens? Kijk dan eens hier molenroute’s voor wat suggesties. Ondertussen wensen wij iedereen een fijne, zonnige en gezellige vakantie.

 

We zoeken gastvrouwen/gastheren voor de zondagen

Molenstichting zoekt gastheren/vrouwen voor zondags

Molenstichting Weerterland krijgt regelmatig verzoeken om de Sint Annamolen van Keent op zondag te openen voor bezoekers en voor rondleidingen. Ook merken we dat vooral op zondag veel fietsers en dagjesmensen bij de molen aan de Keenterstraat voorbij komen fietsen en dan even bij de molen afstappen. Helaas staan ze op zondag meestal voor een gesloten molenpoort. 

Het lukt de Molenstichting Weerterland met de huidige bezetting niet op zondag deze molen open te stellen. Simpelweg omdat we te weinig mensen daarvoor hebben. Ook vinden niet alle vrijwilligers het fijn om op zondag vrijwilligerswerk te doen. Daarom zoeken we met spoed gastheren en gastvrouwen die op zondag beschikbaar zijn.

20140914_122141

Vertellen over de geschiedenis, de bediening en de functie van de molens

 

Maar misschien verveelt u zich wel iedere zondagmiddag stierlijk? Heeft u zondags niets omhanden en zou u graag wat zinvols of leuks willen ondernemen? Dan is dit misschien voor u een heel leuke uitdaging: enkele zondagmiddagen in de maand als gastvrouw of gastheer bezoekers op de Sint Annamolen van Keent ontvangen en rondleiden.  Voorlopig voor het komende nieuwe molenseizoen, de periode van begin mei tot eind oktober 2015.

PICT0050 (590 x 1476)Als gastheer of gastvrouw geeft u uitleg over de molen, vertelt u wat over de geschiedenis van deze molen en leidt u de bezoekers door deze monumentale molen rond.

Dat doet u samen met een collega gastvrouw of gastheer en met de aanwezige vrijwillige molenaar.  U staat er dus nimmer alleen voor. Verder geeft u tekst en uitleg over de molenstichting en over de molens van Weert, let u met de molenaar op de veiligheid in de molen, beheert u het molen-winkeltje, wijst bezoekers de weg en geeft antwoord op eventuele vragen.

Als gastvrouw of gastheer bent u het gezicht van de molenstichting op de molen.

Spreekt dit u aan maar heeft u nog weinig (of zelfs geen) kennis van molens? Dat is geen onoverkoombaar probleem. De Molenstichting Weerterland zorgt dat u een gedegen interne opleiding krijgt zodat u ook correct over de molens in het algemeen en de Annamolen van Keent in het bijzonder kunt vertellen en mensen kunt rondleiden.

Verder is er op de molen een uitgebreid informatiepakket beschikbaar waarvan u als gastheer/vrouw gebruik kunt maken. En de stichting zorgt ook voor een begeleiding en ondersteuning van de vrijwilligers. Hebben we u nieuwsgierig gemaakt en wilt u wat meer hierover weten? Pleeg dan snel een belletje naar de molenstichting (het nummer vindt u op www.molensinweert.nl) of stuur een mailtje naar molensinweert@home.nl met uw naam, adres en telefoonnummer of klik op de button hieronder en vol het formulier in. Wij nemen dan snel met u contact op.

Button meld je aan als molenvrijwilliger

Vrijwilligersactiedag op Weerter molens

Vind je draai op de molens

“Zonder vrijwilligers staan alle molens stil.” Deze boodschap staat op een spandoek dat tegen een hek  van de Sint Annamolen op de hoek van de Keenterstraat met de Bocholterweg in Weert hangt. Een boodschap van Molenstichting Weerterland die aan duidelijkheid niets te wensen overlaat. Want de Weerter molenstichting is dringend op zoek naar extra mensen die zich voor het openstellen, laten draaien, het beheer en het onderhoud van de molens willen inzetten.

Image De Weerter molenstichting wil het spandoek beslist geen noodkreet noemen. “Maar feit is wel dat we dringend op zoek zijn naar extra vrijwilligers. Met méér mensen kunnen we bv onze molens ook wat vaker of ook eens op een andere dag dan een zaterdag openstellen. Maar we moeten óók rekening houden met landelijke ontwikkelingen zoal de steeds strikter wordende veiligheidseisen. Daardoor zijn vaker meer mensen gelijktijdig op een molen nodig om de molen voor publiek te kunnen openstellen. Met meer vrijwilligers kunnen we dus onze molens nog meer laten leven”, aldus  voorzitter Van den Berg van de Molenstichting Weerterland. “En als je met meer mensen bent, kun je het beroep dat je op iedere vrijwilliger afzonderlijk steeds weer doet, ook wat beter binnen de perken houden.”

Om belangstellenden te informeren over de vele mogelijkheden om vrijwilligerswerk bij de molens te doen, houdt Molenstichting Weerterland op zaterdag 5 oktober bij de molen van Keent vanaf 14 uur een vrijwilligersactiedag. Ook op Limburgse Molendag, zondag 6 oktober, staat de werving van nieuwe vrijwilligers voor de molens centraal. Die zondag zijn de meeste molens in Limburg geopend.  Ook heeft de Weerter molenstichting op de websites www.molensinweert.nl en www.molensinweert.com enkele pagina’s speciaal ingericht waarin de verschillende mogelijkheden van vrijwilligerswerk worden gepresenteerd. Via deze sites kan men zich ook online aanmelden als vrijwilliger.  

Veel verschillende mogelijkheden

“Het vrijwilligerswerk voor en met de molens is erg gevarieerd”, benadrukt de voorzitter van de Weerter molenstichting. “We zoeken mensen met belangstelling voor oude monumenten, met interesse voor het weer en voor techniek die misschien opgeleid willen worden tot vrijwillig molenaar. Zij zijn het die, na een gedegen opleiding, over enkele jaren onze molens zelfstandig kunnen bedienen.”

Maar de Weerter molenstichting zoekt nog meer vrijwilligers, jong en al wat ouder, vrouwen en mannen.

Voor iedereen die zijn of haar draai op de molens wil vinden, zijn er mogelijkheden:

  • Gastvrouwen en gastheren die mensen in de molens willen ontvangen en rondleiden.
  • Klussers die bij het onderhoud en in goede staat houden van deze monumentale bouwwerken willen meehelpen of bv oude machines willen opknappen.
  • Mensen met groene vingers om de molentuinen en molenbergen bij te houden.
  • Bestuursleden die vooral organisatorisch actief willen zijn.

Wie belangstelling heeft om vrijwilligerswerk voor de molens te gaan doen, hoeft trouwens niet te wachten tot 5 of 6 oktober om zich aan te melden. Altijd wanneer u ziet dat de wieken van de molen draaien of de molenpoort openstaat, bent u welkom. Spreek de molenaars, gastvrouwen, gastheren, klussers of andere mensen van de Molenstichting rustig aan. Ze zullen u graag vertellen hoe zij hun draai op de molens hebben gevonden.